Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Çocuklar altyazıları okur

Konuya damardan girelim; hepimiz çocuklarımızın mutlu, özgüvenli olmasını istiyoruz. Bu isteğimizin altında da büyüyünce kendilerini rahat ifade edebilmeleri, sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri ve hayatlarından keyif almaları gibi birçok neden yatıyor. Güzel şeyler istiyoruz yani. Peki kendimize bakıyor muyuz? Sağlıklı, mutlu ilişkiler kurmaları için uğraşırken onlara verdiğimiz mesajlarla, eylemlerimiz tutuyor mu? Arkadaşlarımızın arkasından konuşurken arkadaşlığın önemini anlatmak, eşin (kadın ya da erkek fark etmez) her söylediğine ‘Evet’ deyip o yokken atıp tutmak mesela...

ÖNCE SİZ MUTLU OLMALISINIZ

Aklıma ilk gelen örnekler... Oysa uzmanlar uyarıyor: “Çocuğunuza mutlu olmayı öğretmek için önce siz mutlu olun!” “Aaahhh ah, bu koşullarda mı, mutlu olmak mı?” diyenlere hak vermemek mümkün değil. Yine de uzmanların sözlerine kulak verelim.

Ayna Eğitim ve Danışmanlık Uzman Psikolojik Danışmanı Funda Tekelioğlu “Aile çocuğun ilk yaşam okuludur ve bu okulda çocuk kendisine sunulan her şeyi olduğu gibi algılar” diyor ve mutlu bir çocukluğun temelinde birbiriyle uyumlu, anlayışlı, mutlu ebeveynlerin olduğuna dikkat çekiyor. Çocukları ‘algıları açık dedektif’lere benzeten Tekelioğlu “Peki, mutlu aile nedir? Hiç tartışmayan anne babalar mı?” diyenlere de şunları söylüyor: “Mutlu ebeveyn, hiç sorun yaşamayan, tartışmayan, hep güleryüzlü kişiler olarak yorumlanmamalı. Mutlu ailede eşler birbirlerini önemser, takdir eder, birbirlerinin farklı yanlarını kabul edip farklılıklarına da değer verir. Sevgilerini birbirlerine gösterme konusunda cimri davranmazlar. Çocuklar da bunu örnek alarak mutlu olmayı öğrenir. Eşlerin anlaşmazlık yaşadıklarında konuşabilmeleri, çözüm için uğraşmaları, birbirlerine sinirlenseler bile kişiliklerini rencide edecek sözlerden kaçınmaları yeterli.”

BİZ NE YAPINCA ONLAR NE ANLIYOR?

Tekelioğlu, sıkça karşılaşılan davranışlar ve çocukların bunlardan çıkardığı sonuçlara ilişkin şu örnekleri veriyor:

-Anne ile baba aralarındaki bir sorunu çözerken asıl konudan uzaklaşıyor ve “Sen hep...” diye başlayan cümlelerle birbirlerini suçluyor.

Çocuk için altyazı: Problem çıktığında karşındakini suçlayabilirsin.

-Eşler, bağırarak bir şeyler anlatmaya çalışıyor.

Çocuğun altyazısı: Derdimi ancak bağırarak anlatabilirim.

-Ebeveynlerden biri öfkeli ama belli etmiyor, alttan alarak susuyor.

Çocuğun altyazısı: Öfkeni bastır, yoksa sevilmezsin.

-Anne ile baba anlaşamadıkları bir konunun çözüm yolları hakkında konuşuyorlar.

Çocuğun altyazısı: Aynı  şeyi istemesek de konuşabilir, çözebiliriz.

Karı koca olmanın yanı sıra sevgili olmayı başaran çiftlerin çocuklara sevginin sürekliliğini öğreteceğini vurgulayan Tekelioğlu “Çocuğunuz büyüyüp kendi yaşamını kurduğunda ‘Mutlu bir çocukluk geçirdim çünkü anne-babam beni sevdikleri kadar birbirlerini de sevdiler. Bana sevgilerini her koşulda gösterirken birbirlerine de sevgilerini göstermekten vazgeçmediler. Onlar birbirlerine olan sevgilerini tıpkı beni büyüttükleri gibi büyüttüler ve beslediler’ dediğinde tarifi olmayan duygular hissedeceksiniz” diyor. 

