Çocuk yetiştirme kitapları nasıl yazılmalı?

Amerika toplumu ile ilgili çocukluktaki istismar öykülerinin sık rastlanılan biçimlerinden biri çocuğun annenin erkek arkadaşı tarafından taciz edilmesidir. Klasik bir öyküde; anne ve baba boşanmıştır, anne ile kalan çocuk eve gelip giden veya artık kendileri ile yaşayan annenin erkek arkadaşı tarafından taciz edilir.  

Yukarıda anlattığım klasik Amerikan taciz öyküsü bizde de görülebilir ama bizde görülen sık bir form değildir. Bizde daha sık görülen formlar aile apartmanında veya memleketten şehre çalışmak veya okumak için gelen bir amcaoğlu/dayıoğlu üzerinden yaşanır. 

Memleketten dayı veya amcanın evine okumak veya çalışmak için gönderilen erkek çocuk modelinde bir toplumsal dayanışma vardır. Olumlu örnekte çocuk kuzenlerine abilik yapar. Hem kendisi sosyal bir sıçrama yapmış olur hem de kuzenleri ile aralarında güçlü psikolojik bağlar oluşabilir. Olumsuz örnekte ise ergenliğin biyolojik dürtü azdırması altında kalmış, kadın bedeni görsellikleri ile kışkırtılmış bir delikanlı, aynı odada yatırılan el altındaki bir kuzuya gizlice, korkutup sindirerek dokunur. 

Aile apartmanı aileler arası destek için güçlü bir modeldir. Olumlu şeklinde aileler arasında dayanışma vardır. Çocuklar yalnız değil kuzenleri ile beraber sosyalleşerek büyür ve kuzenler arasında hayat boyu yakın ilişkiler gelişir. Aile apartmanının olumsuz örneğinde ise aileler arasında uyum yoktur. Eltiler arasında veya kayınvalide ile sorunlar vardır. Ama daha olumsuz örneğinde kuzenler arasında taciz öyküsü oluşur. Çünkü aile apartmanında evlere giriş ve çıkışlar kolaydır. Aileler arası ilişkinin yakın olduğu bu büyük aile ortamında yaşça büyük bir erkek kuzenin yaşça küçük bir kızı taciz edebilir.   

***   

Çocuk yetiştirme önerilerimiz araştırmalardan kaynaklanmalı: Çocuk yetiştirme ile ilgili önerilerimiz hem pozitif olanları hem de riskleri işaret etmelidir. Üstelik Amerikan kitaplarının çevirisi şeklinde değil, kendi toplumumuzda olup bitenler üzerinden oluşturulmalıdır. Amerikan kitapları üzerinden çeviri veya esinlenerek oluşturulmuş kitaplarda memleketten gelip evde kalan kuzenden veya aile apartmanının imkanları veya risklerinden bahseden bir içerik olmaz. 

Çocuk yetiştirme ile ilgili etkili bir rehber kitap metodolojiye dayanan bir yöntemle yazılmalıdır. Olumsuz yaşantılar klinik veya adli örneklem üzerinden izlenebilirken; olumlu yaşantılar ancak genel toplumdaki araştırma ile açığa çıkarılabilir. İyi bir metin olumlu/iyi ve olumsuz/kötü olanı eş zamanlı göstermelidir. 

Çocuk yetiştirme ile ilgili hazırladığım kitabım Erdem Yayın Grubu tarafından basıma hazırlanıyor. Kitabın içeriğinin yarısı klinik deneyimlerimden, diğer yarısı ise pozitif çocukluk anıları araştırmasında oluştu. Umarım yayın süreci tamamlanır ve sizler de bu eseri ebeveynlik uygulamanızda faydalı bulursunuz.