Çocuklar için bilimkurgu

Luc Besson’un son filmi Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu, yönetmenin iyice naifleşen bilim kurgu anlayışının net örneği. Son dönemde içi boşaltılmış bir anlayışın örneği olarak görebiliriz...

Luc Besson farklı bir yönetmen. Hem yaptığı filmler hem de mesleki kariyerindeki tercihler bu farklılığın onun kişiliğinin bir parçası olmasını sağladı. Fransız olan yönetmenin filmlerinin künyesinde hep Fransa yazıyor ama sinema diline bakarsak Hollywood’a çok yakın seyreden bir anlayışının olduğu görürüz. Zaten oyuncularını da ünlü yıldızlardan seçiyor. Leon filminde Natalie Portman, Beşinci Element’te Bruce Willis, Jeanne Darc’ta Millia Jovovich, John Malkovich gibi ünlü isimler hep onun filmlerinde yer aldı. Onun filmlerini seyrederken Amerikalılardan daha farklı bir lezzet de alırsınız. Yönetmenin bir özelliği de çok farklı türlerde çektiği filmlerle büyük başarı yakalamasıdır. Tam anlamışla dram diyebileceğimiz Derinlik Sarhoşluğu’ndan sonra Leon’daki aksiyon ile izleyicileri koltuklarına çivileyen yürek yarası bir filmi de çekmeyi başarmıştır. Dram, aksiyon derken bilimkurguda da Beşinci Element ile azımsanmayacak bir başarı yakalamıştır. Bu hafta vizyona giren Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu’nu değerlendirirken Beşinci Element’i de göz önüne almalıyız. Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu renkleri ve Luc Besson’un o kendine has hayalciliği açısından Beşinci Element’in devamı olarak kabul edilebilir. Tabii aradan geçen zaman ve sinema teknolojisinin ilerlemesi Besson’un yaratıcılığını daha da ileri götürmüş. Bu imkanların yönetmenin elini rahatlatması iyi mi olmuş biraz ona göz atalım. Film bir renk cümbüşü, yaratıklar daha parlak. O kadar rengarenk bir evren ile karşı karşıyayız ki filmi ciddiye almakta zorlandım. Hele filmin iki başrol oyuncusunun minyon fizikleri beni iyice gerçeklikten kopardı. Düşünsenize bütün o kötücül yaratıklar ve birlikler karşısında iki çocuk bütün galaksiyi kurtarıyor. Bu denge, filmin seslendiği yaş aralığını iyice düşürüyor. Evet Beşinci Element de öyle büyük dertlere çok eleştirel bir bakış atmıyordu. Ama en azından olgun bir Bruce Willis ile Milla Jovovich’in arasındaki elektrik filmi daha ciddiye almamızı sağlıyordu. Luc Besson gibi duygu ustası bir yönetmenin bu kadar para harcayıp sonunda ergen filmi yapmasını haklı gösteremez. Filmin konusuna gelince...

Valerian (Dane  DeHaan)  ve Laureline (Cara  Delavingne) evrenin düzenini sağlayan insan gezegeni hükümeti için çalışan özel ajanlardır. Kumandanlarının (Clive  Owen) emriyle   Valerian  ve  Laureline,  evrenin  her  köşesinden binlerce farklı türe ev sahipliği yapan, gökada metropolü Alpha’ya göreve giderler. Alpha’nın 17 milyonluk halkı, evreni iyileştirmek için tüm yeteneklerini, teknolojilerini ve kaynaklarını ortaya koymuşlardır. Fakat  ne  yazık  ki,  Alpha’daki  herkes  aynı  amaca  hizmet  etmemektedir. Tam  tersine,  bir takım görünmeyen güçler korkunç bir tehlikeyi üzerlerine salmak üzere iş başındadır. Pierre Christin ve Jean-Claude Mézières’in çizgi romanından uyarlanan filmin senaryosu bizzat Besson’a ait. Ama demin dediğimiz gibi keşke kendini daha ciddiye alan bir uyarlama yapsaydı. Böylece salonlara ergenler dışında gerçek bilimkurgu sevenleri de çağırabilseydik.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Valerian and the City of a Thousand Planets

Yönetmen: Luc Besson

Senarist: Pierre Christin

Oynayanlar:Dane DeHaan, Cara Delavingne, Clive Owen, Ethan Hawke

Yapım: 2017, Fransa, 137 Dk.