Yıllar sonra, bu yazıyı gülümseyerek hatırlamanız dileğiyle, iyi hafta sonları...

ANNENİN AJANDASI

İstanbul’un ortasında bir ‘Renkli Ada’

Size bir adaya kaçma önerisinde bulunuyorum... Öyle ıssız filan da değil, arkadaşlı, etkinlikli bir yer, üstelik de renkli... İki annenin kendi deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu anne etkinlik merkezi Renkli Ada, Taksim’de açıldı. Annelerin kendilerini evinde hissedebilecekleri, yoga, pilates, nefes egzersizleri, masaj, manikür-pedikür gibi kişisel aktivitelerini, çocuklarını bir yere bırakmak zorunda kalmadan yanlarında getirerek gerçekleştirebilecekleri bir yer burası. Anneler, çay-kahve içip sohbet ediyor, çocuklar da parkta oynuyor; rüya gibi. Film gösterimleri, anneler için eğitimler ve atölyelere de ev sahipliği yapacak Renkli Ada, iki yaşındaki Ada’nın annesi Selin Seven ve yine iki yaşındaki Aze’nin annesi Derya Divrikli Gül tarafından açılmış. Çocukları doğduktan sonra eski kariyerlerine son verip anne dostu işleri koyan bu ikili daha önce de aile alışveriş ve paylaşım rehberi anakilavuz.com sitesini hayata geçirmişti. Renkli Ada faaliyetlerini  twitter.com/renkliadaa ve www.facebook.com/renkliada  adreslerinden de takip edebilirsiniz. Tel: (0212) 235 68 60

Perilerin yeni maceraları

Adore Oyuncak tarafından Türkiye’ye ithal edilen ve tüm dünyada çok sevilen lisanslı oyuncak markası Winx Club’ın beşinci seri oyuncakları mağazalarda. Yeni oyuncak serisi, çizgi filme paralel olarak perilerin yeni güç dönüştürücü Harmonix Power özellikleriyle çocukların ilgisini çekiyor. Su altına inen Winx Perileri kazandıkları özel yetenekleri, upuzun saçları, parlak kanatları, birbirinden güzel kıyafetleri ve aksesuarları ile yeni maceralara atılıyor.

Sağlıklı kumaşlarla sevimli tasarımları bir araya getiren Albimini, 2013 koleksiyonuyla, çocuk modasındaki yerini alıyor. Yüzde 100 koton ve doğal malzemelerin kullanıldığı Albimini’de yenidoğan bebek setlerinden tulumlara, önlüklerden havlulara yüzlerce seçenek bulunuyor. 0-6 yaş arası bebek ve küçük çocuklar için üretilen ürünleri anneler, bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk andan itibaren güven içinde kullanabiliyor. İstanbul’da Osmanbey Şair Nigar Sokak’taki mağazasıyla hizmet veren markanın koleksiyonunu www.albimini.com sitesinde de görebilirsiniz.

UNICEF’e destek olun

Güzel tasarımlı, kullanışlı ve kaliteli binlerce çeşit mobilya ve ev aksesuarını düşük fiyatlarla tüketicilerle buluşturan IKEA Türkiye, bu sene de UNICEF ile Save The Children’ın tüm dünyada yürüttüğü eğitim kampanyasına destek veriyor. Bu destek kapsamında, 31 Aralık’ kadar IKEA mağazalarından satın alınan her yumuşak oyuncak için, kampanyaya 2 lira aktarılacak.

Marmara Forum, 80’li yılların çocukluk anılarının renkli karakterlerini bu sefer günümüz çocuklarıyla buluşturacak. Susam Sokağı’nın eğlenceli karakterleri Edi ile Büdü, miniklere eğlenceli saatler yaşatacak. Dünya turnesi kapsamında 28 Kasım-2 Aralık günleri arasında TİM Maslak Gösteri Merkezi’nde 10 oyun sergileyecek olan dünyaca ünlü Susam Sokağı LIVE, Edi ile Büdü karakterleri ile şov öncesinde 18 ve 24 Kasım günlerinde Marmara Forum’da kurulacak “Susam Sokağı Oyun Alanı”nda miniklerle sohbet ederek onlara hediyeler dağıtacak.