ParkZon’un kurucusuna ve Muzipo Kids’in genel müdürüne “Ne yapalým da çocuklarýmýz hem güvenli ortamlarda büyüsün hem de hareket etsin, oynasýn, öðrensin, keþfetsin?” sorusunu sordum.
Üst kat komþumuzun bugünlerde ikinci yaþlarýný kutlamaya hazýrlanan ikizleri var. Ýkisi de erkek. Ýkisi de çok tatlý, akýllý, býcýr býcýr. Ve sabýrsýzlýkla beklediðinizi tahmin ettiðim özelliklerini sona sakladým; çok hareketliler hatta çok çok hareketliler. Tam da olmalarý gerektiði gibi... Zira çocuk çocuktur, köþe yastýðý gibi koyduðun yerde durmaz... (Hemen parantez açýyorum, biliyorum bazý çocuklar çok daha fazla hareketli oluyor ama hepimiz farklýyýz iþte.) Geçenlerde bir kahve içimi için uðradýðýmda bütün dolap kapaklarýnda ve çekmecelerde gördüðüm kilitler, beni geçmiþe götürdü. Kerem ve Elvan büyürken evimiz küçüktü ve çok fazla mutfak dolabýmýz yoktu. Kahveyi, þekeri ve kremayý almak; kaþýðý bulmak için her seferinde þifreli kasa açar gibi birkaç iþlem yapmak zorunda kalmadýðým için þanslýymýþým! Sohbet ederken, çocuklarýmýzýn geçirdiði ufak tefek kazalarý gülerek -tabii þimdi, üzerinden zaman geçtikten sonra- anlattýk. Ben de güvenlik konusunu bana yeniden hatýrlatan bu konuþmanýn ardýndan konunun uzmanlarýna danýþarak “Ne yapalým da çocuklarýmýz hem güvenli ortamlarda büyüsün hem de hareket etsin, oynasýn, öðrensin, keþfetsin?” diye sordum... Danýþtýðým ilk isim, çocuklu çocuksuz pek çok ünlüye güvenlik sistemi hizmeti veren ParkZon’un kurucusu ve çocuk geliþim uzmaný Pekcan Birinci.
Ona fýrsat verin
Birinci, öncelikle evlerde ve okullarda kaza riski olan alanlarýn belirlenmesi gerektiðini söylüyor. Örnek olarak da kapý menteþelerini, beton kolon ve radyatör kenarlarýný, elektrik prizlerini, balkona açýlan kapýlarý ya da merdiven iniþ çýkýþlarýný veriyor. Buralarda meydana gelebilecek kazalarý ise kapýlara parmak sýkýþmasýný önleyecek aparatlar takarak, kenar ve köþe koruyucularý kullanarak, balkon ve merdivenler için çocuk güvenlik kilitleri ve kapýlarý ekleyerek önlemek mümkün. Evlerin çocuklarýn keþfetme ve öðrenme alanlarý olduðunu vurgulayan ve bu duygularýný köreltecek uygulamalardan kaçýnmak gerektiðini kaydeden Birinci, anne babalarýn güvenliði saðlamak adýna yaptýklarý kimi yanlýþlara dikkat çekiyor:
“Anne babalar genelde çocuða zarar verecek tüm eþyalarýn ortadan kaldýrýlmasý ve tehlikeli bulduklarý yerlere yastýk ve benzeri eþyalar koyarak ya da çocuklarý korkutarak onlarý engellemek istiyor. Oysa evi güvenli hale getirdikten sonra çocuðun serbest kalmasý, araþtýrma ve keþfetme isteðinin engellenmemesi ve ona deneme fýrsatý verilmesi gerekmektedir.”
Çocuklarýn alaný sadece evle sýnýrlý deðil. Havalar biraz serinlese de parklar hala koþup oynamak için onlarý bekliyor. Birinci “Çocuk parkta oynarken mutlaka bir yetiþkin kontrolünde olmalý. Kaydýraklarda boynuna takýlmamasý için uzun baðcýklar, sarkan atkýlar kullanýlmamalý” uyarýsýnda bulunmayý da ihmal etmiyor.
Hareket etmeden olmaz
Çocuklarý tehlikelerden koruyanýn hareketsizlik deðil tam tersine sýnýrlarýný öðrenebileceði, kendine zarar vermeden deneyimledikleriyle kazandýðý güven duygusu olduðunu düþünüyorum. Tabii fokur fokur kaynayan çaydanlýða elini yapýþtýrmasýndan ya da sandalyenin tepesine ata biner gibi oturmasýndan bahsetmiyorum... Hareketin ve dengenin öðrenmeye etkisi olduðu da ortada çünkü. Günümüz çocuklarýnýn hareketsizliðine çözüm önerileri sunan Muzipo Kids’in Genel Müdürü ve Çocuk Geliþim Uzmaný Ýlkiz Özcan Sönmez de þöyle bir hatýrlatmada bulunuyor:
“Günümüzde çocuklar günlerini hareket etmeden geçiriyor. Eskiden sokaklarda oynayýp keþfeden, hayatý sosyalleþerek deneyimleyen ve gezen çocuklar, günümüzde sokaktaki arkadaþlarýnýn yerine teknolojiyi koyduklarý için hareket ederek eðlenebileceklerini unutuyor. Biz de uzman akademisyenler tarafýndan hazýrlanan hareket eðitimimizle 18 ay-12 yaþ arasý çocuklarýn fiziksel geliþimlerine katkýda bulunmayý ve çocuklara doyasýya hareket edebilecekleri güvenli bir ortam saðlamayý amaçlýyoruz.”
Hareket eðitimi çocuklara erken yaþta spor alýþkanlýðý da kazandýrýyor. Üstelik denge, koordinasyon ve esneklik becerileri de geliþtiði için kontrollü hareket edebilmeyi yani kendilerini koruyabilmeyi de öðreniyorlar. Kýsacasý yaþasýn hareket! Güvenliði elden býrakmadan tabii...
Keþif Dünyasý’na yolculuk
Öðrenme alanýnda okul dýþýnda en kapsamlý kurumsal programlardan biri olarak kabul edilen Keþif Dünyasý projesi þimdi Türkiye’de. Henkel bu kapsamda her gün Türkiye’de okul ziyaretleri yaparak çocuklara bilimi sevdirecek laboratuvar uygulamalarý gerçekleþtiriyor.