Türkiye üç yýl içinde üç seçim geçirecek. Normal tarihine göre 2014 Mart’ýnda Yerel seçim, ayný yýl Aðustos’tan önce cumhurbaþkanlýðý seçimi ve 2015 Haziran’ýnda genel seçim. Hükümet, yerel seçimler için kampanyalarýn kýþ aylarýna denk gelmesi nedeniyle seçimi sonbahara alma teklifini getirdi. Anayasa deðiþikliði gerektiren bu teklif MHP’nin oylarýyla teknik olarak TBMM’den geçebiliyordu, ancak ‘fire’ler nedeniyle bu gerçekleþmedi. Liderlerin kararlýlýðýna raðmen firelerin iki partide de olduðu Ankara’da ortak kanaat.
AK Parti ve MHP’nin uzlaþmasýna raðmen TBMM’de anayasa deðiþikliði yapýlamamýþ olmasý, “milletin temsilcileriyle ortaya koyduðu iradenin ‘geniþ uzlaþma’dan yana olduðu” þeklinde yorumlanýyor. Yerel seçimlerin erkene alýnmasý gündeme geldiðinde görüþtüðüm CHP yetkilileri, kýþ þartlarýnda yerel seçim yapýlmasýnýn zor olacaðýný kabul ederek, seçimin erkene alýnmasýnýn makul olduðunu söylüyorlardý. Yani CHP’nin yerel seçimin erkene alýnmasýna prensipte bir itirazý yoktu. Açýklamalara bakýlýrsa bugün de yok.
AK Parti, Cumhurbaþkaný Gül’den dönen yerel seçimlerin erkene alýnmasýný öngören anayasa deðiþikliðini yeniden TBMM’ye getirmek istiyor. MHP imzasýnýn arkasýnda olduðunu açýkladý. Ancak yeni bir riske girmemek için CHP’nin de uzlaþmaya katýlmasýný istiyor. AK Parti ile CHP arasýndaki ilk görüþme önceki gün bekleniyordu, dün gerçekleþebildi. AK Parti de daha önce ‘27 Ekim’ olarak teklife koyduðu yerel seçim tarihini ‘uzlaþma’ adýna CHP’ye götürmedi, tarihi birlikte belirleme seçeneðini açýk býraktý. Ancak CHP yanýt vermedi, “yetkili kurullarýmýzda görüþelim” diyerek zaman istedi.
CHP’nin önünde, her konuda dile getirdiði ‘geniþ uzlaþma’ için somut tavýr sergileme fýrsatý var. Ya “ikili uzlaþma ülkenin sorunlarýný çözmez, ana muhalefet partisinin de yapýlan iþin ülkenin hayýrýna olduðuna dair ikna edilmesi gerekiyor” diyerek uzlaþma prensiplerini ortaya koyacak ya da iktidarýn kapýsýna gelmesini “baþka konularda þart koþma fýrsatý” olarak deðerlendirmeye çalýþacak.
Son iki gündür görünen, CHP’nin bu durumu “Büyükþehir yasasýný engelleme” fýrsatý olarak deðerlendirmek isteyeceði yönünde. CHP, büyükþehir sýnýrlarýný il sýnýrlarýna geniþletilmesine karþý çýkýyor. En çok da geçen seçimde kazandýðý ve yasayla büyükþehir statüsüne geçecek olan Antalya’yý kaybetmekten endiþe ediyor.
Ancak öte taraftan, AK Parti daha yasa çýkmadan CHP’ye bir ‘jest’ yaptý bile. Ýstanbul’un en deðerli bölgesi olan ‘Manhattan’ lakaplý Maslak-Ayazaða bölgesi CHP’nin potansiyel lider adayý Mustafa Sarýgül’ün Þiþli’sinden alýp CHP’li Sarýyer Belediyesi’ne baðlandý.
CHP bugün ya da yarýn, uzlaþmacý bir parti olabileceðini gösteren cevabý AK Parti’ye verirse, millet hem kýþ ortasýnda seçim yapmayacak hem de Türkiye Ocak’tan Aðustos’a kadar olan süreyi seçim atmosferinde geçirmeyecek.
Aksi halde AK Parti’nin MHP ile uzlaþmaya güvenerek anayasa deðiþikliðini TBMM’ye yeniden getirmeme ihtimali yüksek.
Kimse kýzmasýn kýzýmý yazdým
Geçtiðimiz hafta iki unutulmaz mesaj aldým: “Hayat ikiye ayrýlýr: Çocuðun olmadan önce ve sonra...” Ýlk çýðlýk, duygu dünyasýnýn en önemli kapýsýnýn henüz açýlmamýþ olduðunu göstermeye yetti bile. Ýkinci mesaj ise daha imalýydý: “Hayat ikiye ayrýlýr: Kýz çocuðun olmadan önce ve sonra...” Cinsiyete dayalý statü mü olurdu? Olurmuþ!.. Daha ilk bakýþýyla ‘kýz çocuðu’ olarak olasý erkek kardeþlerinden ayrý bir statü edinmeyi baþardý bile. Adýyla yaþamasýný dilediðim kýzým Meryem’i þahane mesajlarla karþýlayan dostlarýma þükraným baki kalacak.