Çin meyvesinden gelen sağlık

Ülkemizde ağaç kavunu adıyla satılan Çin greyfurdu pomelo, özellikle safra ve mide sorunlarına karşı bire bir. Bu meyve içerdiği yüksek oranda lif sayesinde, damarları güçlendiriyor, uzun süre tok tutarak zayıflamayı sağlıyor.

Çin greyfurdu olarak da bilinen pomelo ülkemizde ağaç kavunu olarak da satılıyor. Pomelonun sağlık açısından öne çıkan en önemli bilimsel bulgusu; hesperidin isimli madde. Bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendiriyor. Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildiriliyor. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı gideriyor, mideyi rahatlatıp kalp çarpıntısını önlüyor. Pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçiriyor.  Pomelo diğer turunçgiller gibi yüksek oranda C vitamini içeriyor. Araştırmalara göre bu meyveyi günde dörtte bir adet düzenli yemek kandaki kolesterolü düşürüyor.  Ülkemizde Akdeniz ve Karadenizde de yetişen pomelo, 200 gramdır ve 72 kalori içeriyor. Kalori oranının düşük olması zayıflama diyetlerinde 200 gram gibi bir miktar yendiğinde doygunluk sağlayabilecek etki gösteriyor.        Pomelo’da yaklaşık 450 mg potasyum bulunuyor bu oran kan basıncını da düzenleyebilecek etkiye sahip. Meyvenin biyoflavonoidlerden zengin oluşu vücutta kanser yapıcı toksik yani zehirli maddelerinden uzaklaştırılmasını da sağlıyor.

Yağlanma ve romatizmaya ilaç

Günde 1 su bardağı pomelo ile çok az zencefili meyve sıkacağından sıkıp içmek romatizmal ağrıları azaltıyor. Yapılan bir araştırmada pomelonun da greyfurt gibi vücut yağlarını parçalayıcı etkisinin olduğunu gösterdi.  Pomelonun içinde bulunan bir enzim besinlerle alınan nişastanın daha hızlı parçalanmasını sağlayarak, dokularda kalori olarak kullanılmasını artırıyor. Astım hastalarında nefes açıcı etkisi olan bu tropik meyvenin toksin giderici özelliğiyle kanı temizlediği de biliniyor.