Çocuk saðlýðý mutfakta baþlar

Saðlýklý beslenmenin temellerinin atýldýðý 0-3 yaþ döneminde annenin yiyeceklerin hazýrlanmasý ve piþirilmesi konularý üzerinde titizlikle durmasý gerekiyor.

Bebek beslenmesinde 0-3 yaþ arasý kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduðu gibi beslenme konusunda da- bebekleri için mümkün olan en iyi baþlangýcý yapmasý gerekir. Saðlýklý beslenmenin temelleri bu yaþ aralýðýnda atýlýr ve bu dönemdeki beslenme alýþkanlýklarý bebeðin ileri yaþlardaki saðlýðýný etkiler. Bebeðinizin saðlýklý beslenmesine destek olmak üzere, ona yemek hazýrlarken dikkat etmeniz gereken noktalarýn baþýnda besinlerin hazýrlanmasý ve piþirilmesi konusu geliyor. Besinleri hazýrlamak ve piþirmek için besinlere uygulanan iþlemler, besleyici deðerini artýrabilmekte, azaltabilmekte veya en önemlisi zarar verebilmektedir. Besinleri yemek þekline getirirken besleyici deðerinde ki azalmaya ve saðlýða uygunluðuna dikkat etmek gerekmektedir.

Bir günlük yemek yapýn

Meyveler kesildikten ve suyu sýkýldýktan sonra bekletilirse vitamin kayýplarý oluþur. Her öðünden sonra 1 fincan veya bir çay bardaðý meyve suyunun içilmesi veya püresinin yenmesi öðünlerde alýnan besinlerin biyoyararlýlýðý yani bedene faydasýný artýrýr.

Aþýrý kaynatma ile sütteki vitaminler azalýr. Piþirilirken, üst kýsmý kabardýktan sonra karýþtýrýlarak 4-5 dakika kaynatýlýp soðuk yerde 1-2 gün saklanabilirler. 

Sebzeler doðranmadan önce  yýkanmalý. Piþirilerek hazýrlanan yiyecekler taze ve bekletilmeden tüketilmeli, saklama  süresinin uzamasýnýn besin  deðerlerinin azalmasýna ve  organizmalarýn üremesine  yol açtýðý unutulmamalý. 

Yoðurtta hazýrlanýp kullanýma geçtikten sonra oluþan yeþil su,  dökülürse vitamin deðeri azalýr. 

Tarhana en besleyici çorba

 Ev tarhanasý çocuklar için en besleyici çorbalardandýr. Tarhana güneþte kurutulursa vitamin deðeri azalýr.

Kurufasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi piþirildiðinde besleyici deðerleri artar. Kurubaklagiller 4-5 saat ýslatýlarak piþirilmelidir.

Yumurta haþlanýrken özellikle beyazýn piþmesine önem verilmeli, sarýsýnýn da yumuþak kalarak kolay tüketilmesi saðlanmalýdýr. Yumurta hiçbir zaman çið tüketilmemelidir.