Çocuklar kreþlerde neler yiyor?

Anne ve babanýn aktif iþ hayatý çocuklarý küçük yaþtan kreþlere yönlendiriyor. Peki çocuklar bütün gün ne yiyip içiyor?

Dünyanýn birçok ülkesinde, okullarda servis edilen menüler Tarým Bakanlýðý tarafýndan düzenlenmekte ve kontrol edilmektedir. Ülkemizde bu konu ile ilgili bir kurum-kuruluþ olmamakla birlikte, menülerin hazýrlanmasý her okulun kendi insiyatifine býrakýlmýþ durumdadýr.

Obezitenin yaygýnlaþtýðý okul öncesi dönemde çocuklara verilen yiyeceklerin menüdeki düzeni ve hijyeni mutlaka denetlenmelidir. Kreþlerde çocuklara sunulan menülerde temel amaç çocuklara temiz, saðlýklý ve dengeli yemeklerin servis edilmesi yanýnda, yeterli ve dengeli beslenme alýþkanlýklarýný kazandýrmaya yönelik olmalýdýr. Okullarda sunulan menüler, çocuklarýn günlük almalarý gereken enerji ve besin öðelerinin üçte birini saðlayacak özelliklerde olmalýdýr.

MENÜLER; -Besin çeþitliliði, -Kývam, -Renk, -Daha fazla meyve, sebze ve tam tahýl grubu, -Daha düþük yað içeren besinler, açýsýndan dengeli olmalýdýr.

8Çocuklar için menü hazýrlanýrken, büyük parça et yemeklerinden kaçýnýlmalýdýr. Menüleri hazýrlayan kiþi, menü görüntüsünü oluþtururken her bir besin grubunu kullanmaya özen göstermelidir.

Menü planlama açýsýndan yemekler, genel anlamda 3 grup altýnda toplanmaktýr.

GRUPLAR

-1.Grup yemekler; et yemekleri, etli sebze yemekleri, etli kurubaklagil yemekleri, yumurtalý yemekler, balýklar, etli dolma ve sarmalardan oluþan protein açýsýndan zengin yemeklerden biri konulmalý,

-2.Grup yemekler; bulgur pilavý, tam buðday makarnasý, çorba, zeytinyaðlý çeþitlerinden oluþan saðlýklý karbonhidratlardan biri bulunmalý,

-3.Grup yemekler; salata, meyve gibi vitamin açýsýndan zengin yiyecekler ile enerji deðeri yüksek komposto-hoþaflar, sütlü tatlýlarýndan biri olmalýdýr.

Anne ve babalarýn dikkatine ...

-Okullarda sunulan menüleri daha yakýndan tanýyýn. Çocuklarýnýza sunulan yemeklerin yer aldýðý menü listelerini mutlaka evinizde bulundurun.

-Eðer sunulan menülerde yer alan yemekler arasýnda çocuðunuzun tercih yapmasý gerekecekçe (Alakart menüler), çocuðunuzla birlikte en dengeli örüntüyü oluþturmaya çalýþýn.

-Belli aralýklarda yemek sýrasýnda çocuðunuzla birlikte olun ve ortamý yakýndan tanýmaya çalýþýn. Gözünüze çarpan aksaklýklarý, okul yönetimine iletin ve düzeltilmesi için önderlik edin.