Cihangir Türkleri zor durumda

PKK ile çatýþmalarýn yeniden baþlamasýný erken seçimle veya Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn bizatihi kendisi ile izah etmeye çalýþanlar var. Öncelikle bu kiþilerin analiz  neticesinde, sahiden bu sonuçlara ulaþmadýðý kanaatindeyim. Propaganda yapýyorlar.  Çünkü bu kiþilerin bir kýsmýnýn akademik unvanlarý ve siyasal analiz yapabilme kapasiteleri var. Üstelik bir kýsmýnýn dünyadaki benzer çatýþmalar konusunda da bilgileri var. Kuzey Ýrlanda ve Bask sorununda da çatýþmasýzlýk dönemlerinden sonra çatýþmalarýn yeniden baþlayabildiðini biliyorlar.

Analiz deðil propaganda yapýyorlar

Eminim bu kiþiler normal hallerinde, kendi öðrencilerine þu soruyu sorsalardý: “PKK ile devlet arasýnda yeniden silahlý çatýþmanýn baþlamasýnýn nedenlerini analiz ediniz” ve öðrenciler þu cevabý verselerdi: “Erdoðan ve AKP seçim kazanmak için çatýþmalarý planlayarak baþlattý”, bu akademisyenler bu öðrencilere geçer not vermezlerdi. Çünkü bu cevabýn “çatýþma analizi ve çözümleri” perspektifine göre; karmaþýk bir olayýn nedenselliðini aþýrý basitleþtiren, tek faktörle izaha çalýþan, tek taraflý açýklama getiren bir yaklaþým olduðunu söylerlerdi.  Ayrýca bu yaklaþýmýn, “aktör etkisine karþý çýkar eksenli realist siyaset geriliminde” aktöre abartýlý pay verdiðini de eklerlerdi. O zaman öðrencileri yapsa kýzacak bu akademisyenler, neden bize bu propagandaya benzeyen açýklamalar yapýyorlar?

Hem içeride hem dýþarýda kazandýk diyorlardý

Kendini Erdoðan ve AK Parti karþýtý olarak konumlandýran çevreler, 7 Haziran seçimleri ile HDP üzerinden bir hava yakaladýklarýný düþünüyorlardý. Keyifleri yerine gelmiþti. Kazandýk duygusunu yaþýyorlardý. Erdoðan ve AK Parti karþýtlýðý üzerinden kurguladýklarý stratejinin iþe yaradýðýný düþünüyorlardý. AK Parti ile DAEÞ arasýnda iliþki var söylemi de baþarýlý olmuþtu. Dolayýsýyla Avrupa ve Amerika ile de esas müttefik haline geldiklerini düþünüyorlardý.

PKK Gezi’nin sol örgütleri gibi davrandý

Her þey istedikleri gibi gidiyordu. Ta ki MHP beklediklerinden farklý davranana kadar. Ýlk olarak %60’lýk cephe söylemleri ve planlarý çöktü. Ýkinci sorun PKK’ydý.  PKK daðdan kendi alýþkanlýklarý ile esas patron gibi konuþmaya baþlamýþtý. Örneðin PKK’nýn dað kadrosu 7 Haziran seçimlerinin yýldýzý olan Demirtaþ’ýn fiyakasýný bozacak açýklamalar yapmaya baþlamýþlardý. PKK Gezi Olaylarý sýrasýnda her þeyi berbat eden radikal sol örgütler gibi davranmaya baþlamýþtý. Akademisyen danýþmanlardan alýnan stratejik hamleler, Cem Yýlmaz’dan alýnan algý oluþturan sözler yerine PKK liderlerinin bildik hamle ve sözleri gelmiþti.

PKK esas patron benim dedi

PKK’nýn daðdaki liderleri seçimleri  kendilerinin kazandýrdýðýný düþünüyorlardý. HDP’yi parti olarak seçime sokmak kendilerinin fikriydi. Suriye’de de DAEÞ ile mücadelede de kazaným elde etmiþlerdi. Suriye’nin kuzeyini kontrol eder hale gelmiþlerdi. Amerikalýlarýn müttefiki olmanýn özgüvenini yaþýyorlardý. Kobani sürecinde hem Türkiye içinde hem de dýþarýda güçlenmiþlerdi. 6-7 Ekim Olaylarý sýrasýnda devleti zor durumda býrakmýþlardý. Þimdilerde de ortada güçlü hükümet yoktu. AK Parti gerilemiþti. Asker ve polis hükümetle uyumlu görünmüyordu. Bürokrasi durmuþtu. Tam zamanýydý. Realist mücadele siyaseti gereði daha güçlenmenin en uygun zamanýydý. Devletle “bilek güreþi” yaparlarsa kendileri kazanabilirlerdi.  Bu arada Suruç’ta intihar bombasý ile dramatik ölümler oluþtu. Bu patlama, Kobani benzeri bir fýrsat oluþturmuþtu. Ve PKK harekete geçti. Evinde uyuyan polisleri öldürdü. Çözüm süreci çatýþma evresine dönüþtü.

Devlet beklenmeyen tepkiyi verdi

Sonrasýný biliyorsunuz. Erdoðan ve Davutoðlu liderliði ile devlet kývrak bir tepki verdi. Amerika ile anlaþtý. Hem DAEÞ’e hem de PKK’ya ayný anda vurmaya baþladý. Bütün oyun deðiþti. PKK akýlsýzca çok sayýda eylem yapmaya baþladý. PKK eylem yaptýkça Cihangir Türklerinin HDP kurgusu daðýldý. Türkiye partisi iddiasý eridi, yerine PKK’nýn siyasetteki temsilcisi algýsý yükseldi. Bu pozisyonu savunmak zordu. Cephe daðýlmaya baþlamýþtý.

Cihangir Türklerinin yeni iki stratejisi

Cihangir Türkleri þimdi zor durumda. Ama vazgeçmiyorlar. Bu halden çýkýþ için iki strateji üretmeye çalýþýyorlar. Ýlk olarak, “çözüm sürecini bozan Erdoðan”, “Erdoðan seçim kazanmak için savaþ baþlattý” söylemlerini ürettiler. Kendileri barýþ istiyordu. Ýkinci strateji olarak, PKK’yý HDP’nin önüne geçmemesi için ikna etmek istiyorlar. Çatýþmanýn HDP’ye yaramadýðýný düþünüyorlar. Bunun için Demirtaþ’ý Avrupa’ya gönderdiler. PKK’ya sen dur, bu iþi biz halledeceðiz demeye çalýþýyorlar.