ABD’nin Rusya yaptýrýmlarý içerisinde diplomatik kurallara göre el konulmasý mümkün olmayan emlaklarýna yönelik el koyma üslubuna, Rusya yeni ayna refleksi dedikleri üslupla cevap vermeye baþladý. Uzun zamandýr Rusya karþýlýk verilmeyecek diplomatik bina ve kiþilere yönelik tavýr sergilenmeyecek dese de, þimdi tam tersi yola baþvuracaðýný söylemekte.
Trump’ýn geliþine büyük umutlarla bakan Rusya, beklentilerine cevap bulmadýkça karþýlýk verme yolunu tercih etmekte.
Rusya’da önümüzdeki günlerde Amerikan diplomatik kurumlarýna ait emlaklara yönelik hamleler olacaðý sinyalini veren Dýþiþleri Bakanlýðý, esasýnda þimdilik bunu bile caydýrýcý olmak için devreye sokmakta.
Rusya’nýn, ABD’nin Ortadoðu politikalarýna taþ koyma isteðinin altýndaki motivasyonu, kendine yönelik operasyonlarý durdurma isteði olduðu aþikardýr.
ABD; Rusya ve Çin hattýnda artýrmak istediði gerginlikle, Ortadoðu’daki dengeleri de etkilemekte olduðunu ya bilerek ya da hesabýný doðru yapmadan devreye sokmakta.
Almanya’nýn Türkiye’ye presinin altýnda yatan þeyin de, eþzamanlý baský uygulama gibi heves olacaðý ihtimalini bir tarafa atamayýz.
ABD; Rusya ve Çin odaklý hamleler yaparken, Türkiye’yi de karþýsýna almak istememesi doðaldýr. Lakin Türkiye’ye yönelik baskýyý baþka biri tarafýndan gerçekleþtirebileceði de ihtimal dýþý býrakýlamaz. Örneðin Almanya’nýn hesap kitabýnýn hem de bu hatta olacaðý da olasýlýklar içerisindedir.
ABD Türkiye’nin Rusya’dan almak istediði S-400’lerden rahatsýzlýðýný dile getirmiþ. Türkiye’nin baðýmsýz politikalarý için savunma sistemindeki açýklarýnýn kapatýlmasý þarttýr.
Havadan savunma sistemi zamanýnda olmuþ olsaydý, 15 Temmuz’da bir tane kuþ bile göklere kalkmasý mümkün olmazdý.
Türkiye’yi savunmada çaresiz býrakma ciddi bir stratejidir. Þimdi bunu daha ciddi anlamaktayýz.
ABD; Ortadoðu’daki absürt dengeleri ile esasýnda tüm coðrafyada güç odaðý olarak Rusya ve Çin’i ciddi etki odaðý haline getirmekte.
Türkiye’ye yönelik bunca saldýrý Almanya’nýn çýðlýklarý dengesiz akýlsýz politikalarý Amerikan’ýn terör örgütleri ile hareket etme ýsrarý, Kafkasya ve Orta Asya frekansýnda Rusya ve Çin etkisini kalýcý hale getirecektir.
Türkiye’nin zayýflatýlmasý esasýnda Amerika’nýn kendi çýkarlarýnýn korunmasý açýsýndan risk olarak okunmalýyken halen Türkiye’yi idare edilir konumda görme gayreti Türkiye’den daha ziyade Amerikan politikalarýný duvara vuracaðý aþikârdýr.
Ýsrail’in küstah Osmanlý bitmiþtir beyanýndan bile anlaþýlan þu ki; Türkiye’yi Osmanlý olarak görüyor ve yeni hamlelerini yeniden devreye girecek Medeniyetin sinyali olarak yorumlamaktalar.
Ýsrail’in Mescid-i Aksa operasyonu bir taraftan Müslümanlardan boþaltýlmak istenen topraklar içinse diðer taraftan bu dengesiz dönemde yeni Ýsrail Devleti sýnýrlarý belirlemek çabasý olduðunu gözardý edemeyiz.
Þimdi böyle bir karmaþýk ortamda bizim çýkarlar nedir sorusuna cevap bulmak ve bulurken de tüm dengeleri gözeterek uygulama devreye sokma zamanýdýr.
Türkiye’nin içerisinde bu vakaya geniþ MÝLLÝ çýkar parametresiyle bakanlarýn siyasi tarafý ne olursa olsun, odaðý ve çýkarý Türkiye olanýn devreye sokulmasý þarttýr. Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn kendi teþkilatýna yönelik çaðýrýþlarýný hem de böyle okumaktayým. Kim olursa olsun, bu milli mücadeleye yorgunluðu ve ya baþka negatif nedenleri ile zarar verenler varsa devreden çýkarýlacaktýr. Aynen bu ülkeye ihanet eden tüm odaklarý devreden çýkarma gayretimiz gibi. Büyük Mefkûresi ve ülküsü, hedefi ve davasý olanlarýn devrede olmasý þarttýr. Erdoðan’ýn gayesinin bu ve bu gayenin ulvi bir gaye olduðunu idrak etmek þarttýr.