CHP ve HDP’nin eðitime dair vaatleri

Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde HDP’nin seçim beyannamesini Selahattin Demirtaþ ve Figen Yüksekdað kamuoyu ile paylaþýyor'... Bildirgemiz... Bütün Türkiye halklarýnýn hayalidir, inancýdýr. Bütün Türkiye halklarýný da bu bildirgenin tam içinde yer almaya davet ediyoruz’ sözleri ile dikkat çekici bir giriþ yapýlýyor. Bu giriþten sonra 'Bizler farklýlýklarýmýzla horlanmaktan, alay edilmekten usandýk. Her gün silah sesi, gaz, toma, görmekten usandýk. Devletten korkmadan barýþ içinde yaþamak istiyoruz'sözü ile 13 yýldýr devlet elinin Doðu'ya uzandýðýndan haberdar olmasa gerek ki çeliþkiye düþtüðünün bile farkýna varýlmadan beyanname sunulmaya devam ediliyor. Türkiye'nin tüm halklarýný bildirgeye davet eden sözlerin içinde, Berkin'in annesine sahip çýkýlýrken Yasin'in ve Burak Can'ýn annesi unutuluyor.

Beyanname okundukça bazý sorular cevabýný arýyor. 'Gençlerin örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldýracaðýz' ifadesi ile baþka bir yerde geçen 'Gösteri yürüyüþ ve ifade hakkýnýn önündeki engellerle baskýlarý kaldýracaðýz' sözünden anlaþýlanýn iktidara gelince, yüzü kapalý eylem yapma, barikat kurma ve sokaklarý ateþe vermenin önündeki engeller mi kaldýrýlacak sorusu akla geliyor? Neticede bunlarýn dýþýnda ülkede gösteri yapma hakký yasaklandý da haberdar mý deðiliz diye insan düþünmeden edemiyor.

‘Burs ve katký payý ödemeleri geri ödemesiz olacak’ ifadesi hem CHP’nin hem de HDP’nin seçimdeki yer alan ortak vaatleri arasýnda. Her genç için 200 TL harçlýk veren HDP’ye karþýlýk, öðrenim masraflarý için her yoksul öðrenciye zorunlu eðitim süresince dönemlik 240 TL vermeyi taahhüt eden bir CHP var. Her iki partinin de 'Gençlerin istihdamýna yönelik projeler geliþtireceðiz'ifadesi, bu projeler nasýl gerçekleþecek sorusunu akla getirmiyor deðil. Beyannamelerde bu kýsmýn cevabý bulunmuyor.

HDP ve CHP’nin eðitime dair ortak vaatlerinden birisi de 'Zorunlu din dersi kaldýrýlacak’ ifadesi göze çarpýyor. Fazladan HDP’nin ‘Diyanet iþleri Baþkanlýðý’na son verilecek’ açýklamalarýnýn bu ülkede yaþayan nüfusun büyük bir çoðunluðu tarafýndan olumsuz bulunduðunu bile fark edemeyen partilerin, din dersinde hala Sünniliðin dayatýldýðýný düþünmeleri, gerçekte olmayan bir yanýlgýnýn fark edilemediðini gösteriyor.

HDP’nin ‘Keyfi internet yasaklarý olmayacak’ ifadesi, 6-7 Ekim olaylarýndaki görüntüleri akla getiriyor. Bu ifade iktidarýmýzda benzer olaylar olmayacak anlamýnda mý deðerlendirilebilir; yoksa kendileri iktidarda iken benzer olaylar olunca da yasaklanabilir anlamýnda mý deðerlendirilebilir, bilinmiyor.

Kürtçe enstitülerin kurulduðu, Ýran devleti tarafýndan öldürülen bir Kürt bireyin isminin D.Bakýr'da bir okula verildiði, Kürtçe kurslarýn serbest býrakýldýðý, Kürtçe öðretimi için MEB tarafýndan öðretmenlerin atandýðý dönemde beyannamede yer alan 'Eðitim müfredatýnda tekçi, cinsiyetçi, militarist ve þoven içerikten arýndýracaðýz. Eðitim sistemi çok dilli olacak' ifadelerinin neyi amaçladýðý da anlaþýlmýyor.

'Atanamayan öðretmen kalmayacak' ifadesinin her iki parti tarafýnca nasýl olacaðýna dair bir yol haritasýnýn belirtilmemiþ olmasý eleþtirilecek diðer bir nokta olarak görülebilir. CHP, eðitimde 140 bin öðretmen açýðýný gidereceðiz derken, atanamayan öðretmenleri açacaðý ‘Yaþam boyu kent enstitülerinde’ istihdam edeceðini vaat ediyor. HDP'nin ise bu alanda bir stratejisinin olmadýðý gözlemleniyor.

'Eðitim ücretsiz olacak’ diyen CHP’nin beyannamesinin baþka bir maddesinde 'Temel eðitimde okullarýn kendi bütçelerinin olacaðý bir modele geçeceðiz' ifadesi dikkat çekiyor. Veliden kayýt parasý alýnmayacak, harçlar kaldýrýlacak, atamalarýn hepsi yapýlacak ve her okulun bütçesi nasýl oluþturulacak? Devlet okullarýnýn özel okullara oranýnýn ortalama on katý olduðu günümüzde 'Devlet okullarý ile özel okullar arasýndaki sosyo-ekonomik temelli ayrýþmayý azaltacaðýz' ifadesinin tüm bölgelerde nasýl gerçekleþtirileceði de merak edilen sorular arasýnda.

CHP’nin bu ülkede ‘Eðitimde eþitsizliði kaldýracaðýz’ ve ‘Ýnanç üzerinden farklý okullara ayrýþmayý önleyeceðiz’ maddeleri ile ‘Karma eðitimden ödün vermeyeceðiz’ açýklamalarý nasýl yan yana uygulanacak bilinmiyor. Velev ki çocuðumu karma eðitimde okutmak istemiyorum diyen veliye çocuðunu Arabistan’a mý gönder denilecek? Siyer derslerini seçen öðrenciler gerici ve dinci olarak mý görülecek? Vaat edilen 1+8+4 sistemi ile imam hatipler kapatýlmak mý isteniyor? Katsayý adaletsizliði ile hakký yenen bir neslin yaþadýðý acýlar, yeniden mi yaþansýn isteniyor? Bunlarýn cevabý muallâk (!)

Liselerde inkýlâp tarihi dersleri zengin bir içerikle 'Cumhuriyet Dönemi Tarihi ' olarak okutulacak maddesiyle amaçlanan ideolojik ve resmi bilgilerden mi oluþacak? Yoksa gerçek cumhuriyet tarihi bilgileri mi öðrencilere okutulacak? Ülkemizde hasta olan ve hamile kalan öðretmenlerin yerine de ücretli öðretmenlerin çalýþtýrýldýðý akla getirilmeden ‘Ücretli öðretmenliðe tamamen sonvereceðiz’ açýklamasý nasýl gerçekleþtirilecek?

Belirsiz olan özelde birçok vaat, genelde ayný kapýya çýkan bir soruya iþaret ediyor; CHP ve HDP’nin eðitime dair vaatleri nasýl gerçekleþecek?