Çýraktan ustaya yemekler

Çocuðunuz  tüm salonu adeta duvar kaðýdý gibi elindeki boyalarla boyayarak mahvetseydi tepkiniz ne olurdu? Bir duvar kaðýdý formatýnda, devasa bir çalýþmadan söz ediyorum. Yetiþemediðim yerler için koltuðun tepesine tüneyerek incelikle yaptýðým, görenlerin donakaldýðý bir çalýþmadýr kendisi. Anlatýlasý bir durum deðil yani. Annemin tepkisi þöyleydi: “Fena deðil ama bunu hocana gösteremezsin.”

Bu en uç örnekti ama resim merakým yüzünden çizip boyamadýðým bir yer kalmamýþtý evde. Annemin her defasýnda tepkisi son derece soðukkanlýydý. Dýþarýda kar var diye ablamla halýlarý kaldýrýp evde paten yaptýðýmýz günü söylemiyorum bile. Bu yüzden bir fiske bile yemedim. 

Þimdi düþündüðümde annemi anlatan en önemli kelimelerden birinin ‘sabýr’ olduðunu anlýyorum. Annem müthiþ bir kadýndýr. “Anne” denince aklýma annem gibi kadýnlar gelir. Sabahýn köründe okula giderken yumurtasý, sütü eksik olmayan kahvaltý sofralarý; beslenme çantama koyduðu sürprizler; öðlen okuldan eve döndüðümde sadece benim için hazýrlanmýþ sofra ve her seferinde yanýnda bana yazdýðý küçük bir not. Senelerce bitmeyen bir adanmýþlýk. 

ENGÝNARI LOKUM GÝBÝ YAPAR

Hala ziyarete gideceðim zaman kaldýðým her gün için en sevdiðim yemekleri sýraya koyar. Hiç üþenmez. Bir de der ki “Sen artýk benden güzel yapýyorsun ama dinlen, hem özlemiþsindir.” Ah Aysel Haným, hem de ne çok özlüyorum bir bilsen...

Her annenin yemekleri çocuðuna en güzeli gelir ama Aysel Haným’ýn yemekleri tüm arkadaþlarýmýn da efsanesidir. Kocam, geçenlerde bir arkadaþýmýza Ýzmir enginarýný anlatýyordu “Aysel anne bir enginar yapar ki lokum, lokum!” derken buldum onu...  Yaaaa iþte böyle Aysel Haným, senin yemeklerini tadanýn þakülü kayýyor.

Þimdi ‘annemin yemekleri’ diye bir kitap yapsam onun yaptýðý lezzeti yakalayabilir miyiz? Hiç sanmýyorum. Ben ondan hiçbir tarifi tam alamam. Sakýn yanlýþ anlamayýn, bayýlýr paylaþmaya ama ona önemsiz gelen öyle tüyolarý vardýr ki söylemeyi unutur. Yemeðe imzasýný atan da o tüyolarýdýr zaten. Sanýrým kendi mutfaðýmýn tüm sýrlarýný sizlerle paylaþmamýn sebebi bu. Aslýnda yemek yapmaya olan ilgim onu izleyerek baþladý. Onunla alýþveriþe giderek de çok þey öðrendim. Et nasýl seçilir, enginarýn iyisi nasýl anlaþýlýr?

BENDEN SANA KÜÇÜK BÝR SOFRA

Ve annecim, þimdi bu sofra senin için. Aramýzda kilometreler var ve annem aðýr bir grip geçiriyor. Þu anda eminim en çok istediði þey tavuk suyuna þehriye çorbasý. Her çocuk gibi ben de bilirim annemin sevdiði tatlýyý, salatayý her yemeði...

Derler ya “Sýrtýmda taþýsam bana yaptýklarýnýn karþýlýðý olmaz” diye, aslýnda aynen öyle hissediyorum ama benden küçücük bir sofra iþte! Bugün senin için yazýyorum annem... En sevdiklerini tek tek paylaþýyorum. Sanýrým ilham gelerek hazýrladýðým balýk çorbama da bayýlacaksýn! Senin ve tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun. 

