CHP Kýlýçdaroðlu’na býrakýlamayacak kadar önemli!

Mustafa Sarýgül’ün CHP ile flörtünün daha ilk günleriydi. Çoðu tecrübeli siyasi analist Sarýgül’ün CHP’ye dönmeyeceðini, dönse bile bu seçimlerde en fazla Þiþli’den CHP adayý olacaðýný söylüyordu. Fakat bence dumaný yeni tütmeye baþlayan bu ateþ o zamandan kendini belli etmiþti.

Sarýgül’ün CHP’ye rücusu çok belli ki Kýlýçdaroðlu’nun aklýnýn iþi deðildi ama zaten CHP, Kýlýçdaroðlu’na býrakýlmayacak kadar önemli bir prodüksiyonun baþrol oyuncularýndan biriydi.

Sarýgül’ün CHP’ye geçeceðinden ve Ýstanbul adayý olacaðýndan emindim, fakat prodüksiyonun bu karada büyük olduðunu ben de tahmin edememiþtim. Sadece þundan emindim; CHP bu seçimlerde AK Parti’nin oylarýndan almaya çalýþacak. Hedefindeki AK Parti seçmeni ise Gülen Cemaati’nin müntesipleri ve onlarýn etkileyebileceðini düþündüðü hinterlant olacak.

Giderek iþin rengi belli oldu. Ankara’da bir önceki mahalli seçimlerde MHP’den aday olmuþ ve “MHP’yi CHP’lileþtirdiniz” sitemiyle partisiyle ters düþmüþtü Mansur Yavaþ. Yavaþ’ýn düþtüðü durum kendi içinde çeliþki barýndýrýyor olabilir, ama böyle büyük prodüksiyonlarda þahýslarýn karizmalarýnýn çizilmiþ olmasý tolore edilebilir.

Karizmasý çizik bir adayla seçime girmek ise prodüksiyonun çok da iyi yürütülmediðini gösterir. Bunun neticesi 1 Nisan sabahý zaten alýnacaktýr ama biz bila-bedel erken uyarýmýzý yapalým.

Büyük prodüksiyon

Hatay’daki durum da bir prodüksiyon hatasý. AK Parti’den yeniden aday gösterilmeyen Belediye Baþkaný Lütfü Savaþ CHP’nin 30 Mart adayý.

Herhalde CHP Hatay’ý Urfa ile karýþtýrdý. Urfa’da Ahmet Eþref Fakýbaba, AK Parti’ye “ceket assa” kazanamayacaðýný gösterdi evet ama Lütfü Savaþ bir Fakýbaba deðil. Üstelik karþýsýnda Refah Partisi döneminde Hatay’da seçim kampanyasý yürütmüþ, o yýllardan bugünlere hep siyasetin içinde olmuþ ve Çözüm Sürecinin Adalet Bakaný olarak herkesin takdirini kazanmýþ bir isme karþý yarýþacak...

CHP’nin kritik gördüðü illerde hep ithal adaylarla seçime girecek olmasý, bence hatalý bir prodüksiyon kararý.

“CHP kendi içinden Ýstanbul, Ýzmir ve Hatay gibi illerde aday çýkaramadý.” Ne kadar tevil edilirse edilsin mevcut fotoðraf bu...

Üstelik Ýstanbul’da Gürsel Tekin, Ankara’da Muharrem Ýnce gibi partinin önemli isimleri aday adalýklarýný açýklamýþken.

Tabii ki Sarýgül’ün yolsuzluk iddialarý dolayýsýyla partisinden ihraç edildiðini, Ýzmir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu hakkýnda da pek çok yolsuzluk iddiasý olduðunu hatýrlayalým.

Bir de CHP’nin çok reklamýný yapmadýðý baþörtülü belde belediye baþkaný adaylarý var.

Takdire þayan tabii ki!

Demek CHP böyle böyle normalleþecek.

Ýntihar ittifaký

Ýyi güzel hoþ da Sabahat AKkiraz ve Nur Serter gibi CHP’yi CHP yapan ulusalcý-Kemalist, Alevi-Kemalist unsurlarýn itirazlarý ne olacak?

Dahasý Cemaat CHP ittifaký ne kadar devam edebilecek?

Baþbakan Erdoðan’ý alaþaðý edene kadar ise bu ittifakýn daha epey enerjiye ihtiyacý var, öyle gözüküyor.

Çünkü Baþbakan Erdoðan bu tür krizleri yönete yönete buralara geldi.

10 yýlýn her biri türlü sýkýntýlarla geçti.

Evet, bu sefer daha farklý bir sýkýntýyla karþý karþýya. Ama öyle görülüyor ki bu badireyi de avantaja dönüþtürecek.

Ama CHP peþine takýldýðý Cemaat’le ne kadar yürüyebilecek?

Siyaseti dizayn etmeye çalýþanlarýn dümen suyuna girerek gerçek bir ‘siyasi aktör’ olabilecek mi?

Bir zamanlar “yargý ve emniyetteki yapýlanma” diyerek þikayet ettiði gücün kendisine basamak olacaðýný düþünüyorsa bu zaten siyaseten intihar anlamýna gelir.

Yoksa görünür alanda kurulan ittifaklar elbette meþrudur, en fazla iþ yapmaz!

Ama bir takým hiyerarþisi kendinden menkul yapýlarýn açtýðý yolda yürüyebileceðini düþünüyorsa hem siyaset kurumuna hem de kendi siyasi ikbaline zarar verir.