VİZYONDAKİLER

Sarışın Bomba

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından önce MI6’nın ölümcül suikastçısı Lorraine Broughton, bir ajanın öldürülmesini araştırmak için Berlin’e gönderilir. Burada ajan David Percival ile işbirliği yaparlar ve ikisi gerilim dolu aksiyona atılırlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Atomic Blonde

Yönetmen: David Leitch

Senarist: Kurt Johnstad

Oynayanlar: Sofia Boutella, Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman

Yapım: 2017, ABD, 115 Dk.

Orman Çetesi 

Maurice bir penguen gibi görünse ormanda bir kaplan tarafından büyütülmüştür ve iyi bir Kung-Fu ustası olmuştur. Maurice, ormanda düzeni korumak niyetindedir. Ormanı yok etmek isteyen kötü Koala Igor ve Babun O’nun ordusuna karşı savaş açar. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Les As de la Jungle

Yönetmen: David Alaux

Senarist: David Alaux

Seslendirenler:Ali Hekimoğlu, Arda 

Kavaklıoğlu, Selay Taşdöğen, Burçin Artut

Yapım: 2017, Fransa

Düzensiz Düzenbazlar

Mümtaz uyanık yardımsı Ziya ise saftır. İki kafadar rahat bir hayata kavuşma hayaliyle yola koyulurlar ancak daha önceden büyük bir kazık attıkları Kara Davut onları bulur.  Kara Davut ikisinin canını bir iş yapmaları karşılığında bağışlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: İbrahim Vurmaz

Senarist: İbrahim Vurmaz

Oynayanlar: Ömer Gecü, Metin Keçeci, İbrahim Vurmaz, Buket Efecan

Yapım: 2017, Türkiye

Churchill

Winston Churchill, 1944 yazında bir milyon müttefik kuvettin gizlice İngiltere’nin güney kıyısında toplandığını öğrenir. Avrupa’yı istila etmeye kararlıdırlar. Önlerinde duran tek şey ise Churchill’dir.  

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Jonathan Teplitzky

Senarist: Alex von Tunzelmann

Oynayanlar: Brian Cox, Miranda 

Richardson, John Slattery

Yapım: 2017, ABD, İngiltere, 106 Dk. 

Çılgın Kolej

Yönetmenliğini Ahmet Kapusuz’un üstlendiği komedi filmi Çılgın Kolej’in oyuncu kadrosunda Metin Yıldız, Mustafa Topaloğlu, Oya Aydoğan, Kerim Yağcı, Birkan Akyol, Yusuf Karakuyu yer almakta.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ahmet Kapusuz

Senarist: Hatice Durak

Oynayanlar: Metin Yıldız, 

Mustafa Topaloğlu, Oya Aydoğan

Yapım: 2017, Türkiye, 95 Dk. 

Cin Ayet-i Aşk

Yasak bir aşk sonucu doğan kadının kızı yıllar sonra köyüne geri döner. Onun dönmesiyle köyde garip olaylar yaşanır. Cinler can borcunu geri istemektedirler. Kız bu borcu ödemek zorundadır...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ahmet Küçükkayalı

Senarist: Ahmet Küçükkayalı

Oynayanlar: Funda Bostanlık, 

Emre Kıvılcım, Gülçin Tunçok

Yapım: 2017, Türkiye 

Hizmetçi

1930’larda kendisini Kont olarak tanıtan bir dolandırıcı, Japon varis Leydi Hideko’nun serveti için onu kendisine aşık etmeyi planlar. Planı için Leydi’ye hizmetçi olarak kiralar. Hizmetçi  hanımefendisine aşık olması işleri karıştıracaktır...

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Agassi

Yönetmen: Park Chan-Wook

Senarist: Park Chan-Wook

Oynayanlar:Kim Min-Hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-Woo

Yapım: 2017, G.Kore, 151 Dk.