Çilekle yaban mersini beyinle kalbin dostu

Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz gibi kırmızı renkli meyvelerin içerdiği antioksidanlar özellikle kalp ve beyin sağlığı açısından olumlu etki gösteriyor.

Kırmızı renkteki birçok meyve vücudumuz için ilaç niteliğinde hastalıklara olumlu etki edecek şekilde bazı nitelikler taşır. Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik, lezzetli ve renkli aynı zamanda genel olarak içerdikleri antioksidanlarla sağlığı koruyucu etki gösterir. 2013 yılında Meksika’da yapılan halk sağlığı araştırmasında yaşları ortalama 70 olan 16 bin kadın değerlendirildiğinde, haftada 2 porsiyon çilek veya 1 porsiyon yaban mersini tüketmenin beyni desteklediğini gösterdi. Bu meyvelerde bulunan güçlü bir antioksidan bileşik olan antosiyaninlerin beyinde, kan-beyin bariyerini geçerek öğrenme ve hafızayı etkileme yeteneği olduğu bildirildi.

Günde iki porsiyon tüketin

Finlandiya’da yapılan farklı bir araştırmada, 60 yaşındaki 40 sağlıklı erkeğin kanındaki kuersetin seviyeleri ile beyin sağlıkları arasındaki ilişkiyi incelemek için 8 hafta boyunca bir gruba normal diyet, diğer gruba ek olarak her gün 100 gr. donmuş kırmızı renkli meyve karışımı verildi. Sonuçlara bakıldığında her gün kırmızı meyve tüketen erkeklerin kandaki kuersetin seviyeleri yükselirken, yapılan hafıza testlerinde kuersetin düzeyi yüksek olan erkeklerin hafıza kontrollerinin daha başarılı olduğu gözlendi. 2012 yılında nöroloji alanında saygın bir dergide yayımlanan bir çalışmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketen bireylerin parkinson hastalığına yakalanma oranı yüzde 25 daha az olduğu rapor edildi. Aynı araştırmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kırmızı meyve tüketen erkeklerin, parkinson hastalığı riskinin yüzde 40 oranında azaldığı da belirtildi. 

Ahududu damarları güçlendiriyor

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, kuersetin içermesi nedeniyle önemlidir. Kuersetin antioksidan ve antikanserojen etkilerine ek olarak kardiyovasküler hastalıklara karşı da önemli bir koruma özelliği taşır. Kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler), sebze tüketimi önem taşır. Lif ve su içerikleriyle kırmızı meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi sağlar ve diyet programlarında başarılı olmak için tatmin olmuşluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir.