Sayýn Hüsamettin Cindoruk'u çoðu kiþi eski TBMM baþkanlarýmýzdan birisi olarak hatýrlar. Oysa biz onu 28 Þubat'tan tanýyoruz. Onun gerçek þahsiyetini, kimliðini, iþlevini, bir zamanlar baþkaný olduðu ‘þemsiye partisi’ ihtiva eder. 28 Þubat'ta, Demirel darbesiyle alelacele kurdurulan Demokrat Türkiye Partisi, yangýndan mal kaçýrma hýncýyla o kadar doludur ki, halk nereden geldiðini bilemediði bu partiye ‘þemsiye partisi’ der...
Hatýrlayalým: Milletin tertemiz oylarýyla seçilmiþ ve hükümet kurmuþ RP-DYP koalisyonunu daðýtmak için zamanýn cumhurbaþkaný Demirel, düðmeye basmýþtýr. Acilen yeni bir parti kurulacak, DYP'den ayartýlacak vekiller bu partiye geçecek, legal hükümetin DYP kanadý çökertilecekti. Fakat bu karar öyle ani alýnmýþtý ki, yeni kurulacak partinin amblemi bile düþünülememiþti, trajikomik bir þekilde, zavallý uyduruk bir þemsiye ile amblem hazýrlandý, satýlýk vekiller Çiller'i býrakýp, DTP'ye geçtiler. Ardýndan neler olduðunu biliyorsunuz. ANAP, DSP ve seçimlere dahi girmemiþ DTP birleþtiler, darbeyle devrilen Refahyol'un yerine geçtiler... Ýnsan bir an olsun haya eder! Seçime bile girmemiþsin, iktidara getirmiþler seni...
Þimdi yeniden ortaya çýkmýþ. Diyor ki; “Bu seçim, cumhuriyetin kurucu rejimi olan parlamenter sistemin, cumhurbaþkanlýðý hükümet sisteminden intikamý olacaktýr, üç büyük þehirde de AKP kaybedecektir”... Dikkat buyurunuz, seçimler için koca demokratýn kullandýðý-kullanabildiði yegane kelime ‘intikam’dýr. Ve bu adam demokrat öyle mi...
***
28 Þubat'ýn þemsiye partisi, 31 Mart öncesi yeniden ortaya çýkýp konuþuyorsa, onu konuþturanlarýn bir bildiði var demektir. Yoksa bir yerlerde yeni bir hülle partisi mi kuruluyor diye geliyor aklýna insanýn... Çünkü Cindoruk, düðmesine basýldýðýnda konuþan ve her konuþtuðunda da asla demokrasiden yana olmayan, darbecilerin payandasý olmuþ, demokrasi çelmecisinin tekidir!
***
Þimdi, “Niye beka meselesi haline getiriyorsunuz caným, yerel seçimdir bu” diyenlere cevap mahiyetindedir þu dillendirilen ‘intikam’ mevzu.
2012 MÝT krizinden bu yana, hükümet her yol denenerek düþürülmeye çalýþýldý. 2012'den bu yana girdiðimiz hiçbir seçim, normal þartlar altýnda girilmiþ seçimler deðildi. Hepsi de genel seçim havasýnda geçti. Siyaseti darbeyle devirmek isteyenlerle, darbeye göðüs gerenler arasýnda geçti. Muhalefet, söylemini hiçbir zaman hizmet manifestosu mahiyetinde okumadý. Tam aksine, AK Parti karþýtlýðý üzerinden birleþen muhalefet için seçimler; ‘olmak ya da olmamak’ kývamýndaydý. Bu seçimde de öyle davranýyorlar.
AK Parti 2002'den beri girdiði her seçimi kazandý. CHP ise 2002'den beri girdiði hiçbir seçimi kazanamadý. Bu uzun tekrarlanmýþ baþarýsýzlýk da muhalefet nezdinde gerilimi arttýrýyor. Ama bu gerilim ne kadar artarsa artsýn, kimse çýkýp da ‘intikam’ kelimesini kullanamaz.
Cindoruk'un sarf ettiði ‘intikam’, siyasetsizlik anlamýndadýr. Darbe anlamýndadýr. Çullanma anlamýndadýr. Çok açýk tehdittir.
AK Parti'ye oy verenler bunun anlamýný gayet iyi bildikleri için, birbirlerine daha fazla kenetleniyorlar. Olacaðý bu!