CHP İzmir’i kaybederse!

Yerel seçimlerde gözler yine İzmir’de olacak. Yapılan anketler İstanbul ve Ankara’da Ak Partinin önde olduğunu gösteriyor. İzmir’de ise tam tersi bütün anketlerde CHP önde görünüyor. Ancak Ak Parti makası giderek kapatıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin halkın beklentilerine cevap veremediği ve bu nedenle de İzmir’de yaşayanların memnuniyetsizliği biliniyor. Halkın yeterli hizmet alamamasının doğurduğu tepkiler Ak Partiye ne kadar yansıyacak bilinmiyor. Diğer taraftan merkez sağdan ve özellikle MHP seçmeninin artık CHP’ye yönelmesi geçmişe göre daha zor görünüyor. Resmi veya gayri resmi ittifak beklentilerine MHP set çekiyor.

Öyle görülüyor ki geçen seçimlerde yaşanan MHP seçmenin tabanda belli oranda CHP’ye yönelmesi bu seçimde zor görünüyor. İzmir’de geçmişte yerel seçimlerde CHP’nin elde ettiği başarıda MHP’nin oyları büyük bir rol oynadı. Bu nedenle CHP İzmir’de son derece zor ulaşabileceği rakamları yakaladı.

İzmir, her zaman CHP için hayati öneme sahiptir. Partiyi Türkiye ölçeğinde besleyen ana damar İzmir ve Ege’dir. Ege’yi, CHP’den çekip alırsanız, geriye ana muhalefet partisi bile kalmaz. Ege’yi bırakalım CHP’nin İzmir’i kaybetmesi bile parti içi bütün dengeleri değiştirir. Daha da ötesi Kılıçdaroğlu’nun Genel başkanlığı dahi tehlikeye girer. Çünkü kale söylemleri yapılan bir yeri kaybeden CHP’de kimse bunun izahını yapamaz. CHP’de İzmir’i kaybeden bir genel başkanda yerinde kalamaz. İzmir’in kaybedilmesi CHP için büyük kavganın başlangıcı olur.

CHP için böylesine önemli ve stratejik olan seçimlerin İzmir boyutunda Ak Parti ne yapar. Önümüzdeki süreçte yaşanacak seçimler nedeniyle İzmir’deki seçimin geçmişin aksine bugün daha önem kazandığına inanıyorum. Bu yerel seçimler Ak parti içinde farklı anlamlar taşımaktadır. Bu nedenle de Ak Parti İzmir’deki seçimlere geçmişe göre farklı anlam atfetmektedir. Diğer büyük kentlerde daha rahat görünen Ak Parti için İzmir’deki seçimler stratejik bir boyut ve anlam taşımaktadır. Gelişmelere bakılırsa Ak Partinin için öngörülen isim Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım görünüyor. İzmir bakanı çok sevdi ve benimsedi. Şu an en geçerli seçenek olarak görülen UDH Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in her kesiminden seçmenin rahatlıkla oy verebileceği bir isim. Yıldırımın adaylığı ile Ak partinin İzmir’de çıta yükselteceği ve bu yerel seçimlerde hiç olmadığı kadar makasın kapanması ve kazanılması yüksek bir beklenti.