Çocuk eğitiminde döverek disiplin etme meselesi

Mesleğim gereği acıklı hikayeler dinliyorum. Erişkin yaştaki kişilerin çocuklukla anlattıkları hikayelerin bir kısmında cani, acımasız, sorumsuz ve açıkça kötü anne babalar var. Bir kısmında ise çocuklarını disipline etmeye çalıştığını düşünen ama bunu yaparken çocuklarına zarar veren anne babalar var. 

Çocukların disipline ihtiyaç duyduğu kabul edilebilir. Çocuklara kurallar ve sınırlar konularak rehberlik yapılması gerekir. Ama disiplin adına yersiz, gereksiz, aşırı, sert dövmeler veya sürekli eleştiri ve aşağılamalar çocuklara açıkça zarar verir. Çocuğu adam etmek adına ona açıkça zarar vermek tam da bir trajedi. Üstelik zarar görmüş çocuk daha sonra yapıp ettikleri ile o anne babanın burnundan getirebiliyor.

 

Çocuk dövmenin beş farklı hali

Çocuğu dövmenin değişik şekilleri var. Bir şeklinde psikopat özellikleri olan bir baba / anne var. Bu kişiler bilinçli bir şekilde çocukta korku yaratmaya çalışıyorlar. Dövmeyi çocuğu itaat ettirmenin, kontrol etmenin tek yolu olarak kullanıyorlar. Bu kişiler siyaseten dövüyorlar. Acımasızca dövüyorlar. Vicdan acıması hissetmeksizin dövüyorlar. 

Çocuğu dövmenin diğer bir şekli öfke kontrolü olmayan bir baba veya annenin dövmesi. Bu kişiler döverek kontrol etme siyasetinden ziyade ani öfke ile fena halde dövüyorlar. Öfke sonrası dövmelerinden pişman olabiliyorlar. 

Çocuğu dövmenin diğer bir şekli de alkol etkisi altında iken çocuk dövmektir. Alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin bir kısmı ayıkken çocuklarını dövmezken sarhoş iken çocuklarını dövebiliyorlar. 

Çocuk dövmenin diğer bir şekli de adam etmek, terbiye etmek adına yapılıyor. Örneğin ders çalışması için, eve zamanında gelmesi için, yanlış arkadaş edinmemesi için vb. gerekçelerle dövülüyor. Baba veya anne döverek çocukta bir değişim gerçekleştirmeye çalışıyorlar. 

Çocuk dövmenin diğer bir şekli de çocuğun yaptığı açık bir kabahate karşılık ceza vermek amaçlı dövme. Örneğin çocuk kardeşine kötü davranıyor, bunun karşılığında da anne baba çocuğu dövüyor.

 

Çocuk dövmenin sosyal ve psikolojik sonuçları

Dövmenin farklı şekilleri, çocuğun dövülmeyi nasıl algıladığı ve anne babanın çocukla diğer alanlardaki ilişkileri bir araya gelip dinamik etkileşerek çocukta psikolojik sonuçlar doğuruyor. Fena halde dövülme, siyaseten dövülme, tekrarlayıcı dövülme ve anne babanın diğer alanlarda da iyi hallerinin olmaması dövülmenin psikolojik açıdan ağır zarar vermesine sebep oluyor. 

Sonuç olarak, disiplin etme amaçlı çocuk dövmelerin oldukça riskli bir tarafı var. Çocukların zihni bölünebiliyor veya kalıcı ve güçlü psikolojilerin oluşmasına sebep olabiliyor. Bu çocuklar daha sonra ya anne babalarına ağır bedeller ödetebiliyor ya da hayatları boyunca anne babalarından psikolojik ve sosyal olarak uzak durabiliyorlar.