ÇÝÐ MÝ PÝÞMÝÞ MÝ YOKSA HEPSÝ MÝ?

Bugün size hangi gýda, piþince neye dönüþüyor onu anlatmak istiyorum. Küçük bir liste yaptým. Burada, gýdalarýn piþtiðinde mi yoksa çið olarak mý daha faydalý olduðunu görebilirsiniz. Bu listeyi çoðaltmak elinizde! Yediðiniz her gýdayý araþtýrýn, deneyin. Sonuçlarýný benimle ve çevrenizle paylaþýn. 

Vejetaryenlik, veganlýk, onlarca ekole baðlý diyetler ve son yýllarýn en büyük akýmý ‘katojenik’ beslenme. Her dönem, içinde bulunduðu dinamiklere göre, alýþýlmadýk yepyeni bir beslenme akýmý ortaya çýkarabiliyor. Veganlar kötü þartlarda üretilen hayvansal ürünleri reddederken, bir baþka grup hem hayvan yemiyor hem de çið beslenmenin en doðrusu olduðunu savunuyor. Geçen gün bir arkadaþým “Ben artýk Raw besleniyorum” dedi ve bir gün önce özel bir makinede kuruttuðu meyve dilimlerini anlattý. Kurutma da bir piþirme tekniðidir gerçi ama demek ki ateþ iþin içine girmeyince onlarý ‘çið’ kabul edip, yiyebiliyorlar. Geldiðimiz noktada ve yýllarýn doðru ya da yanlýþ birikimi ile çeþitli yemek yeme disiplinleri ve diyetleri mevcut. 

Bugün bunlarýn hiç birini konuþmayacaðýz. Size hangi gýda, piþince neye dönüþüyor onu anlatmak istiyorum. 

 

NE ARIYORUZ?

Yediklerimizin niteliðini pek çok kritere göre sorgulayabiliriz. Bana göre saðlýkla baðlantýsýný keþfetmek, yediklerimizi sorgulamamýzýn en büyük nedenlerinden biri.   

Ýnsan, hayatta kalmak için yemek yemeðe baþladýðý zamanlardan beri; kolay ulaþabileceði, lezzetli ve yararlý olduðunu düþündüðü gýdalarý aramaya baþladý. Binlerce yýl süren bu yolculuk, pek çok þey gibi endüstriyel devrimle birlikte radikal olarak deðiþti. Ýþlenmiþ gýdalar kana hýzla karýþtýðý için insanlarýn kan þekeri seviyesi hýzla yükseldi ve bu onlara ‘enerji’ verdi. Ýnsanlar bu duruma bayýldýlar. 

Geçici ve yanýltýcý olan bu yüksek enerjili besinler, insanlarýn beslenme alýþkanlýklarýný da hýzla deðiþtirdi. Rafine þeker, yemek yeme alýþkanlýklarýný deðiþtirirken ortaya aðýr bir fatura çýkýyordu aslýnda. Böylelikle; nur topu gibi þeker hastalýklarý, hipoglisemi ve dolaþým bozukluklarý ortaya çýkarken ikinci darbe geldi. Bu, yanlýþ yað tüketimiydi. Bunun sonucu ise kalp, damar rahatsýzlýklarý ve obeziteydi. Böyle bir yazýda anlatýlamayacak kadar ciddi ve uzun bu süreç. 

Ýnsanoðlunun, yüzyýllardýr yenilebilen tüm canlýlarý malý gibi görüp yiyerek tüketmesi ve giderek insan sayýsýnýn artmasý cehennemin kapýlarýný açtý. Yiyeceði hayvanlarý büyük rakamlarda üretmeye baþlamak yemek meselesinin en can alýcý sorununu doðurdu. Bunun tarýmdaki karþýlýðý genetiði deðiþtirilmiþ ürünlerdi, ki bu ürünlerin saðlýða zararlý olduðu konusu tartýþma götürmez.  

Tüm bunlarý fark eden bir grup insan, bilimsel verileri göz önüne alarak beslenme alýþkanlýklarýný sil baþtan gözden geçiriyor. Ben de uzun süredir bu insanlarýn arasýndayým. Yani tek bir beslenme disiplinine körü körüne baðlý olmak yerine dünya için ve kendi saðlýðým için en iyisini arýyorum. 

