Çocuklar ister istemez tanýk oluyor katliam haberlerine. Haber kanalý izlemeseniz bile geçen altyazýdan okuyorlar. O halde ne yapacaðýz?
Söyleyecek söz yok, yazacak kelime... Öyle þeyler yaþadýk ki geçen hafta sonu, Ankara’da Barýþ Mitingi’nde patlayan bombalar tüm Türkiye’yi, hatta dünyayý salladý. Yaþanan, hissedilen acýya, dökülen gözyaþlarýna deðinecek deðilim... Benim dikkat çekmek istediðim konu, çocuklarýmýzýn bundan nasýl etkilendiði, onlara bunu, yaþananlarý nasýl anlatacaðýmýz. Böyle olaðanüstü durumlarda, elim telefona gittiðinde sorularýmý hýzlý hýzlý, art arda sorduðum bir isim An Eðitim ve Aile Danýþmanlýk Merkezi’nden Çocuk Geliþimi ve Eðitimi Uzmaný Nurten Aydýn. Yine ona danýþtým. Çocuklar ister istemez tanýk oluyor katliam haberlerine. Haber kanalý izlemeseniz bile, geçen altyazýdan okuyorlar. O halde ne yapacaðýz?
Aydýn sözlerine, yaþanan bu tür olaylarý duymanýn, görmenin çocuklarýn çok temel ihtiyacý olan güvenlik duygusunu zedelediðini vurgulayarak baþlýyor. Bu nedenle televizyon izlenmemesini, çocuklarýn yanýnda bu olaylarýn deðerlendirilmesinin yapýlmamasýný öneriyor. Bir þekilde duyduklarý, gördükleri olaylar hakkýnda konuþmak gerektiðini de söylüyor. Zira soru iþaretleri daha çok kafa karýþtýrabiliyormuþ: “Çocuklara, bir þeyler duymuþlarsa ya da izlemiþlerse, yaþlarýna göre, anlayabilecekleri bir þekilde ve uygun kelimelerle dünyada, ülkemizde bu tür olaylarýn olabildiðini, dünyada kötü insanlar olabileceðini ama iyilerin daha çok olduðunu söylemek gerekiyor. Onlarýn güvenlik duygusunu böylece yeniden tesis etmek lazým.”
Anne babalara çocuklarýný þiddet içeren bilgisayar oyunlarýndan uzak tutmalarý uyarýsýnda da bulunan Aydýn, onlara empatiyi, sevgiyi güçlendirecek eðitimler verilmesi gerektiðini söylüyor. Çocuðun evde, doðru ve dengeli bir alt zemin geliþtirmesi halinde okul hayatýnda ya da daha sonra karþýsýna çýkacak durumlarla kolayca baþ edebildiðini de hatýrlatýyor.
Oyun oynasýnlar
Türk Psikologlar Derneði ve Ýstanbul Bilgi Üniversitesi tarafýndan yayýnlanan bir baþka açýklama da “Sosyal medyada yaralýlar, ölüler, þiddet içerikli fotoðraflar sýnýrsýzca yayýnlanmakta ve bu olumsuz içerikli görüntüler çocuklarýn bunlarý yýllarca hatýrlayýp olumsuz etkileri altýnda kalmasýna sebep olmaktadýr” deniyor. Özellikle içinde bulunduðumuz þu günlerde çocuklarýn þiddet içerikli programlardan uzak tutulmasý uyarýsý yinelenen açýklamada yer alan önerilerden bazýlarý þunlar:
“Çocuklar olaylardan etkilendiklerini bazen sözlerle ifade etmeyebilir ve endiþelerini büyüklerle paylaþmayabilirler. Ebeveynler çocuklarýnýn davranýþlarýna, oyunlarýna ve resimlerine dikkat ederek, bu olaylara nasýl anlam verdiklerini öðrenmeye çalýþabilirler.
Çocuklar duygu ve düþüncelerini en rahat oyunlarda ifade edebildiklerinden, onlara mümkün olduðunca oyun ortamlarý saðlanmalýdýr. Bu oyunlarda ebeveynler çocuðu yönlendirmemeli ve onun istediði doðrultuda oyuna katýlarak, endiþelerini anlamaya çalýþmalýdýrlar.”
ANNENÝN AJANDASI
Keyif Bebesi’nden mini maðaza
Çocuðunuz için farklý ürünler, yurtdýþýnda tercih edilen markalarýn tasarýmlarýný kullanmak istiyorsanýz Burcu Bayraktar Beþtaþ’ýn Keyif Bebesi Mini Maðazasý’na göz atabilirsiniz. Ýngiltere’den Belçika’ya birçok ülkeden Beþtaþ’ýn kendisinin de kullandýðý markalarýn ürünlerini www.keyifbebesi.com.tr adresinde bulabilirsiniz. 1961’den beri çocuklarýn en sevdiði zürafa Sophie the Giraffe’in tüm ürünleri, Ýskandinav bebek giyim ürünleriyle Unishop, Efsane Japon sling markasý Lucky Mama bu maðazadaki ürünlerden bazýlarý...