Çocuk yasa tanýtým filmi

Yeni anayasa þekillendirme çalýþmalarýnýn yapýldýðý bugünlerde, Mustafa Ruhi Þirin’in baþkanlýðýný yürüttüðü Çocuk Vakfý, çocuk haklarýnýn da öncelikli olarak gözetildiði bir metin için animasyon bir film üretti. Birkaç saniyelik filmde slogan olarak, “Çocuklarýn görünür olduðu anayasa isteriz. Anayasadan önce Çocuk Yasa!” sözleri sözel tabaný oluþturuyor. Toplum yapýsýnýn temelini oluþturan çocuklar anayasada ne kadar yer alýyor veya anayasanýn ruhuna ne denli nüfuz ediyor, üzerine düþünülmesi gereken bir durumdur.

Çocuk haklarýnýn görsel iletiþime dönük yanýna bakacak olursak, her yerde ve her zeminde çocuklarýn zihni algýsýna yönelik fireler verildiðini görürüz. Son derece dikkatli bir algýlama yetisine sahip bu körpe zihin dünyasý, yetiþkinlere dönük olarak ortaya konan her türlü imaj bombardýmanýna maruz kalmaktadýr. Ýlaveten, çocuklar için yapýlan film ve animasyon eserlerde çocuðun zihniyet yapýsýný ideolojik veya duygusal biçimde olumsuz olarak etkileyebilecek imge veya alt okumalar maalesef ziyadesiyle yer almaktadýr. Þiddetle beraber çocuðu cinsi olarak uyarabilecek imgeler, ilerinin genci ve yetiþkinin ruh dünyasýný herhalde yapýcý bir þekilde etkilememektedir.

Çocuk haklarýnýn yetiþkinlerin elinde olduðuna vurgu yaparak, sosyal sorumluluðun ayný yetiþkinlere dönük olarak yüklenilmesinde olduðu gibi, çocuklarýn zihni ve duygusal geliþimi için de üstlenilmesi gerekmektedir. Þiddetin, kabalýðýn, aðýz bozukluðunun, cinsi göndermelerin yer aldýðý görsel ve sözel performanslar çocuðun dünyasýna girdirilmemelidir. Ancak maalesef biliyoruz ki, çocuðun hedef ve materyal olarak ele alýndýðý ve istismarýn üst derecelerde yaþandýðý görsel yaratýmlar özellikle internet ortamýnda kol gezmektedir.

Sözünü ettiðimiz sosyal sorumluluk çerçevesinde, korumacý tutum ve perspektifler devreye sokulup, çocuða yönelik böylesi yayýnlar da kaynaðýndan yaptýrýma uðratýlmalýdýr. Ýnceden, üstü örtük bir þekilde olumsuz yönlendirici yapýlan sinema ve animasyon çalýþmalarý ise eleþtiri süzgecinden geçirilip, bunlarý yayýnlayan mekanizmalarýn uyarýlmalarý söz konusu olmalýdýr. Çocuklarýn manipüle edilmesi, aslýnda yetiþkinlerin manipüle edilmesini talep eden zihniyete sahip ayný menfaat çevrelerinin edimleri arasýnda bulunmaktadýr. Çok yönlü bir mücadele stratejisiyle, çocuðun ve yetiþkinin ruh dünyasýný dumura uðratacak veya incitecek, vasata veya vasatýn altýna mahkum edecek görsel medya ürünlerinin genelin kullanýmýna açýk þekilde sürümünün üzerine kafa yorulmalýdýr.

Çocuðun her türlü algýya açýk boþ levha hükmündeki körpe zihin yapýsý, yetiþkinlerin olumlu veya olumsuz sorumluluk alanýna maruzdur. Ne ekilirse, sonrasýnda o biçilecektir.