Çilekle yaban mersini beyinle kalbin dostu

Yaban mersini, böðürtlen, ahududu, çilek, frambuaz gibi kýrmýzý renkli meyvelerin içerdiði antioksidanlar özellikle kalp ve beyin saðlýðý açýsýndan olumlu etki gösteriyor.

Kýrmýzý renkteki birçok meyve vücudumuz için ilaç niteliðinde hastalýklara olumlu etki edecek þekilde bazý nitelikler taþýr. Yaban mersini, böðürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik, lezzetli ve renkli ayný zamanda genel olarak içerdikleri antioksidanlarla saðlýðý koruyucu etki gösterir. 2013 yýlýnda Meksika’da yapýlan halk saðlýðý araþtýrmasýnda yaþlarý ortalama 70 olan 16 bin kadýn deðerlendirildiðinde, haftada 2 porsiyon çilek veya 1 porsiyon yaban mersini tüketmenin beyni desteklediðini gösterdi. Bu meyvelerde bulunan güçlü bir antioksidan bileþik olan antosiyaninlerin beyinde, kan-beyin bariyerini geçerek öðrenme ve hafýzayý etkileme yeteneði olduðu bildirildi.

Günde iki porsiyon tüketin

Finlandiya’da yapýlan farklý bir araþtýrmada, 60 yaþýndaki 40 saðlýklý erkeðin kanýndaki kuersetin seviyeleri ile beyin saðlýklarý arasýndaki iliþkiyi incelemek için 8 hafta boyunca bir gruba normal diyet, diðer gruba ek olarak her gün 100 gr. donmuþ kýrmýzý renkli meyve karýþýmý verildi. Sonuçlara bakýldýðýnda her gün kýrmýzý meyve tüketen erkeklerin kandaki kuersetin seviyeleri yükselirken, yapýlan hafýza testlerinde kuersetin düzeyi yüksek olan erkeklerin hafýza kontrollerinin daha baþarýlý olduðu gözlendi. 2012 yýlýnda nöroloji alanýnda saygýn bir dergide yayýmlanan bir çalýþmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kýrmýzý meyve tüketen bireylerin parkinson hastalýðýna yakalanma oraný yüzde 25 daha az olduðu rapor edildi. Ayný araþtýrmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kýrmýzý meyve tüketen erkeklerin, parkinson hastalýðý riskinin yüzde 40 oranýnda azaldýðý da belirtildi. 

Ahududu damarlarý güçlendiriyor

Ahududu, böðürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kýrmýzý meyveler, kuersetin içermesi nedeniyle önemlidir. Kuersetin antioksidan ve antikanserojen etkilerine ek olarak kardiyovasküler hastalýklara karþý da önemli bir koruma özelliði taþýr. Kalp rahatsýzlýðý riskiniz varsa, meyve (özellikle kýrmýzý meyveler), sebze tüketimi önem taþýr. Lif ve su içerikleriyle kýrmýzý meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi saðlar ve diyet programlarýnda baþarýlý olmak için tatmin olmuþluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir.