Çocuklarda obezite alarmı

Yetişkin hastalığı olarak bilinen obezite çocuklar arasında hızla yayılıyor. Araştırmalara göre ülkemizde her 4 çocuktan biri aşırı kilolu, bu çocuklar 5-17 yaş arasında obezitenin pençesine düşüyor.

Okul çağında her 10 çocuktan birinin kilo problemi var. Ülkemizde de her 4 çocuktan biri aşırı kilolu. Genel olarak bu kilo problemi 5-17 yaş arasında belirginleşiyor. 2010 yılında Avrupa genelinde yaklaşık 10 milyon çocuğun hastalık derecesinde şişman olduğu tespit edildi. Araştırmalara göre dünyada yetersiz beslenmeye göre şişmanlık 4 kat hızlı yayılıyor. Peki obez çocuklar sadece şişmanlığın getirdiği sorunlarla mı başbaşa kalıyor.

3 tekhikeye dikkat!

Obez çocukları bekleyen 3 önemli tehlike söz konusu. Depresyon, benlik algısında bozulma ve sosyal ayrımcılık. Bu 3 ana sorun çocuğun ileri yaşlarda kendine güvensizlik sendromunu nüksettirir. Bunun dışında obez çocuklarda yetişkinlere göre ender görülse de tansiyon yüksekliği, diyabet, kalp hastalıkları ve insülin direnci oluşabilir. Ancak büyümede hızlanma, erken ergenlik, metabolik sendrom şişman çocukların yaşadığı en önemli hayat kalitesini düşüren sorunlardır. Çocuğunuzda insülin direnci ve hastalık derecesinde obezite olup olmadığını anlamak için koltuk altı ve boyun bölgesine bakın. Eğer deride kahverengileşme ve deride kalınlaşma görüyorsanız acil tedavi uygulamanız gerektiğini bildirmeliyim.

Nedenleri öğrenmek lazım

Çocuğun obez olma nedenlerini çok iyi anlamak bu sağlık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun için obez çocuğun yeme miktarı büyüme ve gelişmesini sağlayacak miktarlara indirmek, aktivite yaptırmak, anne ve babada da şişmanlık varsa onların da zayıflamasını sağlamak, evde yeme düzenini değiştirmek, düzenli uyumak, TV ve bilgisayarda geçen süreyi  sınırlandırmak, şekerli içecek tüketiminden uzak tutmak, düzenli kahvaltı etmeyi teşvik etmek ve aile ile beraber yeme alışkanlığını geliştirmek gerekir. Bunun dışında çocuğun okulda yediklerinin de kontrol etmek son derece önemli.