CHP'deki Darbeci Damara CHP Ne Diyor?

CHP’nin iki baskın ismi Canan Kaftancıoğlu ve Özgür Özel, aynı anda darbe çağrısı yaptı geçen hafta.. Hani memleket korona ile mücadele ederken, dünyanın başkaca bir gündemi yokken, iki CHP’li ismin arka arkaya çıkıp da hem de tehdit diliyle darbe çağrısı yapmasının anlamı ne?.. Arz edelim..

***

Elbette CHP, gen kodları itibariyle darbeci bir damardan besleniyor. Ancak postmodern dönemin siyaset anlayışı içinde buna yer olmadığının da farkında.. Bakmayın siz 15 Temmuz’da Bağdat caddesinde tankları alkışlayan gerizekalı takımına. Onlar meselenin ne olduğunu bilmeyen, silahlı müdahale ile sadece Erdoğan’ın devrileceğini zanneden üç-beş salak.. Oysa 12 Eylül’ü, 12 Mart’ı yaşamış ya da sonuçlarını görmüş CHP kitlesi, gelmekte olanın ne denli tehlikeli bir şey olduğunun farkındaydı. Belki köprüde ölmediler ama darbeyi de alkışlamadılar.. Bunu nereden biliyorum? Kemal Kılıçdaroğlu’nun tankları selamlayıp güvenli evde saklanmasına kendi kitlesinden gelen tepkileri gördüm de oradan biliyorum. 

***

Evet bu memlekette yapılmış/tasarlanmış her darbe Amerikan ürünüdür. Ve darbeciler her seferinde memleketi anahtar teslim CHP’ye vermişlerdir. Bu durum 97 yıldır, CHP için konforlu bir iktidar alanına dönüşmüş durumda. Partinin tepesine göz dikenlerin de ilk kışkırttıkları yer, kendilerine iktidar alanı açacak olan askeri bürokrasi yahut yargı bürokrasisi oluyor o nedenle.. Fakat unutulmamalı ki, aynı CHP içinde sahiden politika üreterek ve seçmeni kazanarak yol yürümek isteyen de bir klik var. Daha açık söylemek gerekirse, son yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul’un CHP tarafından kazanılmış olması, ‘doğru siyaset üretirsek başarabiliriz’ algısını da tahkim etti.. Şimdi anlaşılıyor ki, aynı CHP içinde daha muhafazakâr, darbeden medet uman, değerlerle kavgalı, uluslararası finans çevreleriyle iş tutan, sivil-asker bürokrasiyi kışkırtan bir kanat, operasyonlara başlamış durumda.. Buna millet olarak verilecek cevap için elbette sandık günü beklenecek. Ancak öyle anlaşılıyor ki, parti içinde ‘adam gibi siyaset üretelim’ diyen kadroların karşı hamlesi, daha erken olabilir.. Anlaşılan, CHP’de ortalık fena karışacak, pozisyon almak lazım..