Bugünlerde CHP hakkýnda çok þey yazýlýyor ve partinin sýkýntýda olduðu söyleniyor. Oysa CHP’nin geleceðini Baykal’ýn tasfiyesi ile baþlatmak ve o operasyonu anlamak gerekir. Burada operasyon kelimesini olumsuz anlamda kullanmýyorum. Siyasi hayat operasyonsuz ve oyunsuz deðildir. Her zaman vardýr. Mesela Ýnönü’nün siyasi hayattan uzaklaþmasýna sebep olan kiþi daha sonra baþkan olan ve çok tutulan bir kiþi olan Ecevit’ti. Benim metodum liderlerin en önemli yanýný dýþ politikanýn belirlemesi ve her operasyonun arkasýnda dýþ politikanýn olmasýdýr. Mesela Ýnönü tam bir Avrupacý idi, Ecevit ise ABD ile ittifaktan yanaydý. Nitekim Ýnönü’nün ulaþamadýðý Kýbrýs fatihi unvanýný o aldý. Öcalan onun zamanýnda yakalandý. O dönemde Türkiye’nin Afrika’da operasyon yapmasý imkansýzdý ama o da bu iþi yapanlardan biri sayýldý.
***
Þimdi þu sorulara cevap arýyorum: Baykal’ýn, hangi güç odaðý, nesinden þikayetçi idi ve tasfiyesini planladý. Baykal’ýn onu tasfiye edenlere göre hatasý Erdoðan’a verdiði destekti. Bu güç Erdoðan’ýn hapse girmesini saðlayarak Meclis dýþýnda býrakmýþtý. Baykal bunu etkisiz kýldý ve Erdoðan Meclise en yukarýdan girdi. Baykal dýþ politikada Avupa’ya yakýn deðildi ve ABD’yi tercih ediyordu. Baykal’ý tasfiye edenler operasyonu yapanlar bulunamadý. Daha doðrusu aranmadý bile. O günden beri bir soruya cevap aradým: Acaba Baykal’ý tasfiye eden güç onun yerine kimim geleceðini de planlamýþ mý idi?
Projeyi anlamak için neyin planlandýðýný ve kimleri rol alacaðýný anlamak gerekir. Bugün tartýþýlan konular iki odakta toplanýyor. Birincisi laikliðin sýnýrlarýnýn belirlenmesi ve irtica ile dindarlýðýn ayný þey olmadýðýnýn kabulüdür. Bunun yanýnda CHP’nin hedeflerinden biri olan milliyetçiliðin sýnýrlarýnýn belirlenmesidir. Bazýlarý milliyetçiliði ayný soydan gelmek olarak tarif ediyor. Ýktidar ise ülkemize baðlýlýk olarak tanýmlýyor.
Bu durumda CHP’nin cumhuriyetin kuruluþunda benimsenen bazý ilkeleri zamana uygun olarak deðiþtirip deðiþtirmeyeceðidir. Mesela milliyetçilik yeniden tanýmlanýp soya baðlý olarak yapýlan taným deðiþtirilecek mi? Geleceðini Türkiye içinde gören Kürt veya diðer soylardan gelenlerle çoðunluk arasýnda fark gözetilecek mi yoksa hepsi milletimizin bir parçasý mý sayýlacak? Bence Türkiye’yi kendi devleti sayan ve geleceðini bu ülkenin gücünde arayan herkes milletimizin bir parçasýdýr.
Siyasette en önemli belirleyicinin dýþ politika olduðunu, yabancýlarý ilgilendiren þeyin bu olduðunu söyledik. Ýdeoloji, demokrasi bir teferruattýr. Þimdi CHP’ye dýþ politika açýsýndan bakalým. Kýlýçdaroðlu Çin’e gitmiþ ve bu seyahatten memnun dönmüþtür. Çin dünyann yeni güç odaklarýndan biridir ve yeni kurulacak dengenin þöyle olacaðýný söylüyorum. Terazinin bir kefesinde ABD ile Rusya olacak ama düþman deðil rakip gibi görünecekler. Çin Batýda bazý Avrupa ülkeleriyle ortak hareket edecektir. Þu sýrada dünyada kimin nerede olacaðý tam belirlenmiþ görünmüyor. Þanghay beþlisi Çin ile Rusya’yý yan yana getiriyor ve Türkiye’deki taraflar bu beþliye karþý olumsuz tavýr sergilemiyor. Henüz dünya üzerindeki dengeler tam oluþmadý bu nedenle ben Rusya ile Çin’i karþý saflarda görürken genel kaný onlarýn Þanghay beþlisinde bir arada olacaðýdýr.