31 Mart yerel seçimlerinin YSK'ya bildirilmesi için son tarih 19 Þubat Pazartesiydi. Yani dün. Aralarýnda Kýlýçdaroðlu'na muhalifliðiyle maruf Selin Sayek Böke gibi isimlerden oluþan 12 kiþi, bu tarihten önce Parti Meclisi'nin olaðanüstü toplanmasý için dilekçe verdi. Kýlýçdaroðlu hayýr demedi ama çaðrýcýlarýn amacý, partide krize yol açan adaylarý yeniden görüþmek iken, bu arada listeler YSK'ya çoktan ulaþmýþ oldu. Yani Kemal Kýlýçdaroðlu, Parti Meclisi için imza toplayanlarý bir güzel atlattý.
Malum, daha önce de Muharrem Ýnce'nin giriþimiyle baþlayan olaðanüstü kurultay talebini reddetmiþti. Kurultay için imza verdiði halde Kýlýçdaroðlu tarafýndan ikna edilerek imzasýný geri çekenlerden biri, Kýlýçdaroðlu'nun kurultayda aleyhine bir karar çýkmasýndan çekindiðinden deðil partiye genel baþkan yetiþtirmek istediðinden kurultay talebini reddettiðini söylemiþti. En azýndan kendisini bu bahaneye inandýrmýþtý.
***
Kemal Kýlýçdaroðlu, 24 Haziran seçimleri ve sonrasýndaki kurultay talebiyle Muharrem Ýnce'nin estirdiði rüzgara karþý koltuðunu korumayý baþardý baþarmasýna ama bugün yeniden sýnanýyor. Üstelik bu artýk CHP'nin sýnanmasýna dönüþmüþ durumda.
Bir analiz olanýn ötesine geçti, pozitif bir gerçeklik haline geldi; CHP'liler için aslolan partiyi halkýn teveccüh göstereceði bir istikamete sevk etmek ve Türkiye'de iktidara gelmek deðil CHP'de iktidar olmaktýr. Maalesef ufku ancak partisinin genel baþkan koltuðu kadar olan bir siyasetçi profili hakim CHP'de.
***
Dertleri Türkiye olmadýðýndan, Doðu Akdeniz'deki sondaj çalýþmalarý hakkýnda bile soru önergesi verebilen vekilleri var. Dünyanýn bütün güçlü ülkeleri doðalgaz ve petrol için Doðu Akdeniz'deyken kendi münhasýr ekonomik alanýmýzdaki petrol arama faaliyetlerimizi israf olarak deðerlendiriyorlar. Sanýrsýn Türkiye'nin deðil Doðu Akdeniz'de petrol arayan rakip ülkelerin meclisinde vekiller.
Hangi ülkeler mi onlar? ABD, Rusya, Ýsrail, Ýtalya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Güney Kýbrýs... Var da var...
Nerede bir melanet varsa onlarla iþbirliði yapan, memleket hayrýna ne iþ olsa çamur atan bir muhalefetimiz var iþte....
***
Tabii ki CHP'nin tek sorunu ufuksuz, kifayetsiz ve dahasý 'kullanýþlý' bir muhalefet partisi olmasý deðil. 2010'dan bu yana dümeni kýrdýðý çizginin artýk CHP'de çok ciddi sorunlara, öfke birikmesine, hizipleþmelere yol açtýðý da aþikar.
Seçim öncesi izlediðimiz sürtüþmenin çok daha fazlasýný 1 Nisan sabahý göreceðiz. Bu sürecin sonunda ya DSP yeni aðýrlýk merkezi olacak ve CHP bugün müþteki olanlarýn hilafýna Kýlýçdaroðlu ile baþlayan dönüþümünü tamamlayarak etnik ve mezhebi asabiyelerin motive ettiði marjinal bir sol parti olarak hayatýna devam edecek ya da kýran kýrana bir kavgayla Kýlýçdaroðlu devri sona erecek.
Öyle görülüyor ki CHP seçime deðil savaþa hazýrlanýyor.