CHP’nin özrünün anlamý

CHP lideri Kemal Kýlýçdaroðlu þaþýrtmaya devam ediyor. Bu defa ‘hayýrlý’ bir þaþýrtmaca yaptý ve iki yardýmcýsýný da yanýna alarak 27 Mayýs (1960) darbesi sonrasýnda idam edilmiþ eski baþbakan Adnan Menderes ve bakanlarý Fatin Rüþtü Zorlu ile Hasan Polatkan’ýn mezarlarýný ziyaret etti. “Ezber bozmaya mý geldiniz?” sorusuna, “Tarih bize ders verdi, dersimizi aldýk ve buraya ezber bozmaya geldik” cevabýný verdi.

Güzel...

Ýþin güzelliði þurada: CHP tarihten ders alma konusunda sabýkalý bir parti; þimdi genel baþkan düzeyinde birlik ve beraberlikten söz ediyor, geçmiþin yanlýþlarýný kabulleniyor ve siyasi idamlarý ‘cinayet’ sayýyorsa, bu, gerçekten ezber bozucu güzel bir adým...

Hayýr, burada, geçmiþin tozlu raflarýndan CHP’nin vahim yanlýþlarýna dair dosyalarý teker teker indirip bir ‘günah galerisi’ sergileyecek deðilim. Herhangi bir tarafsýz tarihçinin Cumhuriyet tarihi boyunca iþlenen siyasi günahlarla ilgili tespitleri, ya da son 80 yýlda siyasetin içinde veya yakýnýnda bulunmuþ pek çok gözlemcinin kiþisel tanýklýklarý yeterince yol gösterici zaten...

O uzun tarih boyunca olmayan þey, CHP adýna konuþabilecek birilerinin çýkýp “Yanlýþ yaptýk” deme cesaretiydi. ‘CHP’li olmak’ sanki ayýplarýn da az olmadýðý bir geçmiþin bütününe sahip çýkmayý gerektirirmiþ gibi. Kýlýçdaroðlu, bir hayli savrulduktan sonra, nihayet bu yanlýþ gerçeði deðiþtirmeyi göze alabildi.

Demokrasi tarihi bizden eski ülkelerde kuruluþu yüzlerce yýl önceye dayanan siyasi partiler var; o partilerin bugünkü yönetimleri hiçbir zaman partilerinin geçmiþini bir tür ‘asr-ý saadet’ gibi gösterme yoluna baþvurmaz, çoðu daha en baþtan eleþtirileri kabullenir. Aksi halde Ýngiltere’de tarihi kökleri 1678’e uzanan Muhafazakâr Parti’nin bugünkü lideri David Cameron ile 1900’ün baþýnda kurulmuþ Ýþçi Partisi’nin þimdiki lideri Ed Miliband’ýn iþi hayli zor olurdu.

Bu sebeple de, ABD’de kimsenin aklýna Vietnam Savaþý’na partisinin katkýlarý yüzünden Barack Obama’yý sorgulamak geçmez.

Partiler, kalkýþ noktalarý ideolojik de olsa, zaman içerisinde deðiþime uðrarlar; bu sebeple hiçbir yönetim kendisinden öncekilerin yapýp ettiklerini savunma ihtiyacý duymaz. Duyarsa, kendisini daha baþtan baþarýsýzlýða mahkum etmiþ olur.

‘Tarihten ders almama’ özelliði, geçmiþle arasýna mesafe koymayý bilmiþ Bülent Ecevit’in kýsa dönemi hariç, CHP’nin sandýktan baþarýyla çýkamamasýný garanti etti. Karþýsýnda siyaset yapanlar, ne zaman sýkýþsalar, tarihten iþlerine yarayacak bir ‘siyasi günah’ bulmakta hiç zorlanmadýlar...

Ülkeyi on yýl boyunca yönetmiþ bir siyasi kadronun üç önemli isminin idamý o günahlarýn en büyüklerindendir. 27 Mayýs darbesine ‘hayýrhah bir müdahale’ gözüyle bakabilen, bu sebeple üç siyaset adamýnýn idamýný hoþ görebilen unsurlarý sadece içinde barýndýrmýyor CHP, siyasi kiþiliðini öyle düþünenlerin fikri önderliðine borçlu.

CHP liderinin yanýna iki yardýmcýsýný alarak ‘üç siyaset þehidi’ni kabirleri baþýnda ziyaret etmesi ve “Tarihimizden ders çýkardýk, onun için buradayýz” demesi, umarým, kendi partisi içinde olumlu yanký bulur.

Ezberi bozulmasý gerekenler, bir kýsým CHP’liler çünkü...