CHP, HDP ile deðil Demirtaþ'la ittifak kuracak

Hükümet sistemindeki yapýsal deðiþim partileri erkenden seçim hazýrlýðýna ve ittifak arayýþlarýna icbar ediyor. Ýttifaka ihtiyacý olmamasýna raðmen Ak Parti en erken davrananý. Belki de bu yüzden diðer partileri de bir telaþ almýþ durumda. 

CHP önce "Ýlkeler Platformu" diyerek gizlemeye çalýþtý ittifak arayýþýný. Partideki "HDP'li CHP'liler" ise ittifakýn gizlenmesine karþý. 

Partiye hakim olmak bu yüzden çok zor Kýlýçdaroðlu için. O kadar ki "parti içi demokrasi" diyerek örtmeye çalýþtýðý daðýnýklýk, baþýbozukluk ve "HDP'li CHP'lilerin" yol açtýðý bölünmüþlüðü ancak istibdatla aþabileceðini düþünüyor. "Ýstediðim kanala çýkarým, istediðim gibi konuþurum diyenlerin, bu partide yeri yok" diyor. 

"Atýn bunu dýþarý" diyerek Genel Kurul'dan partili kovmuþluðu var Kýlýçdaroðlu'nun. Yani "parti içi demokrasi" yalanýnýn örtemeyeceði ciddiyette bir otorite boþluðu söz konusu CHP'de. 

Liderlik karizmasý olmadýðýndan ancak baðýra çaðýra otorite kurmaya çalýþýyor Kýlýçdaroðlu. Doðrusu bu da koltuðunu dolduramadýðýna yoruluyor. Haliyle akla hemen FETÖ'nün kaset kumpasý geliyor. 

Neyse konumuz bu deðil, CHP'nin ittifak arayýþlarý. 

*** 

Hatýrlayacaksýnýz, Kemal Kýlýçdaroðlu yakýn zamanda "Kazanacaðýndan emin olduðumuz birini aday göstereceðiz" demiþti. Adayý tahmin etmek güç ama bu ifadeden sonra herkes CHP'nin adayýnýn Kemal Kýlýçdaroðlu olmayacaðýný anladý. 

Aday çýkaramamak CHP için tahmin edilenden daha ciddi bir sorun. Bunun lanse edildiði gibi ince eleyip sýk dokumak ya da isimleri önceden yýpratmamakla falan alakasý yok. Güçlü siyasi figürler seçile seçile, yýpratýla yýpratýla kendini gösterir. Bu süreç ayný zamanda bir dayanýklýlýk testidir. Bunlarý aþabilenler siyasete yön verir. Bakýnýz Recep Tayyip Erdoðan. Onun kadar yýpratýlan baþka bir isim oldu mu? Hayýr, ama tüm bu yýpratma, itibarsýzlaþtýrma ve darbe süreçlerine raðmen hala ayakta. Hatta bu süreçler siyasi liderliðini daha da pekiþtirdi. 

Baþka bir sorun da CHP'nin doðal tabanýnýn çok üzerinde bir oy oranýna çýkmak zorunda olmasý. Yani ikinci tura kalmayý baþaran bir aday bulsalar bile o ismi yüzde 50'nin üzerine çýkarabilmeleri çok zor. Öyle 16 Nisan referandumuna heveslenerek olmaz bu iþler. Zira 2019'da icraatýn baþýný seçeceðiz. CHP evvela hükümet seçimi ile referandum arasýndaki farký farketmek zorunda. 

Tavanda yaptýðýnýz siyasi mühendisliði seçmen nezdinde nasýl meþrulaþtýracaksýnýz? Bunlar belirleyici önemde konular. 

*** 

Son günlerdeki trafiðe bakýlýrsa CHP'liler HDP'lilerden daha çok Selahattin Demirtaþ'ý ziyaret ediyor. CHP-HDP ile ittifak kuracaksa neden partinin yeni seçilen eþ baþkanlarýný deðil de hapisteki Demirtaþ'ý ziyaret ediyorlar? 

Üstelik bu ziyaretlerden sonra imalý mesajlar yansýyor basýna. Partililere konuþma yasaðý koyan Kýlýçdaroðlu'nun bu ziyaretleri bilmediðini ya da vekilleri kendi haline býraktýðýný düþünemeyiz. Önceki gün HDP Eþ Baþkaný Sezai Temelli, okunulmazlýk bahsini açarak Kýlýçdaroðlu'nu eleþtirdi. 

HDP'liler CHP'ye yükleniyor, CHP'liler Demirtaþ'ý ziyaret ediyor. 

Ýþin içinde baþka bir iþ olduðunu anlatýyor aslýnda bu manzara. 

Demirtaþ, 2014'te Cumhurbaþkaný adayý olmuþ ve çözüm sürecinin de etkisiyle etnik-ayrýþtýrýcý bir kampanya yapmayýp "Türkiyeli" bir siyasi figür olarak yansýtýlmýþtý. 7 Haziran seçimlerine giden süreçte de sazlý sözlü imaj çalýþmalarýyla Türkiye solunun yeni ümidine, Niþantaþý-Cihangir ahalisinin idolüne dönüþtürüldü. 

CHP'nin örtülü ittifak formülü; HDP ile atýþmak Demirtaþ ile yakýnlaþmak gibi duruyor. Zaman içinde Demirtaþ'tan bir kaç PKK eleþtirisi falan gelir. HDP'liler bu arada Kemal Kýlýçdaroðlu'na yüklenmeye devam eder. Böylece seçim pusulasýnda görünmeyen CHP-HDP ittifaký Demirtaþ figürü üzerinden kurulmuþ olur. 

Demirtaþ'ýn Bürükselli dostlarý da eminim sýcak bakar bu plana. 

Hem Ýyi Parti ve Saadet dahil olur... 

Tabii bir aday bulabilmeliler önce...