Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Çocuklarda ekzema için basit ve etkin bir formül 

Atopik dermatit veya alerjik ekzema, kuru cilt kuruluðu ve þiddetli kaþýntý þikâyetleri ile seyreden süreðen bir iltihaplý cilt hastalýðýdýr. Hastalýðýn geliþiminde çevre, kalýtým ve baðýþýklýk sistemi gibi farklý etkenlerin rol almasý nedeniyle etkin tedavi stratejisi belirlenmesinde güçlükle karþýlaþýlmaktadýr. Ýltihaplý bir hastalýk olmasý nedeniyle tedavide kortizonlu merhemler uygulanmaktadýr. Ancak özellikle erken çocukluk döneminde (ilk beþ yaþ) görülmesi nedeniyle aileler bu tip ilaçlarýn uygulanmasýndan çekinmekte, daha güvenilir seçenekleri tercih etmektedir. 

Ýncir meyvesi ve yapraklarý üzerinde yürütülen araþtýrmalarda iltihap (antienflamatuvar), oksidatif hasar (antioksidan) ve enfeksiyon (antimikrobiyal) gibi atopik dermatit geliþiminde rol oynayan etkenler üzerinde etkili olabildiði gösterilmiþ. Ayrýca amino asitlerin yaný sýra çinko, kalsiyum, maðnezyum ve bakýr gibi yara tedavisinde rol oynayan mineraller bakýmýndan zengindir. Bu bulgulardan hareketle yürütülen bir klinik çalýþmada (randomize, plasebo kontrollü, çift-körlü) kuru incir meyvesinden hazýrlanan sulu özütün atopik dermatit þikâyetleri üzerindeki etkileri incelenmiþ.  

100 gram kurutulmuþ incir meyvesi yýkandýktan sonra 200 mililitre su içerisinde oda sýcaklýðýnda bir saat bekletilmiþ. Ardýndan karýþým 10 dakika kaynatýlmýþ ve soðuduktan sonra meyveler sýkýlarak posasý ayrýlmýþ. Sulu kýsým ocak üzerinde kýsýk ateþte bal kývamýna gelinceye kadar suyu uçurulur. Bu yoðunlaþtýrýlmýþ özüt bir krem bazý içerisine yüzde 8 deriþimde olacak þekilde karýþtýrýlarak merhem hazýrlanýr. 

Onbeþ yaþýndan küçük ve atopik dermatit teþhisi konmuþ (SCORAD indeksi ile derecelenmiþ) 59 çocuk hasta üç gruba ayrýlarak bir gruba incir merhemini hazýrlamakta kullanýlan “krem bazý” (plasebo), bir gruba “incir merhemi”, diðer gruba ise Hidrokortizon krem (%1) (referans ilaç) uygulanmýþ. Uygulama 14 gün süresince günde 2 defa yapýlmýþ ve sonuçlar baþlangýç ve 14 gün sonra SCORAD indeksi deðerleri karþýlaþtýrýlarak deðerlendirilmiþ. 

Süre sonunda yapýlan deðerlendirmede referans ilaç (hidrokortizon) ve incir merhemi uygulanan grupta SCORAD indeksi, kaþýntý þikâyeti gibi incelenen deðerlerde belirgin bir iyileþme gözlenirken plasebo grubunda hiçbir olumlu geliþme gözlenememiþ. Dikkat çekici husus, incir merheminin, hidrokortizona göre çok daha etkili olmasý.  

Uygulama tamamlandýktan sonra hastalar 14 gün takip edilmiþ. Bu izleme süresi sonunda incir merhemi uygulanan hastalarýn yüzde 70’inde atopik dermatitin tamamen iyileþtiði, hidrokortizon uygulanan hastalarda ise yüzde 57’sinde tam iyileþme saðlanabilmiþ. Ýncir merheminin herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadýðý vurgulanmýþ.