CNN: Türkiye’nin kaygýlarýný dikkate alacaðýz

Taksim Gezi Parký’nda baþlayan eylemlerine ‘uluslararasý destek’ten söz edilirken en çok ‘9 saat canlý yayýn yapan’ CNN’in adý geçti. 16 Haziran Pazar günü, Baþbakan Erdoðan Ýstanbul Kazlýçeþme’de yaptýðý mitingde, geniþletilmiþ meydaný ve baðlantýlý caddeleri dolduran yüzbinlerce kiþiyi göstererek, “Uluslararasý medya bunu da gizleyin. Hadi bakalým. BBC, CNN, Reuters... Günlerdir yalan haber ürettiniz. Türkiye’yi dünyaya farklý gösterdiniz” diye seslendi.

Bu ses, ertesi gün CNN’in internet sitesinde yankýlandý, ancak CNN bir baþka ‘hata’yla bu sesi ‘taçlandýrdý’. Kazlýçeþme’deki yüzbinleri gösteren fotoðraflar, “Türkiye’de hükümet karþýtý protestolar”baþlýðýyla verdi!

17 Haziran pazartesi günü þirketin Atlanta’daki merkezinde Erdoðan’ýn tepkisine neden olan Türkiye yayýnlarýyla ilgili çalýþma baþlatýlmasý kararý alýndý. Yayýnlar gözden geçirildi, Türk medyasýnda yer alan hükümetin eleþtirileri toplandý. Türkiye’deki eylemlerle ilgili yayýnlarýn süresinin uzunluðu, tarafsýzlýk, objektiflik ve haber dili konusundaki eleþtiriler deðerlendirildi. Ve bir yayýn temsilcisinin Türkiye’ye giderek hükümet yetkilileriyle bizzat görüþmesinin daha yararlý olacaðýna karar verildi.

Randevu, basýn yayýndan sorumlu Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç’tan istendi. Arýnç, Baþbakan Erdoðan’ý bilgilendirdikten sonra Basýn Yayýn Enformasyon’a talimat vererek, CNN International’ýn Gezi yayýnlarý dosyasý hazýrlattý.

28 Haziran Cuma günü randevu günü Atlanta’ya bildirildi. 2 Temmuz pazartesi günü, CNN Ýnternational’ýn Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Parisa Khosravi, Baþbakanlýk’a gelerek Arýnç’la 1.5 saat süren bir görüþme yaptý. 24 yýlda CNN International Kýdemli Baþkan Yardýmcýlýðý’na yükselen Ýran asýllý Parisa Khosravi, bugün dünya çapýnda 200’den fazla büro ve ortaklýðý yönetiyor. Bu konumu nedeniyle toplantýda ‘söz sakýnýlmadý.’ 

CNN Ýnternational’ýn Gezi olaylarýyla ilgili TV ve internet sitesindeki yayýnlarý fotoðraf  ve video olarak Khosravi’nin önüne konuldu. Yanlýþ bilgilere dayalý haberler ve abartýlý yorumlardan örnekler sýralandý. Olaylar, eylemciler, katýlýmcý örgütler, yaralanan, gözaltýna alýnan ve tutuklananlarla ilgili gerçek veriler iletildi; bu verilerin haberler yapýlýrken de ulaþýlabilir bilgiler olduðu vurgulandý. Þu sorularýn altý özellikle çizildi: “Böyle bir kitlenin eylemi ‘devrim’ veya ‘Arap Baharý’ diye nitelenebilir mi? Wall Street eylemlerini ne kadar süreyle ve hangi baþlýklarla verdiniz? Türkiye yayýnlarýnýzla kýyaslayýn. Biz bu kýyaslamayý yaptýðýmýzda abartýlý bir durumla karþýlaþýyoruz. Ayný þey, ayný tarihlerde Londra’daki G8 karþýtý eylemler için de geçerli. Daha toplantýlar baþlamadan önce eylemlere polis sert müdahale etti, ilk günlerde gözaltý sayýsý Türkiye’den fazlaydý. Ama CNN ve BBC gayet serinkanlý haberler yaptý. Türkiye’deki olaylara daha heyecanlý bir bakýþ var. Biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak yaklaþýk 11 yýlýmýzý demokratikleþmeyle geçirdik, hala yapýlacak þeyler var ve bunlar üzerinde çalýþýyoruz. Basýn özgürlüðü de bizim için birinci sýradadýr. Taksim, Ankara ve diðer þehirlerdeki eylemleri pek çok kanal her gün saatlerce yayýnladý. Aralarýnda provokatif yayýnlar da vardý ama müdahale edilmedi. Ancak habercilik reflekslerini aþtýðýný düþündüðümüz durumlara da tepki gösterdik. CNN International gibi deneyimli bir kurumun tek taraflý ve abartýlý yayýn yapmasýna tepkimiz de bu yüzden.”

Khosravi, haberlerle ilgili suçlamalara karþý savunma yapmadan dinledi ve not aldý. CNN’in habercilik kaygýsýyla hareket ettiðini, ancak Türkiye’nin kaygýlarýný da gözeteceklerini, haberlerde kastý aþan bir durum olup olmadýðýný inceleyeceklerini belirtti. Sadece, Kazlýçeþme mitinginden fotoðraflarýn “Türkiye’de hükümet karþýtý gösteriler” baþlýðýyla verilmesi konusunda, “Kasýt yoktur ama bir hata olmuþ” diyerek özür diledi.