Cinsel sorunların çoğu ruhsal kaynaklı

Erkeklerin korkulu rüyası olan cinsel sorunların çoğunun kaynağında fiziksel hastalıklardan çok olumsuz psikolojinin olduğunu görüyoruz. Bu konuda EMDR terapisi son derece etkili, sonuca ulaştıran ve başarılı bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Erken boşalma erkeklerde en sık görülen cinsel bozukluktur. Boşalma ilişkiye girmeden önce oluyorsa ağır, birleşmeden sonraki 1 dakika içinde oluyorsa orta, 1-5 dakika arasında oluyorsa hafif düzeyde erken boşalma olarak değerlendirilir. Erken boşalmanın şeker, prostat ve genital hastalıklar, kalp damar hastalıkları, yaşlılık gibi fiziksel sebepleri olabiliyor. Ancak en yaygın sebepler ruhsal kaynaklı oluyor.

En sık erkeğin cinsel birleşmenin başında “ya başaramazsam, ya eşimi tatmin edemezsem, ya yetersiz kalırsam” düşüncelerine sahip olması erken boşalmaya sebep oluyor. Yaşanan olumsuz cinsel deneyimler, çocuklukta özellikle ergenlik döneminde yaşanan cinsel travmalar, ilk cinsel deneyimin çok kötü şartlarda ve olumsuz sonuçlanması hem erken boşalmaya hem de iktidarsızlığa sebep olabiliyor. Cinsellik beklentisini yüksek tutan, cinsellik konusunda baskın ve çok aktif olan eşler de erken boşalmaya sebep olabiliyor. İsteksiz davranan partner de erken boşalma sebeplerinden. Karı-koca kavgaları bir diğer önemli erken boşalma nedeni. Erkek karısının yanında kendisini yetersiz hissediyorsa ya da kadın erkeğe bunu hissettiriyorsa erken boşalma oluşabiliyor. 

Çocukluk travmaları da etken

Çocukluk döneminde ‘yetersizlik, başarısızlık, zayıflık, güçsüzlük’ hissettiren davranışlara maruz kalmak önemli erken boşalma sebeplerinden. Aşırı eleştiren, küçük düşüren, baskıcı ve engelleyici anne-babalar cinsel sorun ve erken boşalma sebebi olabiliyorlar. Erkeğin çocukluk çağında yaşadığı anlayışsız, aşırı eleştiren, aşağılayan, küçümseyen ve hakaret eden eşler de erken boşalmaya zemin hazırlıyor.

Tedavi yaklaşımı nasıl olmalı

Erken boşalma yaşayan erkeklerdeki negatif düşünceler “yetersizlik, başaramama, becerememe, güçsüzlük” düşünceleridir. Bireysel olarak bu düşüncelere kaynaklık eden geçmiş travmatik yaşantıların tespit edilip işlenmesi tedavinin olmazsa olmazıdır. Bu konuda EMDR terapisi son derece etkili, çok kısa sürede sonuca ulaştıran ve başarılı bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca eşler arasındaki diyaloğu sağlamak, erkeğin kaygısını artıran eş tutumlarını düzeltmek, ilişkideki çatışmaları çözmek, uzlaşmayı temin etmek tedavi şansını son derece artırmaktadır.