Endonezya asýllý, Hollanda vatandaþý Sumitro Djojohadikusumo Ford ve Rockefeller'in parasal anlamda desteklediði, CIA'nin içeriðini hazýrladýðý Harvard Yýllýk Yaz Kursu'na, öðrencileriyle birlikte gitti. Kursu veren kiþi Henry Kissinger'dý. Sumitro'nun öðrencilerinden Muhammed Salih, Ford'un maaþýný ödediði Profesör Ana Pauker'la arkadaþ oldu. Pauker kurs bitiminde Jakarta'ya gitti, Endonezya Ulusal Planlama Kurumu Baþkaný Ali Budiarjho'yla birlikte bir siyasal çalýþma grubu oluþturdu.
Romanya doðumlu Profesör Pauker, CIA'nin tezgahýndan defalarca geçmiþti. Budapeþte'de, II. Dünya Savaþý'nýn bitiminde Amerika'nýn Dostlarý Derneði'ni kurduktan sonra Harvard'a gelmiþti. Endonezyalýlara göre Paukin CIA görevlisiydi ancak 1958 yýlýna kadar CIA baðlantýsýný kabul etmedi. Ne var ki, RAND adýna Pentagon ve Dýþiþleri'nde "karar oluþturan komiteye" üye oldu.
Ford, Cornell Üniversitesi'nde 1954'te oluþturulan Endonezya çalýþma grubuna baþlangýçta 224 bin dolar verdi. Ve kýsa süre sonra Cornell, Endonezya'daki bütün üniversitelerde okutulan Siyasi Tarih dersinin içeriðini hazýrlamaya baþlar! Bu arada Jakarta Sultaný'nýn sað kolu Sumitro olmuþtur. Endonezya'nýn önde gelen ailelerinin çocuklarý Amerikan kolejlerinde eðitim görür; Amerikan Liberalizmi'ni benimser. Daha sonra Sukarno'yu destekleyen Enstitüler kurulur.
"Akademik iliþkiler bilimseldir" deyip geçmemek gerek. CIA-Þirketler-Cornell Üniversitesi iliþkisi sonucu Endonezya'da "Komünistler ülkeyi ele geçirmek üzere" palavrasýyla 200 bin kiþi öldürülür. Bu Komünistler kapýda yalanýný uyduran CIA'nin kamuoyu oluþturma uzmanlarýdýr. Sonraki yýllarda diktatörler birbirini izler. ABD Dýþiþleri Bakaný Kissinger'ýn birkaç sözcüklü onayýyla Endonezya, Doðu Timor'u iþgal eder. Hemen ardýndan gerilla harekatý baþlar ve ülke bir daha huzur bulamaz! Etnik, dinsel ve siyasal çalkantýlardan sonra, Endonezya'da ABD yararýna serbest pazar ekonomisine inanan bir yönetim göreve gelir.
Bu arada Doðu Timor adalarý, ABD'nin desteðiyle Endonezya'dan ayrýlýr ve her þey sil baþtan olur! Onlarca yýl süren kanlý çatýþmalar ve soykýrýmlar Endonezya'nýn yoksul halkýnýn yanýna kar kalýrken, Ford ülkede fabrika kurma ve dilediði yerde maðaza açma iznini almýþtýr bile! Sýra artýk elde edilen ekonomik ve siyasal egemenlik alanýný güvence altýna almaya gelmiþtir. Bunun yolu da Endonezya'ya asker çýkarmaktan geçecektir, týpký Afganistan'da yapýldýðý gibi.
CIA'nin bu tür çalýþmalarý, Kongre Araþtýrma Komisyonu'nca yasaklanmasýna raðmen, devam etmektedir. CIA yöneticisi Stanley Turner, her þeyi çok güzel özetler:
"Bizden her kuruluþun, her akademinin kurallarýna uymamýz istenirse, ülkemiz için gerekli iþleri yapmamýz mümkün olmaz. Harvard'ýn bizim üstümüzde yasal denetim hakký yoktur!"
Anlaþýlan sadece Harvard'ýn deðil ABD Kongresi'nin de CIA'nin iþlerine karýþma yetkisi bulunmamaktadýr! CIA baþýna buyruk, istediðini dilediði zaman yapan bir kurumdur kýsacasý!
(Akademisyenler ve Casuslar: Kükreyen Sessizlik LA Times 28.1.2001Sivil Örümceðin Aðýnda - Mustafa Yýldýrým UDY Yayýnlarý 31. Basým)