CHP, ittifak ortaklarýný aldatýyor mu?

Cumhuriyet Halk Partisi, Ýyi Parti ve Saadet Partisi ile seçim ittifaký yaptý. Cumhurbaþkaný adaylýðýnda anlaþamadýlar, her kafadan bir ses çýktý, ortak aday çýkaramadýlar ve ittifak baþtan yara aldý. Milletvekili seçimlerinde ise seçim dayanýþmasý içine girdiler. Partilerin oylarý bir havuzda toplanacak ve barajý geçemeyecek parti bile Meclise milletvekili sokabilecek. 

CHP’nin baþýný çektiði ittifakýn Cumhurbaþkanlýðý seçiminde ortak aday çýkaramamasýnda kiþisel hesaplar baskýn çýktý. Meral Akþener’in kendi adaylýðýný dayatan ýsrarý ortak aday zeminini ortadan kaldýrdý. Muharrem Ýnce ise kendi tabanlarýna uygun olmayacak bir kiþinin aday gösterilmesi halinde bayrak açacaðýný söyleyince Kýlýçdaroðlu ýsrarcý olamadý. 

Akþener’in inadý, Ýnce’nin resti ortak aday meselesini imkânsýz hale getirdi.

Sonuçta Cumhurbaþkanlýðý seçimi Erdoðan ile rakipleri arasýnda kýyasýya bir rekabet olmaktan çýktý, muhalefet için kimin ikinci tura kalacaðýna dair bir yarýþa dönüþtü.

Akþener ile Ýnce ayný zemindeki oylarý kendi tarafýna çekmek için birbirleriyle mücadele ediyorlar. Önceleri MHP ile Ýyi Parti arasýnda bir zemin mücadelesi vardý, þimdi CHP ile Ýyi Parti arasýnda bir çekiþme gözleniyor. Yani ittifakýn iki ortaðý olan CHP ve Ýyi Parti birbiriyle kýyasýya bir rekabet halinde… 

CHP’nin ittifak ortaklarýyla bu çekiþmesinin ötesinde daha vahim bir durum var. CHP sanki HDP ile seçim ortaðýymýþ gibi gizli bir iliþki içinde görünümü veriyor.

CHP Güneydoðu’da halk bazýnda bir karþýlýk bulamasa ve Kürtlerin ciddi bir desteðini alamasa da Türkiye genelinde HDP ile yakýn bir iþbirliði geliþtirdi. Metropollerdeki beyaz Türkler ve laikçi kesimlerden HDP’ye yönelik pozitif anlamda farklý bir tavýr ortaya çýktý.  Bir de Alevi-Kürt seçmen HDP ile CHP arasýnda ortak kesen bir alan oluþturuyor. 

Ýþte tam da bu noktada CHP’nin HDP’nin barajý geçmesine yönelik bir yaklaþým sergilediðini, AK Parti’nin meclis çoðunluðuna ulaþmasýný engellemek için HDP’ye kol kanat geren bir tavýr içine girdiðini görüyoruz.

CHP’nin liste yapýmýnda, kampanya planlamasýnda, seçim söylemlerinde ve teþkilat çalýþmalarýnda bu stratejinin izlerinin görüldüðü söyleniyor.

CHP’nin hesabý, Cumhurbaþkanlýðý seçiminde HDP’nin desteðini alýp, milletvekili seçiminde barajý aþabilecek þekilde HDP’yi desteklemek...

Doðrusu CHP’nin ittifak ortaklarýna karþý böyle bir gizli iliþki geliþtirmesi veya çaktýrmadan arazide böyle bir iþbirliðine gitmesi, açýk bir aldatma olur.

Ýttifak’ýn amacý partilerin birbirlerine oy vermeleri deðil, partilerin aldýklarý oylarýn ortak bir havuzda toplanarak her partiye katkýda bulunmasýdýr. Eðer havuzdan bir sýzma varsa, bir partinin oyu baþka bir havuza akýyorsa orada iliþkiye gölge düþüren bir durum vardýr. 

CHP-Ýyi Parti-SP iliþkisi, hem Cumhurbaþkanlýðý yarýþýnda Ýnce-Akþener rekabetinden dolayý, hem de milletvekili yarýþýnda CHP-HDP flörtünden dolayý ciddi þekilde sarsýlmýþ durumda.

CHP ile HDP’nin belli bölgelerde iþbirliði yapmasý, bölge halkýnýn CHP’ye sempatiyle yaklaþacaðý anlamýna kesinlikle gelmez. CHP’nin hesabý ikinci turda HDP oylarýný almak, oysa böyle bir durumda bölgede HDP'ye oy veren Kürtlerin önemli bir kýsmý CHP’ye deðil Erdoðan’a oy verecektir. 

AK Parti ittifaklýk iliþkilerini normal ve þeffaf bir þekle sokarak gizli iliþkileri ve yakýþýksýz halleri ortadan kaldýrmaya çalýþtý. Ama anlaþýlan o ki, CHP yeni durumda bile eski iliþki tarzýný devam ettirmekte ýsrar ediyor. Ne yapalým bunu da ittifak ortaklarý düþünsün…