CHP ile olmadý Venedik Komisyonu ile yapalým

ROMA

AB Bakaný ve Baþmüzakereci Mevlüt Çavuþoðlu, yeni anayasa için önemli bir öneri getirdi. Çavuþoðlu,  partinin TBMM’de uzlaþtýðý maddeleri dahi anayasaya geçiremediðini, CHP’nin de marjinalleþtiðini belirterek, Venedik Komisyonu gibi tartýþýlmayan bir kurumla iþbirliði halinde yeni bir anayasa yapabileceklerini söyledi.

Çavuþoðlu, AB Dönem Baþkaný Ýtalya’nýn baþkenti Roma’daki temaslarý öncesinde yaptýðýmýz sohbette önemli açýklamalar yaptý.

Ana hatlarýyla aktarýyorum:

2 Fasýl daha açýlýr: “AB içinde Türkiye dostlarý ‘Turkey in Europa Now’ giriþimi baþlattýlar. Ýtalya öncülüðünü yapýyor. Dört faslýn daha müzakereye açýlmasýný öneriyorlar. Biz ayrýca enerji faslýnýn da açýlmasýný istiyoruz. Esasen, AB Konseyi, Kýbrýs Rum Yönetimi ve Fransa’nýn bloke ettiði fasýllarýn açýlmasýnda da bir engelimiz yok. Sosyal politikalar ve istihdam, ekonomi politikalarý, eðitim gibi fasýllarda bir eksiðimiz yok. Yeni AB Komisyonu Baþkaný Jean Claude Juncker “5 yýl geniþleme dursun” diyor ama bu hem mümkün görünmüyor, hem de AB açýsýndan son derece zararlý. Zaten Ukrayna konusunda adým atýlamadýðý için bugün hem bu ülkede, hem de AB ile Rusya arasýnda kriz yaþanýyor. Ýtalya dönem baþkanlýðý ise geniþlemeyi öncelikleri arasýna aldý. Bizim de Ýtalya dönem baþkanlýðýnda iki fasýl açýlmasý beklentimiz var.”

Reformlarý hýzlandýrmalýyýz: “Türkiye için 2014 AB Yýlý olacaksa reform sürecini hýzlandýrmamýz lazým. Son 3 yýlda 4. ve 5. Yargý reformlarýyla önemli adýmlar attýk, ayrýca AÝHM’deki dosya sayýmýzý azaltacak adýmlar yararlý oldu. Ancak þimdi yine hýzlanmalýyýz. 23 Temmuz’da Erzurum’da Reform Ýzleme Grubu toplantýmýz var. AB sürecinde atmamýz gereken yeni adýmlarý konuþacaðýz. Ancak 2014’ün AB Yýlý olmasý sadece bizim atacaðýmýz adýmlarla olmaz, AB’nin de adým atmasý gerekiyor.”

Vizesiz AB 3 yýl sonra: “Bu anlamda Vize Serbestisi önemli bir adým. Bizim, Türkiye üzerinden AB’ye geçen kaçak göçmenleri geri kabul anlaþmasýný imzalamamýzýn karþýlýðý olarak AB 3 yýl sonra tüm Türk vatandaþlarýna Schengen bölgesinde vizesiz seyahat imkaný tanýyacak. Geri adým atýlamaz.”

CHP marjinalleþiyor: “Öte yandan, Türkiye’nin önündeki en büyük reform yeni anayasa olur. Gördük ki TBMM’de 4 parti yeni bir anayasa üzerinde uzlaþamadý. Hatta, uzlaþýlan 60 maddeyi bile getiremedik. Biz Avrupa’da marjinal partilerin güçlenmesinden duyduðumuz endiþeyi dile getiriyoruz. Bizde de CHP giderek marjinalleþiyor, Ýþçi Partisi’nin arkasýna takýlýyor.”

Venedik Komisyonu ile yeni anayasa: “Ancak bizim iktidar olarak sorumluluðumuz var. Bunun için Venedik Komisyonu ile iþbirliði yaparak yeni bir anayasayý halkýn önüne getirebiliriz. Zaten tüm kesimlerin yeni anayasadan beklentilerini, hatta bazýlarýndan hazýrladýklarý taslaklarý almýþtýk. Bunlar üzerinde çalýþarak bir taslak hazýrlar ve Venedik Komisyonu’nun görüþüne sunarýz. Ýþbirliði içinde yeni bir modern, demokratik, sivil bir anayasa hazýrlayabiliriz. Venedik Komisyonu, demokratik dünyanýn kabul ettiði bir kurum. ABD, Norveç, Ýsveç, Hollanda iþbirliði yapýyor, danýþýyor. Bunda biz de özgüven göstermeliyiz. Böylece kimse karþý çýkamaz. Venedik Komisyonu ile ön görüþmelere baþladýk. Ancak henüz bu konuda verilmiþ bir kararýmýz yok.”

AB Mýsýr’a, Gazze’ye susuyor: “AB, son dönemde kendi içinde ekonomik, sosyal ve siyasal krizler yaþýyor. Ancak politikalarýndaki baþarýsýzlýk da bunda etkili. Ukrayna gibi Arap Baharý sürecinde de, Mýsýr’daki darbe sürecinde ve sonrasýnda da, en son Ýsrail’in Gazze’yi vurmasýnda da doðru tutum alamadý. Mýsýr’daki katliamlar, idamlar dünyanýn baþka neresinde olursa olsun, örneðin Çin’de olsaydý AB ayaða kalkardý. Ayný þekilde Gazze’deki kadar insan bir baþka ülke tarafýndan bombalanarak öldürülseydi yine kýyamet kopardý. Ama AB ne Mýsýr’da darbeye darbe diyebildi, ne katliamlara ses çýkarabildi, ne  de Ýsrail’e sesini yükseltebiliyor. Batý’nýn içinde uzun süre yaþadým, hangi durumlarda hangi kriterleri uyguladýðýný biliyorum. Cýlýz bir ülkeyse sorun çýkaran üstüne gidiyorlar, deðilse susuyorlar.”

Ýtalya AB’nin siyasi liderliðini alabilir: “AB’nin en enteresan ülkesi Ýtalya. Baþbakan Matteo Renzi hem Ýtalya hem AB için reform istiyor. Atalet içindeki AB’ye yeni bir rüzgar verebilecek tek lider olarak görülüyor. Ayný þekilde Dýþiþleri Bakaný Frederica Mogherini de ayný reformcu kiþiliðe sahip ve Catherine Ashton’ýn yerine AB’nin yeni Dýþ Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi olma ihtimali en yüksek adaylardan. Eðer olursa, Türkiye bu dönem AB’de en saðlam müttefiki ve destekçisine sahip olacak.”