CHP'nin seçim vaatlerinde PKK, FETÖ ve AB'ye ne var?

Partiler milletvekili listelerini ve seçim beyannamelerini açýkladý. ÝP ve HDP kaldý beyannamesini henüz açýklamayan. Geçtiðimiz hafta vekil profilleri üzerinden partilerin yönelimlerini, stratejilerini konuþtu kamuoyu. CHP ve HDP listelerinin, HDP'yi meclise sokmak için Türk solu bileþenlerinin bu partiye yönelmesini saðlayacak bir mühendislikle hazýrlandýðý görülebiliyordu. 

SP ile kurulan ittifak CHP listelerine 'sað' kontenjan þeklinde yansýrken, HDP listelerinde radikal sol isimler öne çýktý. 7 Haziran'dakinden de belirgin þekilde Türk solunun irili ufaklý temsilcilerinin HDP listesinde önemli yerlerde olduðu görüldü. Amaç HDP'yi Meclis'e sokmak ve yine "Birlikte iyi salladýk" diyebilmek. 

Buradan muradedilen, 7 Haziran'daki etkiyi yaratacak þekilde AK Parti'yi 301'in altýna düþürüp Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Meclis desteðini zayýflatmak. Erdoðan ise ilk turda cumhurbaþkanlýðý ve parlamento için en az salt çoðunluk istiyor çünkü ancak bu þekilde "güçlü Türkiye hedef ve vizyonuna" ulaþýlabileceðini iyi biliyor. 

  

***

"Birlikte sallama" operasyonunun sonuçlarýnýn 7 Haziran'da gördük. Amaç ülkenin doðu ve güneydoðusunu hendek terörüyle Suriyelileþtirmekti ve kanton yönetimler kurmaktý. Nitekim halk bunun fark edip 7 Haziran'da ortaya çýkan belirsizliði 1 Kasým'da tashih etti. 

Kýlýçdaroðlu ve Ýnce arasýndaki sinir harbi ve çift baþlýlýk görüntüsü gazeteciler için keyifli bir seyirlik oluþturuyor ama bu bahsi diðer. Þayet cumhurbaþkaný olursa kendisinin yapacaklarýný içeren bu yüzden de kendisinin açýklamasý gereken beyannameyi Ýnce de herkes gibi Kýlýçdaroðlu'ndan dinledi. Bu onlarýn iç çekiþmelerinin bir yansýmasý; asýl önemli olan beyannamenin yerel yönetimlerde özerklik ve terörle mücadele kanunu konularýnda Avrupa Birliði ve PKK'ya vaatleri. 

  

***

Ak Parti hükümetleri, AB uyum yasalarýný çýkarýrken yerel yönetimlerde özerklik þartýna þerh koydu ve 16 yýllýk iktidarý boyunca bu þerhi kaldýrmadý. CHP ise özerkliði seçim vaadine dönüþtürdü. Bunun ne demek olduðu, mevcut kanunlar çerçevesinde dahi HDP'li belediyelerin PKK'nýn hizmetine girdiði hatýrda tutulursa daha iyi anlaþýlacaktýr. 

Önceki akþam konuyla ilgili bir soruya Kýlýçdaroðlu; "Niye Diyarbakýr’ý düþünüyorsunuz, mesela Ýzmir’i düþünün, Eskiþehir’i düþünün, Trabzon'u düþünün ve Diyarbakýr’ý da düþünün. Kanun ne diyor, 'Yerel yönetimler idari ve mali açýdan özerktir' diyor. 1930’lardan beri. Ama bunlar denetlenmeyecek, anlamýna gelmez" sözleriyle cevap verdi. Ne dediði belli deðil. Mevcudu koruyacaksan neden bunu seçim vaadine dönüþtürüyorsun? AB'nin özerklik þartýný yürürlüðe koymaksa vaadin neden sorulunca açýk yüreklilikle bunun arkasýnda durmuyorsun? 

  

***

Skandal bir vaad de Avrupa Birliði'nin vize muafiyetine karþýlýk olarak þart koþtuðu terörle mücadele kanunu yumuþatmak. 

Bu ayný zamanda CHP'nin dýþ politikadaki ezikliðini de anlatýyor; Türkiye'nin muarýzlarýna "Sen bilirsin abi, sen ne diyorsan abi, senin dediðin gibi abi..." 

"Sen bilirsin" dersen sorun olmaz, tüm sorunlar senin ülkenin-halkýnýn deðil-düþmanlarýnýn menfaatine göre çözülür de ondan... 

  

***

Terörle mücadele diye bir gündemi yok beyannamenin, bu da çok manidar aslýnda. Türkiye, iliklerine kadar iþlemiþ bir terör örgütünü bünyesinden temizlemekle uðraþýrken, güney sýnýrýnda kurulmak istenen terör koridorunu askeri yollarla bertaraf etmeye çalýþýrken CHP, "güvenlik sorunu" deme gereði dahi hissetmemiþ. Onun yerine "toplumsal uzlaþý" baþlýðý açmýþlar. Demek ki CHP, FETÖ ve PKK sorununu toplumsal uzlaþý ile çözmeyi düþünüyor. Ýptal etmeyi düþündükleri dev yatýrýmlar gibi Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý Harekatý'nýn kazanýmlarýný da iade etmeyi planlýyor olabilirler. Tutuklu FETÖ'cüleri de "usulünce" salýverirdiler mi al sana toplumsal uzlaþý iþte...