CHP bir öyle bir böyle!

15 Temmuz darbe/iþgal teþebbüsünde CHP darbeye karþý tehirli de olsa tavýr alarak, mecliste darbe karþýtý ortak bildiriye imza atarak ve Yenikapý mitingine katýlarak takdir ve teþekkürü hak etmiþti. 

Hoþ, CHP liderinin Yenikapý’da yaptýðý konuþma çok su götürecek bir konuþmaydý ama orada bulunmasý bile bu partinin akl-ý selim ile hareket etmeye baþladýðýný göstermeye baþlamasý açýsýndan olumlu bir geliþmeydi.

Evet herkes takdir ve teþekkür etti.

‘Bu adamla çay bile içilmez’ diye yazan Ahmet Kekeç bile 8 Aðustos yazýsýnda teþekkür etmiþti.

***

CHP Kekeç’i yine haklý çýkardý.

Fýrat Kalkaný harekatý baþlayýnca CHP adýna açýklama yapan Böke’nin hükümeti hâlâ DAÝÞ’e göz yummakla itham eden cümleleri tam da ‘çay bile içilmezler’ tespitini doðrular mahiyetteydi.

Ordu, DAÝÞ’in yuvasýný daðýtmak içi harekete geçmiþ, CHP hâlâ devleti DAÝÞ’i görmezden gelmekle itham ediyordu!

Esed’e haber vermeden yapýldýðý için eleþtirmesi ise ayrý bir garabet!

CHP, 15 Temmuz sonrasý yapýcý muhalefet rolünden çabuk usanmýþtý. Ýnönü’nün koyduðu ‘Muhalefette tasvib olmaz’ kuralýný iþletmeye geri döndü.

***

Asýl bombayý ise geçen hafta patlattý.

Cumhurbaþkaný protesto ederek katýlmadýðý Adli Yýl Açýlýþ Töreni’ne bu yýl katýlacaðýný, protestosuna sebep olan Barolar Birliði Baþkaný’na söylemiþti. Baþkan da bunu memnuniyetle karþýlamýþtý.

Cumhurbaþkaný bir adým daha attý ve Yargýtay ile anlaþarak bu törenin Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde yapýlmasýna öncülük etti.

CHP zihniyetinde þafak attý.

***

CHP’ye genel baþkan adayý olarak anýlan isimlerden biri olan ve bir hafta önce külliyeyi ziyaret eden Feyzioðlu, fýrsat bu fýrsat deyip törene baro baþkanlýðý olarak katýlmayacaklarýný ilan etti.

CHP Erdoðan’a karþý atýlmýþ bir adýmdan geri durur mu hiç, onlar da hemen CHP olarak da katýlmayacaklarýný ilan ettiler.

Sebep?

‘Adli yýl açýlýþ töreninin, yürütmenin baþý konumundaki Cumhurbaþkaný’na ait bir mekanda yapýlmasý, kuvvetler ayrýlýðý ilkesine aykýrý olur.. Yasama, yürütme, yargý erkleri birbirinden baðýmsýzdýr.. Bunu zedelememek gerekir’miþ!

***

Tam bir hezeyan.

Çünkü CHP’nin iktidar olduðu tek parti yýllarýnda kuvvetler ayrýlýðý yok, kuvvetler birliði vardý.

CHP’nin kurucusu ve ilk genel bakaný da kuvvetler birliðinden yanaydý.

Hadi o dönemi geçelim.

Þu anda da uygulanmakta olan parlamenter sistemde de kuvvetler ayrýlýðý bir retorikten ibarettir. Yasama tamamýyla, yargý da kýsmen yürütmeye baðlýdýr!

Eðer kuvvetler ayrýlýðýnýn zedelenmesine itiraz edilecekse, bunu adli yýlýn külliyede açýlýþýyla deðil mevcut sistemin aksaklýklarýyla itiraz edilmelidir.

Hale bakýn ki bu itirazý da sert kuvvetler ayrýlýðýný öngören baþkanlýk sistemini talep ederek bizzat cumhurbaþkaný yapmaktadýr.

***

Anayasa 104. madde ‘Cumhurbaþkaný Devletin baþýdýr. Bu sýfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliðini temsil eder; Anayasanýn uygulanmasýný, Devlet organlarýnýn düzenli ve uyumlu çalýþmasýný gözetir’ der.

Devletin baþý olan ve devlet organlarý arasýnda uyumu gözetmekle mükellef olan cumhurbaþkanýnýn törene ev sahipliði yapmasýndan daha normal ne olabilir?

Öte yandan cumhurbaþkanlýðýnýn en etkin organý Devlet Denetleme Kurulu’dur. Fakat Anayasanýn 108. maddesi yargý organlarýný devlet denetleme kurulunun görev alaný dýþýnda tutmuþtur.

Dolayýsýyla kuvvetler ayrýlýðýný olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu deðildir.

Hülasa, sorun cumhurbaþkanýný hazmedememekten kaynaklanan bir karýn aðrýsýdýr!

Ötesi lafu güzaf..