Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý'nýn 'nitelikli dolandýrýcýlýk' kabul ederek suç duyurusunda bulunduðu Çiftlikbank'ýn kurucusu Mehmet Aydýn Uruguay’a kaçmýþ.. Yanýnda da 500 milyon dolar varmýþ kaçarken.. Baþta genel merkez olmak üzere ‘Çiftlikbank’ tabelasý taþýyan her yer kapý-duvar.. Þimdi gelelim kurufasulyenin faydalarýna.. Aylardýr karþýlaþtýðým her Çiftlikbank oyuncusuna bu sistemin nasýl patlayacaðýný ve iþin baþýndaki tosuncuðun nasýl kaçacaðýný anlattým durdum. Benim gibi sistematik onlarca dolandýrýcýlýk hikayesi görmüþ herkes de durumun farkýndaydý.. Buna raðmen parasýný çekip de sistemden çýkmak istemeyenler, göz göre göre battý.. Kimse kusura bakmasýn ama, bunun adý açgözlülüktür.. Bu riski gördüðü halde sistemde kalmaya devam eden arkadaþlara üzülmeye çalýþýyorum fakat üzülemiyorum.. Devlete gelince.. Ýlk günden beri devlet elinden geleni yaptý.. Kimse kendi suçunu baþkalarýna yansýtmasýn.. Geçmiþ olsun..
Ýstanbul boðazýnda Üsküdar kýyýsýnda bir kuðu göreceksiniz.. Ýsmi Valide Sultan.. Üsküdar Belediyesi, Valide Sultan’ý bir yüzer kültür merkezi þeklinde özel olarak Sedef tersanesinde yaptýrdý.. 54 metre boyunda. 3 katlý. Gemi boðazda her gün ücretsiz üç sefer yapýyor.. Kýyý boyunca boðazý selamlayan tarihi yapýlara ve hikayelerine hakim rehberler misafirlere Ýstanbul’u anlatýyor yol boyunca.. Ücretsiz çay ve simit eþliðinde elbette.. Perþembe günleri liseli çocuklar, normalde kilit altýna alsan durmayacak çocuklar keyifle tarih dersi dinliyor gemide.. Boðazýn ortasýnda Fahreddin Paþa’nýn kabrine bakarak, rehberden tarihteki rolünü dinleyen bir genç, dünyaya artýk baþka türlü bakýyor. Öðle namazýný denizin üstünde kýlýp ardýndan 3. Köprüye doðru çayýný yudumlayan insanýmýz kendini her zamankinden daha muktedir, güçlü hissediyor. Son 6 ayda 160 bin kiþi binmiþ gemiye.. Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen, ‘bizim hiçbir sosyal tesisimize yýlda 100 bin kiþi gelmedi þimdiye kadar’ diyor.. Gemi yolcularý bu istatistiði alt-üst etmiþ durumda.. Yani belediyenin vatandaþa ulaþmasý noktasýnda bu türlü etkinliklerin rolü demek ki çok çok daha büyük.. Siyasette vatandaþa dokunacak yeni mecralar bulmak þart. Valide Sultan Gemisi bunun için son derece yenilikçi bir örnek durumunda.
Bir itfaiye eri, çalýþtýðý itfaiye aracýný süsleyip gelin almaya öyle gitmiþ.. Dün bütün televizyonlarda haber oldu.. “Ýtfaiye aracýný gelin arabasý yaptý..” Ýlk de deðil bu.. Yýllardýr hemen her memlekette böyle bir hikaye çýkar. Þimdi ilk bakýþta enteresan elbette. Fakat misal bir yetim çocuðun hayalini gerçekleþtirmek için yapýlan hoþluklarý anlarým.. Bir þehit oðlunu evlendirmek için valinin makam aracýný tahsis et, hiç kimse eleþtirmez, bilakis gururlanýr aðlarýz.. Tamam da sýrf sevdiði kadýna jest olsun diye bir kamu aracýnýn gelin arabasýna dönüþtürülmesi oluyor mu?.. Ýçinde hiçbir sosyal sorumluluk, kamu yararý bir þey yok. Yarýn da ambulans þoförü çýkar; ‘ben de ambulansla gelin almak istiyorum’ derse, özel harekatçý çýkar ‘Ejder Yalçýn’ý sürerse gelin evine… Doðru olur mu?.. Bence içinde kamusal fayda barýndýrmayan bu iþler çok da sempatik deðil..