CHP’ye yapılan operasyonlar

Son yaşanan gelişmeleri CHP’den tamamen bağımsız düşünmek mümkün değildir. Türkiye siyasetinde oyun kurmaya çalışan küresel güçler, CHP’yi ana oyuncu haline getirmek istiyorlar.

Türkiye’de iç siyaset yeniden yapılandırma ve şekillendirmeye çalışılıyor. Ama bu gelişmeler halkın ortaya koyduğu irade ile oluşan bir süreç değil. Dış odak ağırlıklı bir iç siyaset mühendisliği ile karşı karşıyız.

AK Partiye yeni alternatifler seçeneği oluşturma noktasında sadece CHP ile yetinilmeyeceği açıktır. Ancak bugünkü dengeler içerisinde CHP bu sürecin önemli bir halkası olarak ön plana çıkıyor.  CHP, küresel güçlerin tek alternatifi olmasa da şu aşamada en güçlü alternatifi olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle CHP’nin en tepesinden, tabana kadar bir dönüşüm için yerel seçimlerden hemen sonra yeni hareketlenmelerin başlaması beklenebilir.

Geçen haftaki yazımda CHP’yi tam olarak merkeze çekmenin mümkün olup olmadığını yazmıştım. Bu hafta ise, CHP’nin kodlarının bu organ nakillerine nasıl cevap vereceği, yapılacak nakillerin bünye ile uyum sağlayıp, sağlayamayacağıdır. CHP’nin bünyesi dışarıdan yapılan nakillere nasıl cevap verecektir? CHP’ye yapılmak istenen bu organ nakli tutar mı tutmaz mı? Bir doku uyuşmazlığı oluşması mümkün mü?  CHP’nin merkez sağa dümen kıran ve tam olarak kitle partisi olma yolunda atılan adımlar tutar mı?

Küresel güçler, CHP’yi dönüştürmek için düğmeye basmış görünüyor. Öyle görülüyor ki bu güçler Mustafa Sarıgül’ü CHP’nin başına getirecekler. Merkez sağdan çok sayıda isim CHP’ye monte edilecek. CHP içinde farklı eğilimlere sahip bir koalisyon oluşturulacak.

CHP’nin merkeze çekilme operasyonu yerel seçimle birlikte start alırken, genel seçimler öncesinde ve sonrasında bu sürecin hızlanarak devam edeceği görülüyor. Yerel seçimlerden sonra genel seçimlerde CHP’de çok sayıda merkez sağ çizgisinde siyaset yapan ismin yer alması sürpriz olmayacaktır. Ancak bu süreç aynı zamanda bu dönüşüme itiraz edebilecek, direnebilecek grupların tasfiyesine de yol açacaktır.

Partilerinin küresel güçler tarafından yeniden dizayn edilmesine CHP’nin örgütleri nasıl bir tepki verecek? Son tepkilere bakarsak Parti’nin küresel güçler tarafından yeniden şekillendirilmesi ve dönüştürülme operasyonlarına CHP örgütleri çok öfkeli ve tepkili. Bünyeye uymayan doku nakline karşı CHP’de örgütler ayaklandı. Birçok bölgede istifalar gerçekleşti. Örgütler çok rahatsız.  Ankara, Balıkesir, Hatay Uşak, Nazilli, İncirliova, Tire gibi Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda il ve ilçe örgütleri bu doku nakline karşı ayaklandılar. Çünkü CHP örgütleri bunun doğal bir süreçten ziyade, operasyonel bir organizasyon olduğuna inanıyor.

Nitekim CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz bu konularda önemli uyarılarda bulunmuştur. Yeni aday profillerinin CHP ile uyuşmadığını ima ederken, bu değişime karşı çıkmıştır. Kuşkusuz bu dönüşüm ilerleyen süreçte örgüt içinde önemli oranda bir tasfiyeyi de gündeme getirebilir. Dönüşüme direnenler partiden ya ihraç edilecek ya da etkisizleştirilecektir.