Çocuðu obez yapan 5 neden

Çaðýn hastalýðý obezite çocuklukta baþlýyor. Fazla kilolarla savaþmak ise öncelikle aileye düþüyor. Çocuklarýnýn þiþman olmamasý için ailelerin yeme düzenine, spora ve uykuya dikkat etmeleri gerekiyor.

Ailelerin þiþman çocuklarýna kilo verdirme çabasý çoðu zaman hüsranla sonuçlanýyor. Zayýflama merkezlerini dolaþan aileler çocuklarýna kilo verdirmekte baþarýlý olamadýklarý gibi, sürekli yiyecek kýsýtlamasý yaparak çocuklarýnýn psikolojisini de olumsuz etkiliyorlar. Þiþmanlýðýn çözümü zor ancak sorunu önlemenin yolu kolay. Eðer çocuðunuzun kilo almasýný engelleyemezseniz, yanlýþ beslenme alýþkanlýklarýný da olumlu hale getirmede baþarýlý olamayacaksýnýz demektir. Çocuðunuzu bu 5 nedenden korursanýz kilo almaktan da korumuþ olursunuz.

-Kahvaltý etmeme: Þiþman çocuklarýn kahvaltýyý genelde atladýklarý ya da kahvaltýyý evde yapmayýp okulda öðle yemeðine yakýn bir zaman diliminde yüksek yaðlý ve kalorili yiyeceklerden yiyerek geçiþtirdiði, yapýlan çalýþmalarda bildirilmektedir. Ýngiltere’de pilot okullardan bazýlarýnda yapýlan þiþmanlýk tarama sonuçlarýna baktýðýmýzda kahvaltý yapmayan çocuklarýn kahvaltý yapanlara göre 1.5 kat daha fazla þiþman olabilecekleri istatistiksel olarak gözlemlenmiþtir.

-Aile ile birlikte yemek yememe: Birçok çalýþma çocuklarýn en az 2 öðününü, sürekli olarak aile ile beraber yemesinin, þiþmanlýðýn oluþmasýný engellemede önemli derecede etkili olduðunu göstermektedir. Araþtýrmacýlar bunu evde yapýlan yiyeceklerin ev dýþýnda servis edilebilecek herhangi hazýr besine göre daha az yaðlý ve daha az kalorili olduðuna baðlamaktadýr.

-Atýþtýrmaya yönelme: Atýþtýrma sýklýðý ve yenilen atýþtýrmalýðýn kalorisinin yüksek olmasý þiþmanlýk için ciddi bir tehdittir. Almanya’da okul çaðý çocuklarda atýþtýrma alýþkanlýðý öðrenciler arasýnda 2006 yýlýndan 2012 yýlýna kadar ortalama yüzde 24'den yüzde 44'e yükselmiþtir. Ve yenilen yiyeceklerin günlük kalori alýmýnýn yüzde 25'inin atýþtýrmalýklardan geldiðini bildirmiþtir. Atýþtýrmalýk olarak hazýr bisküvi, gazlý veya gazsýz þekerli içecek, dondurma, cips ve çikolata gibi kalorili besinlerin daha çok tercih edildiði gösterilmiþtir.

-Uykusuzluk: Saðlýklý büyüme ve geliþmenin temelinin, saðlýklý uyku düzeninden geçtiðini araþtýrmacýlar sýklýkla söylemektedir. Az veya fazla uyku, okul çaðý çocuklarýnda þiþmanlýðýn geliþmesine neden olabiliyor. Az uyuyan çocuklarda fazla yemeyi tetikleyen ghrelin hormonu artýyor ve metabolik olarak açlýðý, fazla yeme ile kendini gösterebiliyor. Çocuklarýnýzýn 8-10 saat uyku uyumasýný saðlamak kilo almamayý saðlayan bir faktör olarak deðerlendiriliyor.

-Fiziksel aktivite yapmamak: Egzersiz yapma alýþkanlýðýnýn olmamasý þiþmanlýk ile direk ilintilidir. Aktivitesiz çocuklarýn þiþmanlýkla baþ edememelerinin doðal bir süreç olduðunu belirten araþtýrmalar, aktivite yapmayan çocuklarýn aktivite yapanlara göre 4 kat daha fazla þiþmanlýk riski taþýdýðýný belirtiyorlar.

Sonuçta düzenli kahvaltý yapan, aileleri ile yemeklerini yiyen, saðlýklý atýþtýrmalýklara yönelen, düzenli uyuyan çocuklarýn aktif bir yaþamý da benimsediklerinde þiþmanlýktan korunmalarý yüzde 90 olmaktadýr.