CHP VE HDP’Yi BEKLEYEN..

CHP ve HDP arasýnda yaþanan uzaktan aþk halinin mutlu bir izdivaçla sonuçlanmamasýnýn ve bu platonik halin devam etmesinin önündeki en büyük  engel,  HDP’nin silahlý bir harekete karþý ve ona raðmen özerk bir konumu bir türlü talep etmeye cesaret gösterememesi; bunun yerine, Kandil’in önüne koyduðu yol haritasýndan milim þaþmamasý ve bu yol haritasýyla önüne konulan, tümü de þiddet ve terör temelli stratejileri desteklemesidir.

CHP tabaný ve üst yönetiminin, bu aþamada, silahlarýn ve terörün gölgesinde bir partiyle siyasi birleþmesi elbette mümkün olmaz. Bu yüzden, Þafak Pavey ve Selahattin Demirtaþ’ýn birlikte salladýk demelerine bakmayýn siz, evet salladýlar tabi, ama herkes kendi çatýsý altýndaydý,  þimdilik birlikte ve ayný çatý altýnda sallamalarýnýn olanaðý yok. Yani hala birlikten kuvvet doðmuþ deðil.

HDP ve daha önceleri de Öcalan çok istemesine raðmen, son seçimlerin hiç birinde, her iki parti arasýnda bir seçim ittifaký bile oluþamadý. Lokal bir takým dayanýþma ve kendi adayý dururken, sýrf AK Parti kaybetsin diye, öbür partinin adayýný destekleme dýþýnda..

Ama  PKK, bir gün Türkiye’ye karþý sürdürdüðü silahlý mücadeleyi býrakýr ve Türkiye’yi terkederse, çok geçmeden, CHP ve HDP arasýnda birleþme görüþmelerinin baþlamasýna tanýk olabiliriz. Ýki seküler hareketin birleþmesi kadar da doðal bir þey olmaz.

Doðrusunu isterseniz, þiddet sonrasý Türkiye’sinde siyasetin bu yolla normalleþeceðini düþünenlerdenim.

Öte yandan, HDP tabanýnýn bu muhtemel birleþmeye sýcak bakmayacaðýný, ayný þeyin CHP içinde de yaþanabileceðini varsaymak da yanlýþ olmayacaktýr.

HDP’nin muhafazakar tabaný ile CHP’nin seküler/Kemalist tabaný arasýnda siyasi talepler ve tahayyüller bakýmýndan bir örtüþme yok.

Birinde kimlik talepleri öndeyken, öbüründe kimlik inkarýna dayanan bir siyasi hafýza varlýðýný korumaya devam ediyor.

Ama ben bu noktada, Kürt toplumunda geliþen ve siyasi bakýmdan da güçlenen ve yükselen bir sýnýf olan orta sýnýfýn, aðýrlýklý olarak ve bugün için siyasi tercihini HDP’den yana yaptýðýný ama HDP’nin bu sýnýfýn her gün biraz daha çeþitlenen taleplerini  karþýlamak için Türkiyelileþmekten baþka çaresinin olmadýðýný da düþünenlerdenim.

Kürt orta sýnýfý onu Türkiye’den uzaklaþtýracak eylem ve davranýþlardan çok korkar, desteklemez.

Oysa PKK Türkiyelileþme sevdasýndan vazgeçti. Türkiyeliþmenin yerine radikal, ama ‘silah kullanabilen, her yerde bomba patlatabilen sol gruplarla ‘ cepheleþmeyi ve ittifaký ikame etti.

Bu durum, uzun vadede, HDP’nin kendisini olumlayan, seçimlerde oy veren hem Türk hem Kürt seçmeni bir arayýþa itecektir. Bu arayýþýn yönünü ise,  büyük oranda PKK’nin Türkiye’ye karþý sürdürdüðü silahlý mücadelenin geleceði veya bitiþi  belirleyecektir. Siyasetin kartlarý bu yeni dönemde, hiç þüphe yok yeniden karýlacaktýr.

CHP içinde bir grup var ki, iþte þimdiden CHP’yi bu yeni döneme hazýrlýyor. Bu grubun içinde partide görevi olan olmayan, Kürt orta sýnýfýnýn temsilcileri var. Bu grubun HDP’yi de aþan ve PKK’nin  çeþitli legal, yarý-legal kurumlarýyla dolaylý dolaysýz kurduðu iliþkiler, PKK sonrasý döneme bir hazýrlýktýr aslýnda.

CHP içindeki bazý milletvekillerinin, ‘HDP formatýnda bir siyaset tarzý’ içinde olmalarýnýn en önemli sebebi, HDP/PKK tabanýnýn güvenini þimdiden kazanmak ve geleceðe yatýrým yapmaktýr.

Kürt muhafazakar seçmenin dayandýðý toplumsal taban içinde, AK Parti’yi destekleyen kesimin siyasi tercihlerinde önümüzdeki dönem için, bir deðiþim beklemek ise gerçekçi olmaz. Olup olacaðý Haziran seçimlerinde yaþadýðýmýzdý. AK Parti, çok oy kaybetti. Ama bu oylarýn önemli kýsmý, Kasým seçimlerinde geri döndü.

AK Parti Türkiye’nin bütün bölgelerinden oy alabilen bir parti, bu anlamda yegane Türkiye partisi. Ama ayný þey CHP için geçerli deðil. Ülkenin Doðu ve Güneydoðusunda neredeyse yok.

Buralarda olmasý için tek çaresi, PKK sonrasý HDP mirasýna ortak olmak..

Ne yapsanýz AK Parti’ye gelmeyecek olan, Kürt orta sýnýfýnýn laik/liberal aktörlerinin CHP’ye katýlmasýnýn yolu da bu mirasa sahip çýkmaktan geçecek.

CHP’lilerin, katliamlarý kýnarken bile PKK’yi hiç aðýzlarýna almamalarý ve bu tutumu neredeyse bir kýrmýzý çizgi haline getirmeleri, çaresizlik ve mecburiyetten olsa gerek..

CHP’nin HDP formatýnda siyaset yapmasýna alýþýldý, ama bu formatý daha da zorlayýp, Sayýn Baykal’ýn ifade ettiði gibi, PKK formatýna getirip dayamak, iþte bu CHP’nin kendi tabanýnda büyük hoþnutsuzluklara yol açabilir, ki bunun emareleri çoktan görülmeye baþladý..

CHP’nin bu  hal ve gidiþatýndan, sadece Baykal deðil,  hem Türkiye rahatsýz hem taban rahatsýz...