CHP eridi, AK Parti büyüdü

Genel seçim havasında geçen 30 Mart 2014 yerel seçimleri Türkiye genelinde oldukça gergin, Kayseri’de son bir iki haftayı saymazsak bir o kadar sakin geçti. MHP en erken aday açıklayan parti olurken, CHP il başkanını dahi çok daha sonra seçebildi. Dolayısıyla yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarını da sağlıklı ve zamanında kamuoyuna açıklamakta zorluklar çekti. AK Parti Büyükşehir Belediye başkan adayını Mehmet Özhaseki olarak açıkladıktan sonra, 17 Aralık olaylarının patlak vermesi nedeniyle ilçelerdeki adaylarını uzatmalı olarak açıkladı ve bu isimlerin kimler olacağı oldukça fazla merak uyandırdı. Açıklandığında da gördük ki, AK Parti teşkilatı bir iki ilçe hariç yeni isimlerle seçmenin karşısına çıktı ve sonuçlar açıklandığında ezici bir üstünlük sağladı.
30 Mart seçimlerinin sonucunda MHP ve özellikle CHP şok yaşarken, AK Parti kazanan parti oldu. AK Parti 11 olan belediye başkan sayısını 12 ye çıkartırken, MHP 2 olan belediye sayısını 3’e çıkardı, CHP ise ülke genelinde olduğu gibi Kayseri’de de adeta eridi. Daha önce 3 olan belediye sayısını 1’e düşürdü.

Oysa seçim çalışmaları neticesinde CHP büyükşehirde oy oranını yüzde 20 nin üzerine çıkacağını iddia ederken, MHP Mustafa Özsoy’la oy oranını %35 in üzerine çıkartarak, bir çok ilçe de kendilerinin kazanacaklarını iddia ettiler. Seçimlerden 2 gün önce televizyonda proğram yaptığımız MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu MHP’nin çok büyük sürpriz yapacağını, bir çok ilçede kendilerinin kazanacağını iddia etti. Ben “sayın vekil, çok iddialısınız ama ben 16 ilçenin 13’ünü AK Parti alacağını tahmin ediyorum demiştim kendisine. Bu öngörümü Star Gazetesi’nin Kayseri ekinde yazdığım köşemde de kaleme almıştım. 1 eksikle 12 ilçe ve büyükşehir AK Parti dedi Kayseri. 30 Mart sonrasında Özhaseki başkanlığa, Özsoy memuriyete, Çilsal’da ticarete devam edecek.

Başkan Özhaseki büyükşehirde 4, Melikgazi ile birlikte 5. Döneminde yüzde 60 civarında oy alarak büyük bir başarıya imza attı. Melikgazi’de Atom Karınca olarak bildiğimiz Memduh Büyükkılıç Kayseri’nin 16 ilçesinin en yüksek oyunu alarak 4. defa seçildi. Kocasinan’da yeni başkan Mustafa Çelik iyi bir seçim kampanyası yürüterek Kocasinan’ın 2009 yılındaki belediye oylarını 7 puan yükselterek önemli bir başarı elde etti. Talas’ta çok eleştirilen isim Mustafa Palancıoğlu, MHP’nin kazanacağına kesin gözüyle baktığı ilçede MHP adayı Kandemir’e önemli oranda fark atarak bayrağı göğüsledi. Bu arada AK Parti Kayseri il ve ilçe teşkilatlarını, gösterdikleri büyük gayretten dolayı kutlamak gerek.

Burada MHP cemaat çevresinden aldığı destekle oyunu bir önceki seçimlere oranla 2 puan artırmış gözüküyor. Büyükşehir adayı Özsoy, cemaatin Kayseri’de oy oranının %15 olduğunu ve bu oyların kendisine geleceğini iddia etmişti. Özsoy cemaatin Kayseri’de oy etkisinin 1-2 puan olduğunu görmüş oldu.

CHP genel başkanı Kayseri’de miting yaptı ve 1 ilçe kazandı. MHP genel başkanı, bir zamanlar kalesi olan Kayseri’de miting yapmayı değil ilçeleri gezmeyi tercih etmesine rağmen önceki seçimlere göre 1 fazla belediye kazandırdı partisinden. Başbakan’ın ses rahatsızlığı geçirmesi sebebiyle Konya ve Kayseri’ye gelemedi ancak; seçmeni 28 Mart’ta şehir meydanını yağmur altında da olsa doldurarak duruşunu gösterdi ve bu duruş sandığa Kayseri’den 13 belediye başkanı olarak yansıdı. Başbakan önceki gün yaptığı grup toplantısında, seçim çalışmasında gidemediği Konya ve Kayseri’ye 26 ve 27 Nisan’da teşekkür için gideceğini duyurdu. 27 Nisan’da Kayseri halkı, 17 Aralık darbe girişimlerine ve siyaset dışı uygulamalarla ülkeye ve kendisine savaş açan güçlere karşı dik duran Başbakan’ını Kayseri şehir meydanında ağırlayacak.
Başbakan kendisine destek veren Kayseri halkına teşekkür ederken, Kayseri halkı da ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenlere karşı verdiği mücadele ve güçlü iradeden dolayı kendisine teşekkür edeceği enteresan bir buluşma olacak Erdoğan’ın Kayseri ziyareti.