Mesleki deformasyon olsa gerek... Bir haberi okuyunca içeriði kadar yanýtýný aradýðým soru, “neden þimdi burada yayýnlandý?” oluyor.
International New York Times’da okuduðum “CIA study says covert aid seldom works” (CIA raporu örtülü yardýmýn nadiren iþe yaradýðýný gösteriyor) baþlýklý haber, tartýþmasýz bu kategoriye giriyor.
Tam da Suriyeli muhaliflere verilecek desteðin gündemde olduðu günlerde, bu yazýnýn yayýnlanmasý dikkat çekici. Birilerine fatura çýkarýldýðý ve operasyon olduðu belli olan bir haber.
Haberde, Amerikan gizli servisi CIA’nin bir raporuna atýfta bulunuluyor. Bu rapora göre, CIA’nin yabancý güçlere askeri destek ve eðitim saðlamasýnýn pek de sonuç getirmediði ortaya çýkmýþ.
Mevzuyu Afganistan’da Sovyetlere karþý desteklenen gruplardan alýyor, Küba’ya ve Nikaragua’ya kadar farklý örneklerle anlatmaya çalýþýyor. Afganistan’daki muhaliflere yapýlan yardýmlarýn topraðýnda El Kaide’nin yetiþtiði yorumu, en çarpýcý noktalardan biri.
Özetle diyor ki, dýþarýdaki güçlere yapýlan örtülü yardýmlar pek iþe yaramaz. Dolayýsýyla da Suriyeli muhaliflere yapýlan yardýmlar da sonuç getirmeyebilir.
2012 yýlýnda Washington’da üç önemli kurum, Amerikan Dýþiþleri Bakanlýðý, Savunma Bakanlýðý ve CIA ortak bir öneriyle Suriyeli muhaliflerin silahlandýrýlmasýný ve eðitilmesini Baþkan Barack Obama’nýn dikkatine sunuyor.
Ancak, birden bir þey oluyor ve Obama bu planý rafa kaldýrýyor. Ýþte “Beyaz Saray mahreçli” olduðu kuvvetle muhtemel olan bu haber diyor ki, “IÞÝD’in büyümesinin faturasýný sakýn Obama’nýn önüne koymayýn, CIA sorumludur muhaliflere yardým yapýlmamasýndan.”
Ama ayný haberde 2012’deki önerinin altýnda dönemin CIA Baþkaný David H. Petraeus’un imzasýnýn olduðu da yazýlý.
Burada bazý CIA analistlerinin yazdýðý bir rapor söz konusu ve belli ki, IÞÝD’in bu noktaya gelmesinden dolayý eleþtiri oklarýnýn hedefinden olan Obama bu iç rapora sýký sýkýya sarýlmýþ durumda.
Belli ki Washington’da IÞÝD’in bu noktaya gelmiþ olmasýndan dolayý bir iç hesaplaþma var. Bu haber de bu hesaplaþma da, IÞÝD’in bu kadar büyümesinin sorumlusunun arandýðýný gösteriyor. Ýyidir, iyi... Yavaþ yavaþ ellerini taþýn altýna koyacaklar demektir.
Irak’ýn kimyasal tesisleri IÞÝD’in
IÞÝD’e karþý mücadele seçenekleri üzerinde çalýþan Washington yönetimin endiþe duyduðu noktalarýn baþýnda kimyasal ve nükleer silahlarýn bu örgütün eline geçme riski bulunuyor.
Yine ABD basýnýnda çýkan bir haberde, 1980’lerde Irak kimyasal silah üretim tesislerinin baþýnda gelen Muthanna tesislerinin IÞÝD’in eline geçtiði anlatýlýyor.
Her ne kadar, tesisteki malzemenin tehlike teþkil etmediðine dair ABD hükümetinden açýklamalar yapýlsa da, silah yapýmýnda kullanabilecek ürünlerin olduðu da dipnot düþülen noktalar arasýnda.
Tabi Irak’ta bu tesisleri arama sürecinde yaralanan ABD askerlerinin rahatsýzlýklarýnýn yýllarca gizlendiðine ve tedavi olmalarýnýn bizzat Washington yönetimince engellenmiþ olduðuna dair iddialar dipnotla geçiþtirilmeyecek kadar önemli konu baþlýklarýdýr.
Ayrý bir yazý konusudur.