CHP’de Kocaoğlu isyanı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye başkanlığında 8. yılını geride bıraktı.

Daha önce defalarca aday değilim açıklaması yapan, en son da “Yüzde 10 adayım” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, son olarak da “yüzde 90 adayım” diyerek 80 derecelik bir dönüş yaptı. Kimilerine göre Başkan, dava rüzgarını arkasına aldıktan sonra karar değiştirdi, kimilerine göre ise başka hesapları var. Şimdi herkes bu sorunun cevabını arıyor.

Başkan için İzmir kamuoyunda hizmet üretemediği yönünde yaygın bir kanaat hakim. Ama bütün bunlardan çok daha önemlisi CHP içinde Başkanla ilgili ciddi rahatsızlıkların olması.

Öfke kontrolünü yitirdi mi?

Başkanın parti içinde ve seçmen nezdinde sağduyusunu kaybettiği düşünceleri de dile getiriliyor. Partisine mensup belediye başkanları ile kavgası, 8 belediye başkanının kendisine karşı bayrak açması bununla ilgili savları güçlendiriyor. CHP’li milletvekilleri ile perde arkasında ve kamuoyu önünde yaptığı kavgalarda hafızalardan silinmedi. Tüm bunlar Başkan’ın öfke kontrolünü kaybettiğine yönelik işaretler olarak kabul ediliyor. Hizmetlerden çok kavgacı kişiliği ile öne çıkması Başkanın İzmir kamuoyunda güven kaybına uğramasına neden olan olaylar olarak sıralanıyor.

Kocaoğlu CHP’nin tercihlerini bloke etmeye mi çalışıyor

İsim yazılmamak koşuluyla CHP’nin içinde önde gelen çok sayıda kaynağım ile bire bir görüşmelerimde Sayın Kocaoğlu’na yönelik çok sayıda ağır ve ciddi eleştiriler yöneltilmektedir.

Kocaoğlun’a yönelik partisi içinden hızla yükselen olumsuz görüşler, belediyelerde çok daha sert şekilde dile getiriliyor. Elbette bu eleştirilerin çok çeşitli sebepleri var. Ama çok ilginçtir, Başkan Aziz Kocaoğlu’na; yargıda devam eden dava nedeniyle mağdur rolü oynayarak CHP’nin gelecekteki tüm tercih seçeneklerini bloke etmeye çalıştığı yönünde ithamlar var. Konuştuğum bazı başkanlar bu dava ile birlikte Başkan Kocaoğlu’nun CHP’yi kendisini tercihe zorladığı, bunun için büyükşehir hakkında yürütülen soruşturma ve davaların özellikle siyasileştirilmeye çalışıldığı yönündedir.

Davanın siyasallaşması ile birlikte mağdur rolünün ön plana çıkarılması hem seçmen nezdinde, hem de CHP içinde güç kazanan Kocaoğlu’na yarayacaktır. Başkan Kocaoğlu, hizmet edecek, yetenekli, çalışkan alternatif adayların çıkmasını da önlemeye çalıştığı iddiasıyla, bazı belediye başkanları ve CHP içinde ki unsurlar bu davanın siyasallaştırılmasından dolayı son derece rahatsızlar.

Kaynaklarımın önemli argümanlarından birisi, ‘Bu davadan yer ve konumlarını korumak veya güç sağlamak adına kimler nemalanıyor?’ Gerçektende bu dava en çok kimlere yarıyor. Bu davayı siyasallaştırarak kimler konumlarını güçlendirmeye çalışıyor. CHP’nin içinden gelen bu eleştiriler doğrusu beni de şaşırttı. Yazamayacağım çok ilginç başka gelişmeler de konuştuk. Ama kişiye özel bir konuşma olması ve kaynağımda yazılmamasını istediği için bunlara yer vermiyorum.