CHP Sarıgül’ü Washington dönüşü açıklarsa...

Türkiye’nin seçim gündemi giderek ısınıyor. Yerel seçimler için ilk grup adayları Salı günü açıklayan Başbakan Erdoğan, bugün Ankara’da 3 büyükşehir ve 10 civarında ilden oluşan ikinci grup adayları açıklayacak. Hafta sonu ağırlıkla İstanbul ilçeleri üzerinde çalışılacak.

Dün akşama kadar illerin neredeyse tamamı ve ilçelerin büyük kısmına ilişkin aday listeleri son kez gözden geçirildi. Potansiyel oyuna ilişkin raporları tatmin edici bulunmayan aday adayları üzerinde son çalışmalar yapılıyor.

Bu yazıyı Salı günü planlamıştım, ancak çok sayıda kriterin dikkate alınması ve ‘ince eleme, sık dokuma’ yüzünden hangi adayın ‘son tahlilde’ öne çıktığını söylemek için son ana kadar beklemek gerekti.

Esasen son bir haftada öne çıkan isimlerin önemli bir kısmı birer ikişer medyada yer aldı. Dün akşam itibariyle aday listeleri ‘kesine yakın’ diyebileceğimiz hale geldi denilebilir.

Aşağıda vereceğim listenin ‘kesinleşmeden önceki son durumu’ yansıttığını tekrar vurgulamam gerekiyor. Zira bu sabah listede adını görenlerin öğleden sonra Başbakan’dan duymadığında hayal kırıklığına uğramasını istemem.

- Bakanlardan belediyelere gidecek isimlerden kesinleşen Gaziantep Büyükşehir’e Aile Bakanı Fatma Şahin, İzmir Büyükşehir’e Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Büyükşehir olan Hatay için ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in adı geçse de, demokratikleşme ve çözüm sürecindeki rolü nedeniyle, yerine yerel seçimde aynı sonucu alabilecek başka bir aday arayışı sürüyor.

- İstanbul’da Kadir Topbaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam edeceğini söylemek tekrar olacak. İlçe belediyeleri için ‘son liste’ hazırlanmadı, ancak Fatih, Ümraniye, Bayrampaşa, Bağcılar, Esenler, Zeytinburnu, Kağıthane ve Küçükçekmece’de aynı adaylarla devam edileceği kanaati hakim.

- Malatya, Bursa, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Trabzon, Samsun ve Denizli’de var olan belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.

- Genel Başkan Yardımcılarından Edip Uğur’un Balıkesir’den, Hüseyin Tanrıverdi’nin Manisa’dan, Menderes Türel’in Antalya’dan aday gösterileceği uzun süredir konuşuluyordu.

- Muğla’da ise Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Mansur Harmandar ismi öne çıkıyor.

- Adana’da Abdullah Torun, Ordu’da eski milletvekili Enver Yılmaz, Erzurum’da İstanbul Kartal eski belediye başkanı Mehmet Sekmen’in adaylığı kesinleşti denilebilir.

- Artvin’de Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe’nin, Karabük’te Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın, Tokat’ta İl Başkanı Eyüp Eroğlu’nun, Edirne’de ise Tuna Bekleviç’in aday gösterilmesi bekleniyor.

- Mersin’de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın aday olmaması üzerine Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile Aile Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğlu arasında karar verilecek.

CHP-BDP ittifakı

MHP ‘nokta atışı’ ile garantili merkezleri kazanmayı planladığı için birçok yerde adayını açıklamıştı.

CHP ve BDP’de ise ‘iç tartışma’ devam ediyor. CHP’nin İstanbul adayının Mustafa Sarıgül, İzmir adayının Aziz Kocaoğlu olacağına kesin gözüyle bakmak için bile henüz erken. Ankara’da ise Melih Gökçek ile yarışabilecek bir isim henüz bulunamadı; mümkünse ‘milliyetçi muhafazakar’ oylara da talip olabilecek bir profil arayışı var.

CHP’nin özellikle Sarıgül’ün aday olup olmadığını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD seyahate öncesi açıklaması bekleniyordu. Ancak Kılıçdaroğlu yarın (cumartesi) Washington’a uçuyor;  5 Aralık’ta da dönecek. Parti içinde “ABD projesi” olduğu iddialarına muhatap olan Sarıgül’ün adaylığının ABD dönüşü açıklanması tartışma yaratacak gibi görünüyor.

BDP’de ise Diyarbakır’dan aday adayı olan Gültan Kışanak’ın karşısına başka bir ismin çıkması beklenmiyor. İstanbul’da ise CHP ile “Sırrı Süreyya Önder aday olmasın, bazı ilçelerde işbirliği yapalım” pazarlığı yapıldığı haberi Ankara’ya kadar geldi. Benzer pazarlık İzmir ve Mersin için de geçerli. BDP’nin hedefi İstanbul ve İzmir’de, yani ‘batı’da da belediye başkanlığı kazanmak.

Ancak her iki partinin de adaylarını AK Parti’nin adaylarına göre belirleyeceğini söylemek mümkün.