AK Parti'nin iddiasý þu; maddi hatalarýn düzeltilmesi, geçersiz oylarýn yeniden sayýmý ve tüm oylarýn ise sadece yüzde 10'unun yeniden sayýmý sonucunda, 1 Nisan sabahý 29 binlerde gözüken oy farký 13 binlere gerilemiþtir. Yani aradaki fark, Binali Yýldýrým'ýn lehine 16 bin 485 azalmýþtýr. 10 milyondan fazla seçmenin oy kullandýðý bir seçim bölgesi için bu tespit tek baþýna oylarýn yeniden sayýmý kararýný gerektirir. Ya da seçimin iptali ve yenilenmesini...
Her seçimde yaþanabilecek düzeyde olaðan bir hata ile karþý karþýya olmuþ olsak, ki bu durumda yine de itiraz hakký meþrudur, birbirine çok yakýn oy alan iki aday için hatalar giderildikten sonraki durumun yine birbirine yakýn olmasý gerekir. Yani hatalarýn neden hep Binali Bey aleyhine yapýldýðý sorusu cevapsýzdýr.
Üstelik kasti durum þüphesi olmaksýzýn da YSK'nýn seçimin yenilenmesine karar verdiði örnekler mevcuttur. Nitekim söz konusu itiraza emsal olacak þekilde 30 Mart 2014 seçimlerinde Yalova ve Aðrý'da benzeri bir süreç yaþanmýþ, itirazlar üzerine oylar yeniden sayýlmýþ, sayým iþlemleri sýrasýnda kýsýtlý oy kullanýmlarý tespit edilmiþ, YSK nihai olarak seçimin yenilenmesine karar vermiþtir.
Ýstanbul ile kýyaslandýðýnda ancak bir seçim bölgesi büyüklüðünde olan bu iki ilimizde itiraz süreci 22 Nisan'da tamamlanmýþ ve seçim 1 Haziran'da yenilenmiþtir. Yani “Halký yordunuz, gerdiniz, verin artýk mazbatamý” laflarý, iþi oldu bittiye getirmeye çalýþmaktan öte bir anlam ifade etmemektedir. Söz konusu Ýstanbul'dur. Pek çok Avrupa ülkesinden daha büyük bir nüfustan bahsediyoruz yani. 31 Mart'ta gerçekleþen seçimin itiraz sürecinin nisanýn ortasýný bulmasý son derece normaldir.
***
AK Parti'nin itirazý, somut belgelere dayandýrýlmýþ oldukça vahim iddialarý barýndýrýyor. Bunlardan en önemlisi ilçe seçim kurullarý tarafýndan belirlenen sandýk baþkaný ve yedek üyelerin tespitiyle ilgili. 7 kiþilik sandýk kurulunun ilçe seçim kurullarý tarafýndan belirlenen iki üyesinin kamu görevlisi olmasý seçim kanunuyla sabit. Ancak Ýstanbul'da sandýk kurullarýn 3'te 1'inin oluþumunda bu usulün ihlal edildiði görülüyor.
31 bin 280 sandýkta görev yapan 62 bin 560 kiþinin 19 bin 623'ü kamu personeli olmaksýzýn görevlendirilmiþ. Yani daha iþin baþýnda usulsüzlük yapýlmýþ. Bunlar içinde FETÖ ile iltisaklý olduðu için KHK ile kamu görevinden men edilenler bile var.
Bir baþka usulsüzlük, sayým tutanaðý silsilesine temel teþkil sayým döküm çizelgeleriyle ilgili. Bunlarýn mühürlü ve imzalý olmasý gerekiyor. Sandýk sayýsý kadar olan çizelgelerin 5.388'ünün mühürsüz, 694'ü imzasýz, 214'ü tamamen boþ, 919 tanesinin sayý ve rakam olmaksýzýn sisteme girildiðini söylüyor AK Parti.
***
Maltepe ve Büyükçekmece'deki olaylar ise zaten baþlý baþýna seçimin yenilenmesini gerektirecek büyüklükte. Maltepe'de yeniden sayým için kurul oluþtururken bile usulsüzlük yapýlmýþ. 7 kiþi ile deðil gümrükten mal kaçýrýrcasýna 2 kiþi ile yeniden sayým yapýlmýþ. Büyükçekmece'de seçim yolsuzluðu bir belediye personelinin nüfus müdürlüðünde görevlendirilmesiyle baþlamýþ. Belediyedeki bazý kiþilerle iþ birliði içinde seçimin sonucuna tesir edecek sayýda kiþi için boþ arazilerde, inþaat alanlarýnda, hayvan barýnaklarýnda hayali adres ve seçmen tesis edilmesi söz konusu. Konu ile ilgili adli soruþturma devam ediyor. 2 kiþi tutuklu. Çok sayýda kiþinin ifadesi alýndý.
***
Peki, CHP neden direniyor?
Seçim sonucu CHP'ye helal ise seçimin iptali ve yenilenmesi bunu sadece tescilleyecektir. Hileye hurdaya bulaþmamýþsa þayet, bu sürecin CHP'nin aleyhine iþlemesi zaten söz konusu deðil. Seçimi kazanmýþsa yine kazanacaktýr.
CHP seçimin yenilenmesine engel olmaya çalýþarak kendisini zan altýnda býrakýyor.