Evet efendim bu arayýþýn bir sonucu olarak; gýdalarýn çið olarak mý yoksa piþmiþ halleriyle mi daha faydalý olduklarý meselesine çok fazla kafa yoruyorum. Bugün size yerim yettiðince küçük bir liste yaptým. Buradan, gýdalarýn piþtiðinde mi yoksa çið olarak mý daha faydalý olduðunu görebilirsiniz. Bu listeyi çoðaltmak elinizde, yediðiniz her gýdayý araþtýrýn, deneyin ve sonuçlarýný benimle ve çevrenizle paylaþýn. Ancak böyle ortak bir akýlla kendimize yeni bir beslenme modeli oluþturacaðýz ve gelecek nesillerin daha saðlýklý ve saygýlý beslenmesini saðlayabileceðiz. 

 

Karnabahar 

Turpgil ailesinden olan karnabahar, brokoli ve lahana saðlýk için çok faydalý sebzeler. Tüm turpgiller gibi kanserle mücadele eden maddeler içermekte. Lif oranlarý ve besin deðerleri çok yüksek. Yapýlan araþtýrmalar bu ailenin fertlerinin çið olarak yenmesinin daha faydalý olduðunu ortaya koymakta. Roswell Park Kanser Enstitüsü’nün 2008 yýlýnda açýkladýðý bir çalýþmada, piþirmenin bu sebzelerin besin deðerine zarar verdiði ve turpgillerden olan sebzelerin çið olarak tüketilmesinin baþta mesane kesesi kanserine yakalanma riskini azaltabileceði açýklanmýþtý. 

 

Yumurta 

Yapýlan araþtýrmalar piþmiþ yumurtanýn antioksidan seviyesini yüzde 50 oranýnda kaybettiðini gösteriyor. Yine de ortak görüþ yumurtanýn piþirilerek yenilmesi yönünde. Çünkü çið yumurta tüketmenin sakýncalarý da var. Çið yumurtadaki salmonella mikrobu bunlardan biri. Diðeri ise çið yumurtada bulunan ‘avidin’ maddesinin yumurtadaki B7 vitamini emilimini engellemesi. 

 

Meyveler 

Bir çoðu yüksek miktarda C vitamini içerdikleri için ýsý onlara zarar veriyor. Ayrýca piþirilen þekerli meyvelerde glikoz, fruktoz oraný hýzla yükseliyor. Yani bir meyveyi piþirdiðimizde besin deðerini yok ederken daha da kötüsü onlarý zararlý hale getiriyoruz. 

 

Domates 

A, B, C vitaminleri, bol miktarda mineral barýndýrýyor ayrýca likopen, potasyum, folik asit açýsýndan da zengin bir sebze. Cilt için muazzam bir besleyici olan likopen deðeri domates piþirildiðinde 4-5 kat artmakta. Güçlü bir antioksidan olan likopen bazý kanser türleri ve kalp damar hastalýklarýna karþý etkili. Bu nedenle çið domates yerine salçasýný veya piþirilmiþ domates yemek daha akýllýca bir seçim. 

 

HAMÝLELÝK MASAJI AÐRILARI AZALTIYOR 

Hamilelik süreci bir kadýnýn hayatýndaki en özel ve en önemli dönemlerin baþýnda gelir. Bu süreçte vücut büyük bir deðiþim yaþar. Hormonlarýn deðiþtiði, duygularýn, tepkilerin daha belirgin olduðu bu dönemde vücut yaþadýðý deðiþikliðe aðrýlarla tepki vermeye baþlar. Lady Sauna&Spa Merkezi’nde uzman terapistler eþliðinde yapýlan hamile masajýyla bebek bekleyen kadýnlarýn aðrýlarýnýn azalmasýna yardýmcý olunurken ayný zamanda psikolojik olarak rahatlamalarýna da destek olunuyor. Yapýlan düzenli masaj uygulamalarýnda kan dolaþýmýnýn artmasýyla anne adayýnýn sýklýkla yaþadýðý sýrt aðrýlarý, uykusuzluk, eklem ve kas dokusunda meydana gelen aðrýlar uzman eller sayesinde gideriliyor. Bölgesel ve lokal olarak yapýlan uygulamalarla özellikle varis ve çatlaklarýn oluþmadan önlenmesi saðlanýyor. Ayak masajý uygulamasý da yapýlan merkezde, anne adaylarýnýn en çok yaþadýðý sorunlardan biri olan ayak ve ayak bileklerinde meydana gelen ödem, þiþme ve buna baðlý oluþan rahatsýzlýklar düzenli masaj uygulamalarýyla sona erdiriliyor.