ZUZU’NUN YAVRULARI CÝCÝ ANNE ARIYOR

VE yýlýn ilk bahar müjdesi! Star gazetesinin güzeller güzeli kedisi Zuzu, geçen hafta yeni bebeklerini dünyaya getirdi. O henüz çiçeði burnunda bir anne. Annelerin en tatlýlarýndan. Annem derdi ki “Kediler, köpekler anne olmasýn.” Kediler hakikaten bir baþka düþkündür bebeklerine, bir dakika ayrýlmýyor bebeklerinin baþýndan. Patilerinin arasýndaki minik yumaklara bir itina, bir sevgi anlatamam. Kutusu, yemekleri, tüm ihtiyaçlarý fahri anneleri olan ekimizin biricik sevgili görsel yönetmeni Mana Güzey tarafýndan tam tekmil hazýrlandý. Anneleri gibi onlarý pamuklara sarýp sarmalayacak sahiplerinin olmasý gerekecek ki baþlarýna bir iþ gelmesin buralarda. Bu güzeller güzeli melekler için bir ömür cici anneliðe adaysanýz maillerinizi bekliyorum!

Anneler Günü Mönüsü

* Balýk Çorbasý 

* Ispanakla karýþýk ot haþlama 

     (Limonu mutlaka sofrada eklenecek.)

* Havuç salatasý

    (Üzerinde mutlaka hurma zeytin bulunacak.)

* Kalkan balýðý tava

     (Yanýnda tuzla ovulup buharda 

     haþlanmýþ patates olacak.)

* Herhangi bir meyve tatlýsý

    (Balkabaðý veya ayva olabilir ama ne 

    olursa olsun üzerine mutlaka suda 

    beklemiþ bol ceviz ilave edilecek.)

Balýk çorbasý

MALZELEMER:  * 4 iskorpit balýðý* 1 levrek * 1  kök kereviz * 200 gr beyaz midye (vongole) * 1 kuru soðan* 1 patates * 1 limon * 2 yemek kaþýðý un * 1 litre su  * Taze soðan, maydanoz, tuz ve karabiber

Yapýlýþý: Ýskorpitleri ve levreði bir litre suda 15 dakika haþlayýn. Balýklarýn kýlçýklarýný temizleyip iri parçalar halinde tencereye alýn. Suyunu (kýlçýk olmadýðýna emin olun) blenderdan geçirin ve balýðýn üzerine aktarýn. Tekrar ocaða alýn, kaynamaya baþladýðýnda un ve limonu çýrpýp ekleyin, biraz kývam aldýðýnda vongoleleri ekleyip 1-2 dakika midyeler açýlana kadar bekletin ve kaselere paylaþtýrýn. Üzerine ince kýyýlmýþ taze soðan ve maydanoz serpip servis yapýn.

NOT: Vongole yerine baþka bir midye çeþidi de kullanabilirsiniz. Midyeleri satýn aldýktan sonra suda ve buzdolabýnda mufafaza edin. Açýk olanlarý atýn. Midyeler tamamen kapalý olmalý, haþlandýðý zaman açýlmalý.

Kabak tatlýsý

MALZELEMER (6-7 KÝÞÝLÝLÝK): 

* 4 dilim balkabaðý  * 2 su bardaðý toz þeker * 2 yemek kaþýðý kireç 

* 1 çay bardaðý su * Yarým limon suyu * Yeteri kadar kýrýlmýþ ceviz 

* Taze süt kaymaðý

Yapýlýþý:  Kabaðý dilimleyip yýkayýn. Kireci beþ litre suyla karýþtýrýp bir saat dibe çökmesini bekleyin ve suyunu baþka bir kaba alýn. Kabaklarý içine atýp bir saat bekletin ve çýkarýp yýkayýn. Bir tencereye kabaklarý dizip þekeri dökün, kapaðýný kapatýp bir gece buzdolabýnda bekletin. Ertesi gün ocaða alýp bir çay bardaðý su ekleyerek yumuþayana kadar kýsýk ateþte piþirin. Limon suyunu ekleyip iki dakika sonra ocaktan alýn. Kaymak ve cevizle servis edin.