TBMM’nin kabul ettiði “ittifak düzenlemesiyle” yeni bir sürece girdik. Bu düzenleme siyasi partilere seçimlerde ittifak yapabilme olanaðý saðlýyor. AK Parti ve MHP Cumhur Ýttifaký’yla ön aldý, 2019’da yapýlacak Cumhurbaþkanlýðý seçimlerini domine edeceðini gösterdi. Ýki parti bu hamleyle hem oyunun kurallarýný belirledi hem de diðer partilerin hareket alanýný daralttý.
Cumhur Ýttifaký’nýn yola erken koyulmasý tek gündemi 2019’da Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn yeniden seçilmesini engellemek olan CHP’yi zor bir durumda býraktý. Parti yönetiminin bu konuda bir arayýþta olduðu, seçenekleri masaya yatýrdýðý biliniyor. Ancak CHP yönetiminin önünde fazla seçenek bulunmuyor.
CHP için birinci seçenek bir ittifak çatýsý içerisinde Cumhurbaþkanlýðý seçimlerine girmesi. Elinde HDP ve SP dýþýnda bir alternatifi yok. HDP’nin ise toplumda oldukça negatif bir algýsý var. CHP bu seçeneði tercih ederse oluþacak karþý tepki nedeniyle ilk turda havlu atacaðýný biliyor.
Ýkinci seçenek CHP’nin partinin elindeki en güçlü adayla tek baþýna seçimlere girmesi... Cumhur Ýttifaký’nýn özgül aðýrlýðý ile CHP’nin oy oraný karþýlaþtýrýlýrsa bunun da birinci ya da ikinci turda seçimi kaybetmekle sonuçlanacaðýný öngörmek yanlýþ olmaz.
Nitekim parti yönetiminin de bu iki seçeneðin iþe yaramayacaðý düþüncesinde olduðu söyleniyor. Kulislere göre CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu partililerle yaptýðý bir toplantýda üçüncü bir seçeneði dile getirmiþ.
Bu seçeneðe göre CHP 2019’daki Cumhurbaþkanlýðý seçimlerine tek baþýna girecek. Zayýf bir aday çýkaracak. Bu aday ilk turda elenecek. Böylece CHP, Saadet Partisi’nin muhafazakar kesimden göstereceði -mümkünse eski AK Partili- bir adayý ikinci turda destekleyecek. Cumhur Ýttifaký’nýn dýþýnda kalan diðer partilerden de bu adayý desteklemesini isteyecek. Yani diðer partiler 2019’da Cumhur Ýttifaký’nýn karþýsýna gizli bir ittifakla çýkacak. Böylece HDP ile yapýlacak açýk bir ittifakýn getireceði negatif sonuçlardan etkilenmemiþ olacak.
Öðrendiðim kadarýyla bu seçenek parti içinde tartýþma yaratmýþ. Peki, bir sonuca varýlmýþ mý? Þimdilik hayýr.
Türkiye Afrin’deki geliþmelere kilitlenirken Ankara’nýn yakýn iliþki kurduðu iki ülke arasýnda kriz patlak verdi. Ýngiltere, eski ajan Sergey Skripal ile kýzýnýn zehirlenmesinden Rusya’yý sorumlu tuttu. ABD, Fransa ve Almanya bu krizde Londra’nýn yanýnda yer aldý. Ýngiltere Türkiye’den de bir açýklamayla bu krize müdahil olmasýný istiyor. Ankara’nýn ise bu krizin derinleþmesindense suhuletle çözüme kavuþmasýný istediðine þüphe yok.
Yerli SÝHA’lar Afrin’de sadece teröristleri hedef almadý, ayný zamanda PKK kara propagandasýný çürüten çok önemli veriler saðladý. Bayraktar TB2, teröristlerin þehirden çýkmak isteyen Afrinli sivilleri engellediðini görüntülerle kanýtladý. Bu görüntüler TRT Haber’de yayýnlandýktan sonra Reuters üzerinden dünyaya yayýldý. Tam 268 yabancý haber kaynaðýnda yayýnlanarak milyonlara ulaþtý. SÝHA’larýn üstlendiði bu rolle de Türkiye’nin elini rahatlattýðýný söyleyebiliriz.
Aslýnda TürkMedya ailesinin yeni bir üyesi sayýlmam. Yusuf Özhan’ýn baþarýlý yönetiminde yol alan star.com.tr’de ilk yazým 14 Eylül 2017’de yayýmlanmýþtý. Geçtiðimiz hafta Star Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Nuh Albayrak nazik bir þekilde beni gazeteye davet etti. Gurur duydum. Kendisine teþekkür ediyorum. Her Perþembe bu köþede buluþmak dileðiyle.