Darbenin arkasýnda Amerika mý var? Cevabýný herkesin ve bu arada Amerikalýlarýn da çok iyi bildiði bu soruyu gündeme getirmemin (elbette) anlaþýlabilir bir nedeni var.
Bugüne kadar ülkemizde (ve Atlantik etkisindeki sair ülkelerde) gerçekleþtirilen darbelerin arkasýnda Amerika hep var oldu.
Bu durum, Amerikan (devlet ve istihbarat) yetkilileri tarafýndan da yalanlanmýyor. Hatta Amerika’nýn darbelerdeki belirleyici rolü, her zaman “övünç nedeni” sayýlmýþtýr. (“Soðuk savaþ dönemi” liderlerinin ve istihbarat yetkililerinin açýklamalarýna/itiraflarýna bakabilirsiniz. Ýnternet mecralarýnda yapacaðýnýz basit bir tarama bile, önünüze binlerce “tanýklýk” getirecektir.)
Bu cümleden olarak, “15 Temmuz giriþiminin arkasýnda müttefikimiz Amerika var” yargýsý, haksýzlýk olarak görülmemeli.
En azýndan þunu söyleyebilirsiniz:
Darbe giriþimi (bütün dünyayý dinleme ve izleme kapasitesine sahip tek ülke) Amerika tarafýndan biliniyordu. Buna “hayýr” derseniz, hem Amerika’ya haksýzlýk yapmýþ, hem de zekâmýzla alay etmiþ olursunuz.
Böyle bir darbe biliniyordu... Amerika Dýþiþleri Bakaný John Kery’nin darbe giriþimi öncesinde ve sonrasýnda yaptýðý açýklamalarý izlerseniz, bunu daha net görürsünüz. Birbirini hem nakzeden, hem tamamlayan bu iki açýklama, Kery’nin bir “bilgi”ye dayalý olarak konuþtuðunu gösteriyordu
Hayýr, “Ýncirlik” bahsine hiç girmiyorum.
Ýncirlik üssündeki yaþanan rezillikler, hem Amerika’nýn darbe giriþiminden haberdar olduðunu, hem de “yancý” ve “dolaylý aktör” olarak darbenin içinde yer aldýðýný ele veriyordu.
Ýkmal uçaklarý Ýncirlik üssünden havalanacak, Amerika bundan haberdar olmayacak, öyle mi?
Ýncirlik üssünde görevli Tuðgeneral (darbe giriþimi öncesinde) birtakým yerli ve yabancý ziyaretçiler aðýrlayacak, o ziyaretçilerle gizli toplantýlar düzenleyecek (o toplantýlarýn “kayýt dýþý” olduðunu artýk biliyoruz, bunu Genelkurmay Baþkanlýðý da açýkladý), Amerika bundan haberdar olmayacak, öyle mi?
Uzatabiliriz...
Darbe lideri (ve “Yurtta Sulh Komitesi” Baþkaný) Fetullah Gülen’in CIA icazetiyle Amerika’da “tutulduðu” ve operasyonel amaçlar için “kullanýldýðý” bilgisi bile yetiyor, Amerika’nýn darbe giriþimindeki rolünü açýklamaya.
Bu bilgiler kesmediyse, Wikileaks’in kurucu Julian Assange’ýn açýklamalarýna bakabilirsiniz. Detaya girmeyeceðim. Yer sorunum bulunduðu için Assange’ýn açýklamalarýný aktaramýyorum. Ýnternetten bulup okuyabilirsiniz.
Bu kadar bilgiyi niçin sýraladým?
Þundan:
TBMM Dýþiþleri Komisyonu’nda görevli üç deðerli parlamenter, bundan bir süre önce (“Gülen’in iadesi” konusunda kulis yapmak üzere) Amerika’daydý.
Komisyon üyeleri, “faaliyetleri” çerçevesinde basýnýn karþýsýna çýktýlar, Amerikalý gazetecilerin sorularýný cevapladýlar.
CHP’li üye (Ýstanbul milletvekili Oðuz Kaan Salýcý), darbe giriþiminin arkasýnda Amerika’nýn olduðuna iliþkin Türk kamuoyunda güçlü bir inanýþ bulunduðunu, Fetullah Gülen’in Amerika’da tutulmasýnýn da bu inancý “kuvvetlendirdiðini” söyledi.
MHP’li üye de (Erzurum milletvekili Kamil Aydýn) benzer sözcüklerle olmasa da, ayný þeyleri tekrarladý.
Komisyon Baþkaný AK Parti Malatya milletvekili Taha Özhan ise (nedense) ironi yapmayý tercih etti: “Hayýr, darbe giriþiminin arkasýnda Amerika’nýn olduðuna inanmýyorum. Kesinlikle.”
Haberi, Hürriyet gazetesinde okudum. Farklý ve eksik aktarmýþlardýr düþüncesiyle (Özhan’ýn yaptýðý ironiyi görürüm niyetiyle) diðer mecralara baktým. Evet, aynen böyle demiþ: “Hayýr, darbe giriþiminin arkasýnda Amerika’nýn olduðuna inanmýyorum. Kesinlikle.”
Ýroninin, Amerikalý gazeteciler tarafýndan algýlanýp algýlanmadýðýný bilmiyorum. Görüntüleri izledim. Algýlanmamýþ olduðu kanaatine vardým. (Ýroninin öncesinde ve sonrasýnda söylediði þeyler rahatsýz edici deðil, hakkýný teslim etmek lazým... Ama ironi olmamýþ.)
Kaldý ki, ironi yapmýþ olduðunu Taha Özhan’ýn beyanýndan anlýyoruz. “Ýroni yaptým, baþka taraflara çekildi. Bir fasýk haber getirdiðinde...” demese, birçoðumuz anlamayacaðýz.
Burada “fasýk” kim (hangi yayýn organý) bilmiyoruz ama bence gereksiz bir “espri giriþimi” olmuþ... Ve de çok yanlýþ!
Fetullahçý çeteye karþý tavrýný bildiðimiz ve takdir ettiðimiz Taha Özhan’dan daha “dikkatli”, daha “özenli” davranmasýný beklemek, bir aðabeyi ve dostu olarak hakkýmdýr diye düþünüyorum. Yanlýþ mý düþünüyorum?
Mizah duygusu geliþmemiþ insanlara espri yapmamalý.
En azýndan yerini ve zamanýný kollamalý!