CHP: Sosyalizm mi ulusalcýlýk mý? 

CHP’nin bin 247 delegesi yarýn yeni genel baþkaný seçecek. 

Tüzüðe göre adaylýk için delegenin yüzde 10’unun (127) imzasý gerekiyor. 

Ýmza konusu tartýþmalý. Zira delegeler tek adaya açýk imza veriyorlar, birden fazla adaya imza verip ‘yarýþýn’ diyemiyorlar. Böylece yeterli imzayý toplayamayan adaylar yarýþa katýlamýyor. 

Delegeler imza vermeye zorlanýyor, bu yüzden birçok delege imza verdiði adaya oy vermiyor. 2014 kurultayýnda Kemal Kýlýçdaroðlu için 944 imza toplanmýþ, ancak 740 oy çýkmýþtý. 

Ayný kurultayda, Muharrem Ýnce ise 177 imzayla aday olmuþ, ancak 415 oy almýþtý. 

Yarýnki kurultayda da imzalar büyük olasýlýkla Kýlýçdaroðlu ile Ýnce, belki Ýlhan Cihaner arasýnda daðýlacak, diðer adaylarýn yeterli imza toplamasý sürpriz olacak.   

*** 

Bu kurultayýn önemi, partideki ‘sol-sosyalist’ kanadýn alacaðý sonuç. 

Zira CHP bir süredir ‘sola’ sinyal veriyor. 

CHP yerel kurultaylarda 25 il baþkanýný deðiþtirdi. En çok delege çýkaran 4 büyük þehirden Ankara ve Ýzmir’de ‘geleneði’ temsil eden adaylar seçilirken, Ýstanbul ve Bursa’yý ‘sol-sosyalist’ adaylar aldý. 2014’te ‘Alevileþme’ tartýþýlýyordu, bugün ‘sosyalistleþme’ tartýþýlýyor. 

Bunu, geleneksel ‘ulusalcý’ kanattan yükselen seslerde görmek de mümkün. 

CHP’li kaynaklar, üç önemli tespitte bulunuyor: 

1- Ne olursa olsun AK Parti’ye muhalefet etmek ile ‘HDP ile ayný çizgide görünmemek’ arasýna sýkýþtýk. Politika üretemedik, ilkesel tutum sergileyemedik. 

2- Sosyal demokratlar, sol-sosyalist taban HDP’ye yöneldi. Milliyetçilik, devletçilik ve devrimcilik konularýnda da savrulduk, milliyetçi/ulusalcý tabaný küstürdük. 

3- HDP’nin PKK yanlýsý ve Kürtçü politikalarý tükenince, sol-sosyalist kitle yeniden ve bu kez ‘örgütlü olarak’ CHP’ye dönüyor. Milliyetçi/ulusalcý kanadýn zayýflýðýndan yararlanarak yönetimde aðýrlýk kazanacaklar. 

Bunu, partinin en üst karar organý olan 60 kiþilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçileceði Pazar günü göreceðiz. 

*** 

Kurultayýn sorusu þu: CHP ‘Mustafa Kemal’in askerleri’nin mi olacak, ‘faþizme karþý omuz omuza’ duranlarýn mý?

Sol-sosyalist kanadýn adayý Ýlhan Cihaner. ‘Gezi ruhu’na dayanýyor; sýnýf temelli sol-sosyal demokrat politikalar ve ‘faþizmle mücadele’ vaat ediyor. Sorunu ‘neoliberalizm’ ve ‘siyasal Ýslam’ olarak tanýmlýyor ve çözüm olarak ‘evrensel sol deðerler’ ve ‘cumhuriyetin devrimci deðerleri’nin birleþtirilmesini öneriyor. 

Ulusalcý kanadýn adayý Ümit Kocasakal, iki kanat arasýndaki ayýrýmý “HDP güzellemesi yapanlar Atatürk’ün partisinde siyaset yapamazlar. Ben Mustafa Kemal’in askeriyim” diye özetliyor. 

Ömer Faruk Eminaðaoðlu’nun yeri çok net deðil. O yüzden bir karþýlýðýnýn olmasý beklenmiyor. 

Muharrem Ýnce de ‘ulusalcý’ kanattan, ancak daha ‘muhafazakar’. Ancak en önemli özelliði bu deðil; ‘en güçlü aday’ olmasý. Bu yönüyle Kocasakal, Eminaðaoðlu ve Kýlýçdaroðlu’na küskün oylarýn adresi olmasý bekleniyor. 

Kemal Kýlýçdaroðlu ise dördüncü kez gireceði kurultayýn favorisi. Ve büyük olasýlýkla sol-sosyalist oylarýn da çoðunu alarak yeniden seçilecek. Zira son birkaç haftadýr enteresan bir ifade kullanýyor: “18-19. Yüzyýl kavramlarýyla çözümler üretmeye çalýþýyoruz. 21. Yüzyýl'da dünya sað ve sol eksenler arasýna hapsedilemez.”

Kurultaydan sonra CHP’de milliyetçilik, devletçilik, devrimcilik gibi kavramlarýn yeniden tanýmlanmasýna tanýk olabiliriz. 

*** 

CHP’de bir deðiþim ihtiyacý olduðu ise açýk. 

Zira CHP oylarý yüzde 25’i aþamýyor. 

Optimar’ýn son araþtýrmasýna göre bugünlerde yüzde 22,6’lara düþmüþ durumda.

Ayný araþtýrmada HDP de 7,8’e düþmesine raðmen oylar CHP’ye deðil AK Parti’ye gitmiþ görünüyor; zira AK Parti’nin görünümü yüzde 52,2. MHP ise gerilemeyi durdurmuþ, yüzde 10,7’de. Merak edenler için Ýyi Parti de yüzde 4’lerde.

CHP’nin sola kaymasý, HDP’de gösterdiði etkiyi saðlar mý? 

Saðlasa da yeterli olur mu? 

Geleneksel devletçi, milliyetçi, ulusalcý ve bir anlamda ‘muhafazakar’ gövde bu ‘by-pass’ý kabul eder mi? 

Sorular çok… 

*** 

Bu arada; 

CHP’de genel baþkanlýktan daha heyecanlý ve kýran kýrana baþka bir yarýþ var. Özellikle Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir’de ‘garanti’ görülen ilçe belediye baþkan adaylýklarý için... 

Yarýþmacýlar arasýnda, daha önce gür sesiyle öne çýkan ancak þu sýralar ‘yerele inmiþ’ genel baþkan yardýmcýlarý da var. 

Kocasakal’ýn deyimiyle “HDP güzellemesi yapanlar” için boþ koltuk gerekecek.