CHP, NATO’dan çýkmak mý istiyor

Cumartesi sabah CNN-Türk’te tesadüfen Ýlhan Cihaner’i dinlerken kulaklarýma inanamadým. CHP’nin Denizli Milletvekili radyoda tekrarý yayýnlanan mülakatýnda NATO’ya karþý olmanýn namus meselesi olduðunu söylemekte, belli ki Türkiye’nin 1952’den bu yana parçasý olduðu ittifaktan çýkmasýný istemekteydi.

Ýlhan beyin dýþ politika konusunda çok bilgili olduðunu hiç düþünmemiþtim. Ama beni yapmýþ olduðu açýklama son derece rahatsýz etti, Türkiye’nin içinde bulunduðu hassas zaman diliminde muhalefet partisinin ülkesinin NATO üyeliðini namus meselesine indirgemesi hayal kýrýklýðýna uðrattý.

***

Cihaner’in NATO karþýtlýðýnýn gerekçesi 1990’larda Amerika’nýn Kuzey Irak’ta PKK’ya yardým ettiðine iliþkin iddialardý. Ancak Çekiç Güç diye bilinen o operasyon bir NATO operasyonu deðildi. Üstelik de Türkiye’nin özellikle þu sýralarda NATO’nun desteðine ihtiyacý çok vardý.

Ama anlaþýlan Ýlhan bey Türkiye’de var olan Amerika karþýtý önyargýlar üstünden siyaset yapmayý uygun görmüþtü. Týpký partisinin diðer üyelerinin TBMM’de görüþülen gensoru önergesinde olduðu gibi her þeyi Amerikan komplosuna baðlamakta, NATO’yu da Amerika ile bir tutmaktaydý.

Doðrusu ben hem Cihaner’den, hem de partisinden daha farklý bir yaklaþým beklerdim. Çünkü Türkiye’nin dýþ politikada saðlam duran, ne dediðini, dediðinin nereye gideceðini bilen bir muhalefet partisine ihtiyacý var. Ucuz polemiklerle siyaset yapan bir partinin seçimlerde baþarýlý olma, Türkiye’nin bugününe ve geleceðine katkýda bulunma ihtimali yok.

CHP artýk dünya siyasetinde nerede durduðuna karar vermek zorunda. NATO’dan çýkmak, AB üyeliðinden vazgeçmek de bir siyasettir. CHP pek ala Amerika karþýtý olabilir, kendisini dünyanýn anti-demokratik ülke ve partileri ile özdeþ görebilir. Bu bir siyasi tercihtir. Yapýldýðýnda saygý ile karþýlanýr, belki CHP’yi iktidara bile taþýr. 

Diyebilirler ki biz Baas Suriye’sini destekliyoruz, Ýran rejimi gibi olmak istiyoruz, Çin ve Rusya ile ittifak iliþkisine girmek istiyoruz. Tek Parti Türkiye’si iki dünya savaþý arasýndaki dönemde böyle bir politika biraz zorunluluktan, biraz da tercihten dolayý izlenmiþ, Sovyetler ile çok özel iliþkiler geliþtirilmiþti.

Þimdi de aynýsýný isteyebilirler. NATO üslerinin kapanmasýný, Türkiye’nin Avrupa kurumlarýndan çýkmasýný, Avrupa Birliði, Avrupa Konseyi, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi ile baðlarýný kopartmasýný talep edebilirler. Parti programlarýna üçüncü dünyacýlýðý ilke olarak koyabilirler.

Fakat ne yapacaklarsa bir an önce yapmalýlar. Türkiye CHP’nin dýþ politikada nasýl bir tavrý olduðunu en kýsa süre içinde öðrenmeli, ana muhalefet partisinin pozisyonunu bilmeli. Dünyada yeterince karýþýklýk var. Bir de CHP’nin karma karýþýk görüþleri olmasýna tahammülümüz yok.

***

Türkiye’nin hiç olmazsa dýþ politikada saðlam duran, ne dediðini bilen, laf deðil proje üreten bir muhalefete ihtiyacý var. CHP’nin de aslýnda elinde bu projeleri üretebilecek potansiyeli mevcut. CHP liderliði ve Ýlhan Cihaner gibi CHP’liler konuþmadan önce partinin Dýþiþleri kökenli yöneticilerine danýþsalar yeter.

Bana öyle geliyor ki CHP siyaseti ciddiye almazsa, pandomimle ve hakaretle oy alabileceðini zannederse seçim kazanamaz. Ama ne yazýk ki tutarsýzlýðýndan ve içinde barýndýrdýðý fantastik görüþlerden dolayý Türkiye’nin de zarar görmesine neden olur. Ne de olsa dünyanýn her yerinde iktidarlarýn saðduyulu ve tutarlý bir muhalefete gereksinimi olur.