CIA özellikle üçüncüdünya ülkesinden gelen öðrencileri, hele de bunlarýn geldiði ülkeler ABD'nin isteklerine ters politikalar izliyorlarsa, onlarý muhbir olarak kullanmýþ, bu gün de kullanmaktadýr. Örneðin Þah döneminde, Washington Ünivesitesi’nde doktora öðrencilerinden Ýran'lý Ahmed Cabbari'ye Þah karþýtý öðrenciler arasdýnda casusluk yapmasý önerilir. CIA görevlisi Mark Ellerson, Cabbari'yle görüþür. Konuþmayý gizlice kaydeden Cabbari, insanlýða büyük bir hizmet yaptýðýný düþünmemiþtir ama en azýndan uyuyanlarý az da olsa rahatsýz etmiþtir! Kayýtlara göre Ellerson amaçlarýný þöyle açýklar:
"Ýran'a dönmeni ve devlette bir görev almaný istiyoruz. Ve tabi bize bilgi aktarmaný bekliyoruz. Bunun karþýlýðýnda bize bildireceðin bir banka hesabýna her ay 750 dolar yatýracaðýz. Senin en az iki yýl için Ýran'a dönmeni istiyoruz. Sonra da ABD'de oturma izni almaný saðlayacaðýz..."
Ellerson daha sonra baþka öðrencileri de örgütlemesi karþýlýðýnda Cabbari'ye ek ödemeler yapýlacaðýný bildirir. Ancak Cabbari öneriyi geri çevirir. Ayný yöntemle Afrika'lý öðrenciler, Afrika'nýn milliyetçi oluþumlarý içinde casus olarak kullanýlmýþtýr. New Times, CIA'nýn 1980'lerin baþýnda ABD adýna casusluk yapmalarý için 30 Libya'lý öðrenciyi devþirdiðini açýklar.
CIA'nýn yabancý öðrencilerle iliþkileri acý dolu sonuçlar verir çoðu kez. CIA adýna casusluk yapan 40 öðrenci, iliþkilerinin CIA tarafýndan bir gün açýklanacaðý korkusuyla intihar eder (Azmi Chen Mills CIA Kampüs'te s 25). Tabi bu arada Türkiye'den gidenlerin bu pisliðe bulaþýp bulaþmadýðý yolunda fikir yürütmenin, elde somut bilgiler olmadan karar vermenin hiç bir yararý yoktur. Örneðin Türkiye'den bu kurslara Bülent Ecevit'le Fehmi Koru katýlmýþtýr; elbette onlara CIA görevlisi demek için insanýn delirmiþ olmasý gerekir.
CIA üniversitelere adam yerleþtirir. Bunlar bir yandan yeni kiþiler devþirir bir yandan da CIA ile akademisyenler arasýnda eþ güdümü saðlar. Bu tür çalýþmalar en deðerli üniversitelerden biri olarak bilinen Harvard'ýn "School of Government" (Devlet Yönetimi) da gerçekleþtirilir. Özellikle üçüncü dünya ülkelerinden getirilen görevlilere, medyacýlara, yöneticilere özel eðitim verilir. CIA ile iþ birliði yapan okulda görev alan ünlülerden üçü, konunun önemini göstermeye yeter sanýrým:
Henry Kissinger: Nixon döneminin tüm gizli kapaklý iþlerinden sorumlu güvenlik baþ danýþmaný.
McGeorge Bundy: Harvard'da dekan. John Kennedy ve Lyndon Johnson'un güvenlik danýþmaný.
Samuel Hantington: Jimmy Carter döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) üyesi. NSC'nin dünya üzerinde yürüttüðü bütün operasyonlarýn dayandýðý "Uygarlýklar Arasý Çatýþma" senaryosunun yazarý.
Bu üçlünün dýþýnda gerek CIA gerekse de NSC'de görev yapmýþ çok önemli kiþiler bu kurslara zaman zaman girer ve üçüncü dünyadan gelen öðrencilerle "sohbet" eder, sonuçlarý CIA'ye bildirir. ..
(Yarýn: Ford'un ülkesi Endonezya için Seçkin Gurup)