Bir partinin ve siyasetçinin samimiyeti seçim öncesi kadar seçim sonrasý tavýrlarýyla da belli olur. Seçimden önce farklý, seçimden sonra farklý davranan siyasetçi ikiyüzlüdür, samimiyetsizdir. Siyaseti uzun soluklu bir mücadele olarak görenler, seçimden seçime demokrat, halkçý, makul, kucaklayýcý olmadýklarý gibi, seçimden önce ve sonra da farklý davranmazlar.
AK Parti oylarýný yüzde 34’den yüzde 50’lere taþýdýysa bu samimiyetiyle, bu ilkeli ve tutarlý tavrýyla olmuþtur. AK Parti seçim politikasý uygulamamýþ, ülkeyi yönetme sorumluluðuyla hareket etmiþtir. AK Parti oylarýnda düþme olduðu (Mart 2009 ve Haziran 2016) seçimlerde halka kýzmamýþ, seçimin meþruiyetini tartýþmaya açmamýþ, milletin mesajýný doðru anlayarak oyunu rekor seviyelere çýkarmýþtýr. Balkon konuþmasý, AK Parti’nin zafer sarhoþluðu yerine, tüm kesimleri anlama ve onlarý rahatlatma gayretinin siyasi pratiðidir. AK Parti, benim referandumlarýn aþýlama etkisi dediðim olguyu çok iyi deðerlendirmiþ ve kendi oyunun üzerindeki referandum desteðini doðru politikalarý sebebiyle kendi siyasi hanesinde kalýcý hale getirmiþtir. Hiç AK Parti’ye oy vermeyen ama referandumda AK Parti’nin teklifini destekleyen toplum kesimleri AK Parti’ye yakýnlaþmaya baþlamýþtýr. Referandumun aþýlama etkisi, taktik hamlelerle falan baþarýlamaz, ancak AK Parti gibi milleti kucaklama ve kazanma yaklaþýmýyla, onun gereði olan dönüþümleri gerçekleþtirme azmiyle baþarýlabilir. Kendisini dönüþtüremeyen partiler konjonktürel destekleri kalýcý hale getiremezler. AK Parti bunu yine baþaracaktýr, ancak CHP’nin böyle bir þansý yoktur.
16 Nisan referandumunda milletin verdiði mesajý da AK Parti doðru okuyacak ve gerekli adýmlarý atacaktýr. Baþbakanýmýzýn birkaç gündür verdiði mesajlar bunu çok iyi ortaya koymaktadýr.
CHP ise yüzde 48 hayýr sonucunun sorumluluðunu taþýyacak bir olgunluk sergileyememektedir.Kemal Kýlýçdaroðlu’nun meþruiyet sorgulamasý, tanýmayýz çýkýþý, sokak çaðrýsý CHP’li olmadýðý halde hayýr veren seçmeni son derece rahatsýz edecektir.
CHP þimdiden hayýrdan yemeye baþlamýþtýr.
Kýlýçdaroðlu’nun yüzde 51.4 Evet’in meþruiyetini sorgulamasý, ayný zamanda yüzde 48 Hayýr’ýn meþruiyetini sorgulamak anlamýna gelir.
Kýlýçdaroðlu’nun yüzde 50+1 Evet’in sonucu belirleyeceðini kabullenmemesi, yüzde 50+1 Hayýr sonucunu da kabullenmemek anlamýna gelir.
Kýlýçdaroðlu’nun yumuþak üsluptan sertliðe doðru kaymasý, öncelikle hayýrcý kitleyi kandýrmak anlamýna gelir.
CHP’li aktörlerin halký sokaða ve hukuksuzluða çaðýrmasý, tekrar tencere/tava gösterilerini tahrik etmesi, CHP’li olmadýðý halde hayýr veren seçmeni karþý duruþa sevk eder.
Benim kiþisel kanaatim, bugün AK Parti’nin oyunun ve toplumsal desteðinin EVET sonucunun üzerinde olduðudur. Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn kiþisel desteði ise çok daha yüksek seviyelerdedir.
Farklý sebeplerle ve motivasyonlarla hayýr diyen seçmeni Erdoðan ve AK Parti karþýtý gibi görmek büyük bir yanýlgý olur. Bir süredir iç ve dýþ mihraklarýn yönlendirmesiyle devam eden Erdoðan karþýtlýðý/düþmanlýðý çabalarýný, bu yanlýþ varsayým üzerine oturtarak köpürtmeye çalýþmak ise daha büyük bir yanýlgý olur.
Farklý sebeplerle hayýr diyen seçmenin CHP’nin gerçek yüzünü vakitlice görmesi iyi olmuþtur.
AK Parti çizgisinde olmasýna raðmen hayýr kervanýna katýlanlarýn da CHP’nin gezici çizgisine ne kadar çabuk geldiðini, demokratik olgunluktan ne kadar uzak olduðunu, onlarýn siyasi varlýðýna bile tahammül edemeyecek bir pervasýzlýk içine girebildiðini görmesi gerekir. Kendi siyasi varlýðýna tahammül edemeyen bir hareketin deðirmenine su taþýmak ne kadar doðru olmuþtur?
16 Nisan sonuçlarýný elbette herkes doðru analiz etmelidir, bundan sonraki süreçler için kendilerine dersler çýkarmalýdýr. Ancak 17 Nisan’dan itibaren hayýr bloðunun baþýný çeken Kýlýçdaroðlu’nun sergilediði siyaset tarzýný görerek ders çýkarmasý gerekenler olduðu da muhakkaktýr.
Sokaklarý karýþtýrmak isteyenler sadece bunun hukuki sonuçlarýna katlanmak zorunda kalmazlar, ayný zamanda siyasi sonuçlarýný da görürler ve ilk seçimde milletin tokadýný yerler.